Най-важното, което трябва да знаете за вота на 9 юни

Кристина Минчева 06 юни 2024 в 11:54 17858 0

Избори

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Гласуване с машина

До вота 2 в 1 остават три дни. На 9 юни ще изберем кой да ни представлява в Народното събрание и в Европейския парламент. Желание за участие в изборите са заявили 20 партии и 11 коалиции, като номерата на партиите са еднакви и за европейските, и за парламентарните избори. 

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение на 9 юни да се гласува с хартиена бюлетина и с машина. В някои секции обаче гласоподавателите ще могат да гласуват само с хартиена бюлетина, която ще бъде два вида. Ще има и хора, които няма да могат да изберат българско представителство в Европейския парламент. Специфики има и при вота в чужбина. 

OFFNews обобщава най-важните неща, които трябва да знаете за изборите на 9 юни. 

Къде трябва да гласуваме?

Избирателите могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в сайта на ГРАО. Проверка може да бъде направена и чрез безплатно обаждане за страната на стационарен или мобилен телефон на номер 0800 1 4726 ("0800 1 GRAO") в работни дни между 9:00 и 17:30 часа.

Всеки избирател, който има постоянен и настоящ адрес в различни населени места, може да поиска вписване в избирателния списък по настоящ адрес. Това става чрез продаване на електронно заявление през интернет страницата на ГД ГРАО на адрес: https://regna.grao.bg/

Как протича изборният ден и с какви документи можем да гласуваме?

Изборният ден започва в 7 ч. и приключва в 20:00 ч. Ако в края на деня пред изборните секции има чакащи, изборният ден може да да се удължи до 21 ч. 

Гласоподавателите задължително трябва да предоставят документ за самоличност - лична карта. Шофьорска книжка и паспорт не важат.

Ако българските граждани нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) в деня на вота, защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл сроквсе пак ще могат да упражнят правото си на глас.

В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването ѝ или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност.

При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 7 юни 2024 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение, е необходимо гражданите лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР, РУ и участък към РУ за дните от 04 юни до 08 юни 2024 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 09 юни 2024 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч. В случай, че работното време на съответното звено БДС е различно, удостоверенията ще се издават в рамките на работното време на звеното, като задължително ще се спазва периодът на 08.06.2024 г. (събота) и на 09.06.2024 г. (неделя).

Кой НЕ може да гласува за двата вида избори?

За да гласувате за евродепутати, трябва да сте живели в България или друга страна от ЕС през последните 3 месеца. Това означава да имате адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес на територията на България или постоянен адрес в България и настоящ адрес в друга държава членка. 

Къде ще се гласува само с хартиена бюлетина?

Ако в избирателна секция има регистрирани под 300 избиратели, то те ще трябва да гласуват само с хартиена бюлетина. Право на машинен вот нямат и гражданите, които не са живели в България или друга страна от ЕС през последните 3 месеца. 

Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че това се налага, защото от секционната комисия няма как да наблюдават машинния вот, за да проверят дали се гласува действително само за Народно събрание.

Хартиените бюлетини са с различен цвят за двата вида избори, което гарантира, че гражданите, които не могат да гласуват за ЕП, ще получат бюлетина само за народни представители.

Как се гласува с хартиена бюлетина?

Бюлетината за избор на Народно събрание ще е със зелено кръгче отпред и зелена защитна лента на гърба. Бюлетините за Европейски парламент ще са в синьо кръгче отпред и синя защитна лента на гърба.

При гласуване с хартиени бюлетини, преди да гласуват в кръгчето с преференции, хората трябва да изберат номера на партията, която подкрепят, обясни Росица Матева. Номерата на партиите са в квадратчета в лявата част на хартиената бюлетина, а кръгчетата с преференции се намират вдясно на бюлетината.

Как се гласува с машина?

При машинния вот, след като избирателят постави картата в машината, се визуализира първият екран, където може да избере дали да гласува и в двата вида избори. При маркиране ще се отвори втори екран, на който избирателят ще бъде попитан в кои избори е предпочел да гласува. Ако потвърди, след това не може да направи промяна на своя избор. 

Важно при машинния вот: Ако на първия екран не изберете да гласувате и за двата избора, няма връщане назад

Ако е маркирано, че ще се гласува в двата вида избори, след потвърждението се визуализира бюлетината за народни представители, която ще бъде от две страници заради броя на партиите и коалициите. След като се маркира квадратче с номера на партия или коалиция, се активират кръгчетата с възможността да се гласува за конкретен кандидат. Машината не позволява първо да се гласува за преференция, а след това за партия или коалиция. След гласуване за Народно събрание, се визуализира и бюлетината за ЕП.

Избирателят може да провери и избора си, като има възможност да се върне назад и да го промени.

При натискане на бутона "гласуване" машината разпечатва и двете бюлетини, които са с различна дължина. По-къса е тази за членове на ЕП, по-дългата - за народни представители.

Как се гласува в чужбина?

Разкритите секции в чужбина обикновено са в български дипломатически мисии. В сайта на ЦИК може да се провери коя е най-близката секция до вас.

За европарламент може да се гласува само в секции в страни членки на ЕС, затова в секции в държавите извън ЕС, където ще може да се гласува с машина, ще има опция за гласуване само за Народно събрание.

Специфика има и при възможността за избиране на преференция за конкретен кандидат. Ако се гласува от секции извън страната за Народно събрание, не може да се отбележи преференция за конкретен кандидат, защото няма отделен избирателен район, за който такива поименни преференции биха важали.

Ще може обаче да се гласува с преференция за кандидат за европарламента.

Българите в чужбина ще гласуват в 769 секционни избирателни комисии в 60 държави. В 389 секции ще се гласува и за Европейски парламент, и за Народно събрание.

На 9 юни ще изберем 240 народни представители, като минималният праг, който партиите и коалициите трябва да преминат, е 4% от всички гласове, за да влязат в 50-ото Народно събрание. 

В Европейския парламент ще изпратим 17 евродепутати от България, като бариерата за влизане е близо 6% от гласовете.

Общият брой на евродепутатите от всички страни е 720. Той се промени след като Великобритания излезе от ЕС. Преди това членовете в ЕП бяха 705.  Сега 12 държави членки получават увеличение на бройката, но за България тя остава същата.

    Кристина Минчева

    Кристина Минчева е завършила журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от вътрешна и международна политика, по-специално от процесите в Близкия изток. Занимават я и теми, свързани с борбата с дезинформацията и фалшивите новини, човешките права и бежанците.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Богословът доц. д-р Константин Нушев в студиото на OFFNews