Новите правила, по които ще гласуваме на 2 април

Йорданка Веселинова 23 февруари 2023 в 08:00 7727 3

Архив

Снимка Getty Images

Ще гласуваме по нови правила заради прекроения от БСП, ДПС и ГЕРБ Изборен кодекс

Машинно гласуване, но на хартия. Видеонаблюдение, но под условие. Избори, но с все повече възможности за машинации - такъв ще бъде вотът на 2 април, пети по ред за последните две години.

Новите изборни правила, които отвориха широко вратата за изборни манипулации, станаха факт на 30 декември 2022 г. с обнародването на промените в Изборния кодекс в брой 104 на "Държавен вестник". Това се случи след рекордно краткото прекрояване на ИК от т.нар. "хартиена коалиция" между БСП, ГЕРБ-СДС и ДПС, която за малко повече от два месеца прие правилата на три четения (с преодоляване на наложеното вето - б.а.).

Междувременно "Продължаваме промяната" и "Демократична България" сезираха  Конституционния съд. На тези избори обаче ще гласуваме така, както БСП, ГЕРБ и ДПС искат, тъй като КС може да възстанови машинното гласуване най-рано за местните избори. Паралелно "хартиеното мнозинство" в ЦИК, което се ползва и с подкрепата на членовете от квотата на ИТН, успя да премахне възможностите за контрол, правейки манипулациите все по-трудно откриваеми. За това решение вече има постъпили няколко жалби, а ГЕРБ даде заден и поиска ЦИК да ревизира промяната.

Кое ще е различно при гласуването на 2 април?

Най-важната промяна в ИК превърна иначе скъпите машини за гласуване в обикновени принтери. На тези избори машините няма да изчисляват резултатите - вместо протокола от устройствата, който спестяваше както работа, така и грешки, сега валидно ще е числото, което са преброили членовете на секционните комисии. Така още тук се създават редица рискове, най-малкият от които е свързан с човешките грешки при сумирането. Има възможност за противодействие - машините все пак да принтират протокол, който да се използва за контролно сверяване на данните. Към момента обаче ЦИК все още не се е произнесла по казуса. Очакванията са мнозинството на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН да бъде "против".  На този фон избирателната комисия вече взе скандалното решение да скрие гласовете от машинно гласуване във финалния протокол.

Резултатите все пак ще се пазят в паметта на машините, но те ще могат да се използват само за доказателство при съмнения за манипулации. 

Друга новост е въвеждането на защитена хартия за бюлетини от машинно гласуване, както вече се наричат разписките от машините. Това се случи заради желанието на "хартиената коалиция" да направи малките отрязъци равносилни на големите бюлетини. Тук възникна друга трудност - такава хартия в печатницата на БНБ няма. Заради това за вота на 2 април ще бъде осигурено по-малко количество хартия и в секциите ще има по две ролки, вместо по три, както беше досега. Заради това съществува риск те да не стигнат и поради тази причина на някои места изобщо да няма машинно гласуване. Дали това ще се случи ще стане ясно след като ЦИК определи прототип на разписките - ако те са по-дълги от досегашния размер, каквито са очакванията, то в големите секции ролките от по 80 метра всяка могат да не стигнат.

В секциите с над 300 избиратели отново ще се гласува както с машина, така и с хартия. За последен път в големите секции в страната се гласуваше така на изборите на 4 април 2021 г. 

Промяната, която ще видят избирателите, е изчезването на тъмните стаички. Според ИК те следва да бъдат заменени с "паравани за гласуване", които би следвало да изглеждат по сходен начин с параваните на машините. Те обаче няма да бъдат универсални, както предложи ЦИК. Вместо това Министерският съвет реши да се изработват, както досега, като на тях трябва да бъде залепена примерна бюлетина, изобразяваща всички партии и коалиции и техните номера.

Друга новост е създаването на "звено за управление на машинно гласуване" към ЦИК. Новата структура би следвало да подпомага комисията при вземането на решения, свързани с този тип гласуване. В този ИК обаче машинното гласуване бе на практика заличено, а обособяването на звеното - ненужно. 

Друга новост е въвеждането на видеозаснемане и видеонаблюдение. Такова за първи път ще има на 2 април. До момента ЦИК реши без камери да останат  секциите в чужбина и подвижните урни. Към този момент комисията обаче не знае как точно ще се случи видеонаблюдението при броенето, какви камери ще се използват и къде ще се качват записите. Отговор на тези въпроси трябва да дадат  Министерството на електронното управление и „Информационно обслужване“ АД.  

Камерите в училищата няма да се използват на изборите. ЦИК още не знае как ще се случи видеозаснемането

ЦИК реши, че на камерите ще се вижда как е гласувано в съответната бюлетина и има ли и каква отбелязана преференция. Ще се проследява и попълването на протокола. Камерите следва да се включват след края на изборния ден и да се изключват след приключването на протокола. Не е решено обаче дали ще се виждат членовете на СИК.

Членовете на СИК ще получават по-високи възнаграждения. На предходните избори те получаваха по 85 лв., докато сега те следва да получат минимум една четвърт от минималната работна заплата - т.е. 195 лв.

В секции извън страната пък трябва да има поне по един държавен служител или лице, работещо по трудов договор в държавната администрация. Те трябва да бъдат назначавани по предложение на министъра на външните работи. Очакванията са тази промяна да затрудни работата, тъй като голям брой държавни служители ще бъдат командировани за вота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

24.02 2023 в 09:24

Ами сега, как Герберите ще вземат мнозинство?

С тулупи водещи за ръчичка циганье и други служители в полу-държавни фирми?

905

2

lilianasimeono1

23.02 2023 в 20:23

Ами сега?! Как Киро ще го докара до 130 депутата в НС, както с блеснал поглед на избягал от институция заяви в "Панорама"?

-240

1

редовно четящ

23.02 2023 в 10:15

От св@ня мас и от комунист власт се вземат знаете как.