Калфин за миньорите: Това не е експлоатация, а робство

OFFNews Последна промяна на 13 октомври 2016 в 14:54 3544 2

„Седят работниците на мина „Бабино“ под земята, а работодателят им днес ги изнудва, че няма да им плати, ако не излязат. Е, какво е това?! Отношението на работодателя към работниците в случая не е експлоатация, а е робство.

Това коментира кандидатът за президент на АБВ Ивайло Калфин на среща с гражданите на Самоков. Той подчерта, че това не е единственият подобен случай.

"Крайно време е държавата да се намеси рязко и да прекрати тези практики. Държавата трябва да защитава гражданите си и тук презумпцията трябва е свързана и с приоритетното изграждане на среда, в която доходите от труд не само, че трябва да бъдат гарантирани, но и да нарастват. Без увеличение на доходите нито хората ще имат мотивация да работят, нито ще задържим младите в България. Като министър на труда работих в тази посока, ще продължавам да го правя и като президент. Защото ролята на президента тук може и трябва да е активна – да събира съгласие около спорни и трудно решими проблеми и да предлага готови решения на правителството“, обясни Калфин.

Той припомни, че като министър на труда и социалната политика е настоявал за увеличение на минималната работна заплата и увеличение на минималните осигурителни доходи. „Лично ще настоявам процесът с увеличаването на доходите да продължи – следва да се преизчислят възнагражденията в публичния сектор и постепенно това да се пренесе и в частния“, подчерта още той.

Една от най-важните теми за гражданите в Самоков, която те обсъдиха и с кандидата за президент, беше възможността за трайно настаняване на бежанци в града.

„Подкрепям несъгласието на хората в Самоков да се настаняват бежанци в града. Освен всичко останало, подобно действие би повлияло пряко и на туризма в района, а това изобщо не бива да се допуска“, категоричен беше Калфин.

Той подчерта, че трайното решение на въпроса с бежанците у нас е външнополитическо. „Въпросът не е къде да ги настаним, защото те не искат да останат да живеят в България. Тези, които са у нас, нямат интерес да останат.

Те идват до тук най-често, чрез трафиканти, и остават толкова, колкото да съберат пари, за да си платят на следващите трафиканти, които да ги отведат нататък. Затова и решенията на този проблем са две – едното е да се увеличат драстично наказанията за трафикантите и другото – да се подпишат спогодби за реадмисия с държавите, откъдето идват и в които няма война. И тук вече е ролята на президента – активно да работи и чрез дипломатически методи да стигнем до подписване на споразумения с Афганистан, например. Афганистанците са 80% от бежанците у нас. Тези хора трябва да бъдат върнати обратно в държавите си“, обясни още Ивайло Калфин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11256

1

mendi

13.10 2016 в 15:35

Иво, нали беще министър на труда и социалната политика до скоро, какво направи за тях през това време?
 
X