Прошко Прошков: Когато едно управление е атакувано от Москва, то е по-скоро добро

Реформаторският блок спешно трябва да се трансформира в единен политически субект, заявява вторият в листата на коалицията в София

Юлиана Ончева Последна промяна на 20 октомври 2015 в 15:59 5639 9


Г-н Прошков, вече сме на финала на предизборната кампания, как бихте я характеризирали?

Като трудна, но това не означава неприятна. Хората вече имат изборен опит и нито вярват в чудеса, нито са склонни да подценяват местните избори. Все повече граждани разбират, че за тях общинските избори са важни, защото местната власт има решаващо значение за средата им на живот. Това предполага повече компетентност от страна на политиците и по-ясно формулиране и осъзнаване на обществения интерес, който са длъжни да защитават. Вече не е достатъчно да заявиш, че си десен или ляв, за да убедиш някого да гласува за теб. Иска се много повече. Като се има предвид и възможността за преференциално гласуване, то за един кандидат вече не е достатъчно да бъде издигнат и от голяма политическа сила.

Защо тези избори са важни за Реформаторския блок?

Реформаторският блок е млада политическа сила, която тепърва ще се утвърждава в политическия живот. Общинските избори са начин по естествен път да се структурираме и да излъчим лидерство по места. Затова ще ни помогне и преференциалното гласуване, което ще покаже кои са естествените лидери. Мисля, че националните лидери на отделните партии в блока ще анализират изборните резултати и от тази гледна точка. Убеден съм, че след тези избори ще имаме много по-големи основания да се превърнем в единен политически субект.

Да, но, откакто съществува блокът, между лидерите на отделните партии прехвърчат искри. Много коментатори са на мнение, че може да се стигне до катаклизми след местния вот.

Аз съм от тези, които са на мнение, че етапът, в който се представяме пред обществото като коалиция от пет-шест партии трябва да свърши. Ако в началото това ни помагаше, вече започва да ни пречи. Още преди парламентарните избори миналата година, ние поехме ангажимент, че ще вървим към създаване на единнен политически субект. Разговорът за консолидация, веднага след местния вот ще е оздравяващ и така ще опровергаем прогнозите за „искри“ или търкания.

Май не сте напреднали много…

Бяхме поели ангажимент за свикване на обединителен конгрес още през ноември 2014 година. След това си казахме, че имаме време до местните избори. До днес нищо от това не е изпълнено и съм на мнение, че в това отношение дължим извинение на избирателите си. Една от отговорностите, които мога да поема е, че веднага след тези избори ще настоявам за изпълнение на тези ангажименти. До президентските избори, които ще се проведат в края на 2016 година, ние трябва да имаме демократично избрани общ лидер, общо ръководство и общи лидери на структурите по места. Акцентирам върху демократичния подход, защото вярвам, че това е най-ефективният инструмент за взимане на решения.

Един от големите дефекти на блока в момента е липсата на ясен механизъм за взимане на решения. Имаме председателски съвет, граждански съвет, преговорни групи, парламентарна група, ръководства на отделните партии. Всички тези органи не успяват да излъчат общи решения по редица важни въпроси, което ги прави неефективни. Винаги съм приемал, че съществуването на всички тези органи е временно решение, което рано или късно ще бъде надградено от демократична процедура. Мисля, че вече е дошъл моментът, в който политиците от Реформаторския блок, трябва да дадем възможност на нашите членове и симпатизанти да участват в демократичен избор. За мен единното лидерство и единната структура на Реформаторския блок нямат алтернатива и единственият начин това да се случи бързо е свикване на Съюзен конгрес през предстоящите месеци. Час по-скоро трябва да отворим блока и за индивидуално членство, което да ни предпази от капсулация и да ни даде възможност да стигнем до много повече хора. 

Говорите за единен лидер, но как ще се разберат отделните лидери на партиите в блока, за това кой ще бъде лидер на Реформаторския блок? 

Това трябва да бъде решение на членовете на Реформаторския блок. Този, който успее да спечели доверието на мнозинството, трябва да оглави блока. По същия начин стои въпросът и с общото ръководство. Ще го кажа директно – Реформаторският блок трябва да се конструира като единен политически субект, в който да се обединят сега съществуващите партии. Силни сме само, когато сме заедно. Реформаторският блок е в управлението, защото хората го подкрепиха на изборите през 2014 година. Не приемам, че има министри на СДС, ДСБ, ДБГ и т.н. Това са министри на Реформаторския блок, влезли в управлението благодарение на нашите общи усилия. Същото важи и за депутатите. Ще припомня, че самостоятелно всяка една от нашите партии преди две години не успя да мине четирипроцентовата бариера за влизане в парламента.

