ДПС донесе 2,5% на Орешарски за седмица

OFFNews 28 октомври 2016 в 12:57 18182 7

ДПС е донесло 2,5% подкрепа на независимия кандидат за президент Пламен Орешарски, след като партията обяви официално, че застава зад него в надпреварата. Сега Орешарски получава 3,8 на сто в телефонно проучване на Галъп, в данните на социологическата агенция от 14 октомври бившият премиер получаваше 1,3%. 

Изходът от потенциален балотаж Цецка Цачева и Румен Радев става все по-неясен, твърдят социолозите. За първия тур Цачева (20,2%) продължава да води с няколко пункта пред Радев (16,3%) – на база всички имащи право на глас. Продължава укрепването на позициите при Красимир Каракачанов (8,1%).Калфин, Трайков и Марешки продължават да се движат в „пакет“ около 5% от всички имащи право на глас. Близо след тях са Орешарски (3,8%) и Татяна Дончева (2,9%), сочат данните от експресен телефонен сондаж, проведен сред 1003 души, от 23 до 25 октомври - възложен и финансиран от Галъп интернешънъл болкан.

Данните не са прогноза за президентските избори, а отразяват моментната картина на декларативните нагласи, уточняват от агенцията. 

Наблюдава се стандартното преди избори общо покачване на нивата на заинтересованост към кандидатите и към изборите въобще, съчетано и с противоречивото внушение, че гласуването е задължително. Декларативната активност към днешна дата може да се изчисли на около 55% от всички имащи право на глас - според избирателните списъци. Опцията „не подкрепям никого“ за първия тур се подкрепя от 5,6% от всички имащи право на глас. Колко хора ще я ползват реално - на този етап може да бъде само хипотеза. 

По всичко личи, че изборите ще бъдат решени с балотаж. Най-вероятно до него ще достигнат Цецка Цачева и Румен Радев. Очакваното наличие на опция „Не подкрепям никого“, както и апелите на различните партии за втория тур могат да променят ситуацията. Затова и данните отразяват само най-общи нагласи. Радев се ползва с декларативната подкрепа на 32,1%, а Цачева – на 31,3%. 

Максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Един процент от извадката отговаря на 56 000 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

6

Izalina

28.10 2016 в 14:55

Аз искам да питам друго.
Понеже не следя предизборните турове на кандидатите, някой от тях направи ли си някога труда да се изправи пред твърдия електорат на ДПС, за да му напомни, че са чисти българи, независимо, че в даден момент от историята са били помохамеданчени (за справка - думите на великия везир Митхад Паша от 1878г.) или насилствено и изкуствено прогонени в по-новата ни история и че нямат нито една причина да следват сляпо ДПС и трансграничните им интереси, а могат да изразяват и собствена воля евентуално.
Или тези територии са неприкосновени? Или им е скъпо? Или друго?

12278

1

Bai Tanas

28.10 2016 в 13:23

Отврат ....