Калфин иска качествено преразглеждане на учебните програми

OFFNews Последна промяна на 02 ноември 2016 в 13:59 1286 0

Тенденцията да се премахва националното от образованието е доста опасна. Съдържанието на учебните програми трябва да се модернизира и адаптира към процесите, които се случват около нас в глобален план.

Това заяви кандидатът за президент на АБВ Ивайло Калфин, който се срещна с представители на Асоциацията на националните географи и регионалисти. В разговора бяха обсъдени теми, свързани с качеството на образованието, регионалната политика и демографските проблеми на отделните региони.

Убеден съм, че младите хора, които са откъснати от националното и изконно родното, няма да се чувстват добре, независимо къде се намират по света. От смяната на „Роден край“ със „Свят и общество“ може и да печели някой, но това не са децата на България, категоричен е Калфин. Той подчерта необходимостта от предоставяне на качествено образование от най-ранна детска възраст и припомни предложението си за предоставяне на безплатни детски градини за всички български деца.

Корените на бедността и маргинализацията са в липсата на образование и неграмотността. Длъжни сме да започнем категорични действия, както в посока задържане на децата в училище, така и на качествено преразглеждане на учебните програми. Неграмотността е сериозна заплаха за националната ни сигурност и бъдещият президент на България не бива да си позволи да остане равнодушен към това, каза също Калфин.