Вие бихте ли подкрепил Радан Кънев за лидер на блока?

Бих го подкрепил, ако поеме ясен ангажимент, че до президентските избори Реформаторският блок ще бъде единна структура в цялата страна, с общо национално ръководство и общи областни и общински председатели.

Радан Кънев заяви готовност да се яви като кандидат на предстоящите президентски избори. Бихте ли го подкрепил? 

Радан Кънев каза нещо много по-важно от това и то е, че десницата трябва да се яви единна на президентския вот, като се свикат предварителни избори. Аз съм привърженик на този тип решения. През 2011 година участвах във вътрешни избори в рамките на ДСБ и в предварителни избори в рамките на Синята коалиция. Чак след като ги спечелих, бях издигнат за кандидат за кмет на столицата. От опит ще ви кажа, че предварителните избори дават много по-голяма легитимност на кандидатите, а и са добър начин една организация да влезе в изборен ритъм. Подобна кампания ще изисква от Реформаторския блок да се консолидираме през работа и разговор за политика, като остави техническите разправии за партийни структури на заден план. 
От стратегическа гледна точка президентските избори са възможност за десницата да даде дълъг хоризонт за стабилност и по-добро управление на страната. Ако се явим единни на тях, ще покажем, че няма да рискуваме развитието и стабилността на България в тези трудни времена заради удовлетворяването на тесни партийни интереси. Това ще бъде силен знак към всички български граждани.

Как оценявате първата година на управлението, в което Реформаторския блок участва?

Това управление функционира в нелека обстановка. То е сложна конструкция от четири формации, които имат своите виждания по различните въпроси, но въпреки това успяват да работят заедно. Според мен тази конфигурация се обединява от сложната геополитическа ситуация, в която се намираме. Всъщност, за себе си имам лакмус, през който преценявам добро или лошо за страната е едно управление. Когато то бива атакувано от Москва, за мен управлението е по-скоро добро, дори и да прави грешки.

Не се ли обезличи блокът след една година в коалиция с ГЕРБ? 

Може би се обезличихме. Но ние бяхме в ситуация да избираме по-малкото зло. Никой нямаше да ни прости ако бяхме хвърлили България в нова политическа криза, за да браним своята идентичност.

Реформаторският блок успя да зададе важна за обществото част от политическия дневен ред в посока на дългоочакваната реформа в съдебната власт. Предложихме и антикорупционно законодателство. Неща, които Народното събрание нямаше да разглежда въобще, ако в състава му не беше групата на реформаторите. Управление на страната, което дава устойчиво развитие и стабилност, е невъзможно без присъствието на Реформаторския блок в него. Това е сериозен ангажимент, който още повече ни задължава да излъчим общо лидерство и да създадем ясен механизъм за взимане на политически решения в най-кратък срок. Консолидирани и по-силни ще можем да бъдем по-силен гарант за реформи. Това е нашата истинска идентичност. 

Местни избори 2015

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.10 2015 в 02:24

Прошляк Прошков. Западняшко-педероатлантическа ПЕТА КОЛОНА. Омерзен съм.

20.10 2015 в 21:02

прошко прошко прост си беше прост ще си останеш

20.10 2015 в 19:24

Ако сегашното управление е добро защо не разследват доходите на Пеевски? През 2013-та имаше деклариран един стар Опел за 1000лв и 52 756лв в банка, а сега вече с дял в Булгартабак, да не говорим за медиите и другите скрити фирми като Фрезко и Лакрима.

20.10 2015 в 18:43

Когато Костов направи СДС единен субект всичко приключи.

20.10 2015 в 17:48Финансовият министър Джак Лю заяви в понеделник, че се тревожи, че изчакване до последната минута за повишаването на лимита на федералния дълг на САЩ може доведе до ужасен инцидент.

Американският Конгрес трябва да даде възможност на правителството да вземе още пари назаем до 3 ноември. Според Лю след тази дата държавата вече няма да има никакви възможности за маневриране.

"Наистина се надявам Конгресът да предприеме действия за повишаване на лимита на дълга в скоро време. Ще използвам всички налични инструменти, които имам на разположение, но министерството на финансите няма да разполага с възможности за маневриране след 3-ти ноември", предупреди Лю.

Той добави, че хазната на САЩ има по-малко от 30 млрд. долара на разположение, като сумата бързо намалява.

