Избори на 2 април: Последен ден за подаване на заявления за гласуване в чужбина

OFFNews 07 март 2023 в 07:00 2133 0

Гласуване на избори

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Член на СИК вписва данните от личната карта на гласувал на избори гласоподавател.

7 март 2023 г. е последният ден, в който желаещите да гласуват в чужбина на парламентарните избори на 2 април 2023 г., могат да подадат заявления за това.

За целта е необходимо да подадат писмено заявление по образец на хартия или да попълни електронното заявление за гласуване в чужбина на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК).

До вчера сутринта подадените заявления бяха малко под 36 000 при 50 хил. за вота на 2 октомври 2022 г., съобщи говорителят на ЦИК Росица Матева вчера пред bTV.

7 март е и последният ден, в който организациите на българите извън страната могат да отправят предложение до дипломатическите или консулските представителства на България къде да има избирателна секция.

Как ще изглежда бюлетината за гласуване зад граница, където избирателите нямат право на преференциален вот, а само за партия или коалиция:

Новите образци на изборната документация бяха приети на 4 март 2023 г. от ЦИК.

Гласуването извън страната на тези избори постави държавните ни администрации в страната в затруднено положение, защото законодателят изиска чрез промяна в Изборния кодекс във всяка секция отвъд държавните ни граници да има поне по един държавен служител или работещ по трудов договор в държавната ни администрация. Това ще наложи командироването на голям брой служители, и то не само за изборния ден, а за цялото необходимо време по подготовката и приключването на целия изборен процес.

Новите правила, по които ще гласуваме на 2 април

Днес е крайният срок и за друго немалко предизвикателство пред ЦИК - пълното окомплектоване с необходимия брой членове на секционните избирателни комисии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !