Прошко Прошков: Когато едно управление е атакувано от Москва, то е по-скоро добро

Реформаторският блок спешно трябва да се трансформира в единен политически субект, заявява вторият в листата на коалицията в София

Юлиана Ончева 20 октомври 2015 в 15:59 6520 9


Г-н Прошков, вече сме на финала на предизборната кампания, как бихте я характеризирали?

Като трудна, но това не означава неприятна. Хората вече имат изборен опит и нито вярват в чудеса, нито са склонни да подценяват местните избори. Все повече граждани разбират, че за тях общинските избори са важни, защото местната власт има решаващо значение за средата им на живот. Това предполага повече компетентност от страна на политиците и по-ясно формулиране и осъзнаване на обществения интерес, който са длъжни да защитават. Вече не е достатъчно да заявиш, че си десен или ляв, за да убедиш някого да гласува за теб. Иска се много повече. Като се има предвид и възможността за преференциално гласуване, то за един кандидат вече не е достатъчно да бъде издигнат и от голяма политическа сила.

Защо тези избори са важни за Реформаторския блок?

Реформаторският блок е млада политическа сила, която тепърва ще се утвърждава в политическия живот. Общинските избори са начин по естествен път да се структурираме и да излъчим лидерство по места. Затова ще ни помогне и преференциалното гласуване, което ще покаже кои са естествените лидери. Мисля, че националните лидери на отделните партии в блока ще анализират изборните резултати и от тази гледна точка. Убеден съм, че след тези избори ще имаме много по-големи основания да се превърнем в единен политически субект.

Да, но, откакто съществува блокът, между лидерите на отделните партии прехвърчат искри. Много коментатори са на мнение, че може да се стигне до катаклизми след местния вот.

Аз съм от тези, които са на мнение, че етапът, в който се представяме пред обществото като коалиция от пет-шест партии трябва да свърши. Ако в началото това ни помагаше, вече започва да ни пречи. Още преди парламентарните избори миналата година, ние поехме ангажимент, че ще вървим към създаване на единнен политически субект. Разговорът за консолидация, веднага след местния вот ще е оздравяващ и така ще опровергаем прогнозите за „искри“ или търкания.

Май не сте напреднали много…

Бяхме поели ангажимент за свикване на обединителен конгрес още през ноември 2014 година. След това си казахме, че имаме време до местните избори. До днес нищо от това не е изпълнено и съм на мнение, че в това отношение дължим извинение на избирателите си. Една от отговорностите, които мога да поема е, че веднага след тези избори ще настоявам за изпълнение на тези ангажименти. До президентските избори, които ще се проведат в края на 2016 година, ние трябва да имаме демократично избрани общ лидер, общо ръководство и общи лидери на структурите по места. Акцентирам върху демократичния подход, защото вярвам, че това е най-ефективният инструмент за взимане на решения.

Един от големите дефекти на блока в момента е липсата на ясен механизъм за взимане на решения. Имаме председателски съвет, граждански съвет, преговорни групи, парламентарна група, ръководства на отделните партии. Всички тези органи не успяват да излъчат общи решения по редица важни въпроси, което ги прави неефективни. Винаги съм приемал, че съществуването на всички тези органи е временно решение, което рано или късно ще бъде надградено от демократична процедура. Мисля, че вече е дошъл моментът, в който политиците от Реформаторския блок, трябва да дадем възможност на нашите членове и симпатизанти да участват в демократичен избор. За мен единното лидерство и единната структура на Реформаторския блок нямат алтернатива и единственият начин това да се случи бързо е свикване на Съюзен конгрес през предстоящите месеци. Час по-скоро трябва да отворим блока и за индивидуално членство, което да ни предпази от капсулация и да ни даде възможност да стигнем до много повече хора. 

Говорите за единен лидер, но как ще се разберат отделните лидери на партиите в блока, за това кой ще бъде лидер на Реформаторския блок? 

Това трябва да бъде решение на членовете на Реформаторския блок. Този, който успее да спечели доверието на мнозинството, трябва да оглави блока. По същия начин стои въпросът и с общото ръководство. Ще го кажа директно – Реформаторският блок трябва да се конструира като единен политически субект, в който да се обединят сега съществуващите партии. Силни сме само, когато сме заедно. Реформаторският блок е в управлението, защото хората го подкрепиха на изборите през 2014 година. Не приемам, че има министри на СДС, ДСБ, ДБГ и т.н. Това са министри на Реформаторския блок, влезли в управлението благодарение на нашите общи усилия. Същото важи и за депутатите. Ще припомня, че самостоятелно всяка една от нашите партии преди две години не успя да мине четирипроцентовата бариера за влизане в парламента.

Вие бихте ли подкрепил Радан Кънев за лидер на блока?

Бих го подкрепил, ако поеме ясен ангажимент, че до президентските избори Реформаторският блок ще бъде единна структура в цялата страна, с общо национално ръководство и общи областни и общински председатели.

Радан Кънев заяви готовност да се яви като кандидат на предстоящите президентски избори. Бихте ли го подкрепил? 

Радан Кънев каза нещо много по-важно от това и то е, че десницата трябва да се яви единна на президентския вот, като се свикат предварителни избори. Аз съм привърженик на този тип решения. През 2011 година участвах във вътрешни избори в рамките на ДСБ и в предварителни избори в рамките на Синята коалиция. Чак след като ги спечелих, бях издигнат за кандидат за кмет на столицата. От опит ще ви кажа, че предварителните избори дават много по-голяма легитимност на кандидатите, а и са добър начин една организация да влезе в изборен ритъм. Подобна кампания ще изисква от Реформаторския блок да се консолидираме през работа и разговор за политика, като остави техническите разправии за партийни структури на заден план. 
От стратегическа гледна точка президентските избори са възможност за десницата да даде дълъг хоризонт за стабилност и по-добро управление на страната. Ако се явим единни на тях, ще покажем, че няма да рискуваме развитието и стабилността на България в тези трудни времена заради удовлетворяването на тесни партийни интереси. Това ще бъде силен знак към всички български граждани.

Как оценявате първата година на управлението, в което Реформаторския блок участва?

Това управление функционира в нелека обстановка. То е сложна конструкция от четири формации, които имат своите виждания по различните въпроси, но въпреки това успяват да работят заедно. Според мен тази конфигурация се обединява от сложната геополитическа ситуация, в която се намираме. Всъщност, за себе си имам лакмус, през който преценявам добро или лошо за страната е едно управление. Когато то бива атакувано от Москва, за мен управлението е по-скоро добро, дори и да прави грешки.

Не се ли обезличи блокът след една година в коалиция с ГЕРБ? 

Може би се обезличихме. Но ние бяхме в ситуация да избираме по-малкото зло. Никой нямаше да ни прости ако бяхме хвърлили България в нова политическа криза, за да браним своята идентичност.

Реформаторският блок успя да зададе важна за обществото част от политическия дневен ред в посока на дългоочакваната реформа в съдебната власт. Предложихме и антикорупционно законодателство. Неща, които Народното събрание нямаше да разглежда въобще, ако в състава му не беше групата на реформаторите. Управление на страната, което дава устойчиво развитие и стабилност, е невъзможно без присъствието на Реформаторския блок в него. Това е сериозен ангажимент, който още повече ни задължава да излъчим общо лидерство и да създадем ясен механизъм за взимане на политически решения в най-кратък срок. Консолидирани и по-силни ще можем да бъдем по-силен гарант за реформи. Това е нашата истинска идентичност. 

Местни избори 2015

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!