В момента американският брутен държавен дълг надхвърля 18.4 трилиона долара, като федералните задължения са малко под 18 трилиона долара, колкото е техният законен лимит.

Конгресът е в състояние на хаос вече над три седмици, след като говорителят на Камарата на представителите, Джон Бейнър обяви, че възнамерява да подаде оставка в края на октомври.

Той е обвиняван от републиканците, че не е достатъчно остър в позицията си спрямо администрацията на президента Барак Обама и от демократите, че е прекалено непримирим.

На фона на страховете си за фалит на САЩ, Лю посочи, че Китай трябва освободи курса на юана, който все още има пространство за поскъпване.

Лю и Бейнър често заемаха противоположни позиции в Конгреса, но въпреки това лидерът на републиканското мнозинство даваше възможности за действие на администрацията на Обама, както стана при сделката с Иран.

Източник: DarikFinance.bg

20.10 2015 в 17:21

до off, 03:

" Обаче в последствие слугите на Путин се осраха масирано"

Значи тези, които спряха Южен Поток са слуги на Путин. ОК.

Това, че нашите политици си правят мръсни номера един на друг не значи, не не са всичките нагъзени в посока ЕС/САЩ/Турция - с изключение на Волен, който пък е безполезна шизофренична пиянка.

Факт е, че ГЕРБ всъщност като цяло гледат да се държат на ниво в сравнение с мръсните номера срещу тях, както и имаше някакво достойнство в оставката през февруари, за разлика от дебелооките БСП-ДПС които отказаха да пуснат кокала при далеч по-дълги и масови протести.
Но и двете групи в крайна сметка се отчитат на хора, които със сигурност не са в Москва.

Това, което искам да кажа е, че макар да има някакви реални разлики между ГЕРБ, БСП и ДПС, те със сигурност не са във външната политика или различни "големи шефове".

ПФ дават вид, че не са хора на Ердоган, те само на ЕС и САЩ се гъзят без Турция - ма тя баба Меркел сега щяла да ускорява турското членство в ЕС, тоест голяма полза от "национализма" им.

25 години след като Русия загуби влиянието над политиците ни, държавата е в безпрецедентен разпад а ние още продължаваме да обвиняваме Русия за всичко под слънцето, като този малоумник Прошков за който това било еталона дали се справяло правителството. Наистина жалка история.

Русия ни е последният проблем.

20.10 2015 в 16:50

Русия в общи линии когато реши да се намеси ефективно, нещат в България се обръщат за месец най-много. Видяхме как правителството на Борисов си отиде за няма и месец 2012-а година. Ако някой си мисли, че сегашния кабинет не се отчита в Москва дълбоко се заблуждава. Сегашното правителство съществува и по-волята на Москва. Както ежедневно виждаме Борисов целува задници и прави свирки на целия Европейски Съвет, отдлено на Меркел и отделно Путин и на Ердоган а дупето си го е дал на отвъд океанските партньори от САЩ......

Въобще не е лесно. България се опитва да се присламчи към ЕС и за целта слуша американските политики официално. Обаче реално Турция и Русия имат потенциал да организират предсрочни оизбори в България в рамките на 3 месеца от произволно избран момент. Просто държавата ни е пълна с агенти диверсанти на турското и руско разузнаване. Колче Ердогна или Путин решат че Борисов не слуша и ще го сменят за норматив. А стадото електорат дори ще вика "Разпни го!", видяхме товя сценарии 2012.

Това дето стана 2012 е че няколко руски агента организираха преврат. Свалиха правителството, организираха избори и с компромати направиха ново мнозинство. Обаче в последствие слугите на Путин се осраха масирано по всички линии и Русия остави Борисов и РБ да се върнат във властта при много ясна перспектива да ги свали повторно ако има издънки.....

20.10 2015 в 16:37

Всичко е ала-бала в изказването му.
Реално, единственото мерило за успех на РБ са резултатите след пет дни.
Всичко под 10 общински съветници и 20% за Ликов ще е чист провал.

20.10 2015 в 16:26

Управлението Прошково в кв.Лозенец ,не се запомни с нищо добро или градивно.Махалата си беше дупчеста,мръсна,разбити тротоари и безразборно паркирали коли.Пардон,сбърках-пръкна и се нещо супер градивно,по време на мандата му.Огромната,свръх скъпа сграда,на ул."Елин Пелин".Построена....от братовчед му,Прошко Прошков.Който й е видял параметрите,веднага е разбрал,как нагло е нарушен Законът.
Точно с подобни "кандидатури",става ясно,кои са и какво искат"реформаторите".