Искат местна власт, но не знаят как да попълнят отчет: Сметната палата ще обучава партийците как се прави

OFFNews 01 ноември 2023 в 07:00 1815 0

Входът в сградата на Сметната палата

Снимка Архив

Входът в сградата на Сметната палата

Сметната палата се зае да помогне на партиите и коалициите - участници в местните избори, да попълвят отчетите си за предизборната кампания, защото затрудненията им - по информация на OFFNews - са сериозни. Тя организира онлайн обучение за целта, което ще се проведе на 2-ри и на 9 ноември, информираха оттам.

Досега са направени 1 011 дарения от физически лица за общо 2 052 398 лв. за кампанията за вота на 29 октомври.

Участниците в изборите трябва да представят пред Сметната палата до 30 работни дни след изборния ден (08.12.2023 г.) отчетите си за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания. Изискването за това е записано в чл. 172, ал.1 от Изборния кодекс.

При балотаж срокът за предаване на отчетите е 30 работни дни след него, т.е. до 15.12.2023 г.

Обучението как се изготвят и подават отчетите ще проведат съвместно Сметната палата и "Информационно обслужване" Ад от 10 часа. В него може да се влезе от следния ЛИНК.

За да се избегнат неточности и непълноти в отчетите, има и информационна брошура на Сметната палата.

Отчетът трябва да се изпрати от представляващия партията, коалицията или инициативния комитет на хартиен и електронен носител, придружен с извлечение от банковата сметка. Към него се прилагат декларациите за произход на дарените средства, когато са в размер над една минимална заплата, както и декларациите за произход на средствата, предоставени от кандидат или член на инициативен комитет, когато средствата надхвърлят една минимална заплата.

Отчетът се изготвя и представя по образец, утвърден от Сметната палата.

Образците на отчетите са публикувани в Единния регистър по Изборния кодекс (EРИК). Указания за съдържанието на отчетите има в сайта на Сметната палата в раздел „Контрол - избори“ - „Отчитане на предизборната кампания“.

В ЕРИК продължава да постъпва информация за финансирането на предизборната кампания. До момента е публикувана информация за направени 1 011 дарения от физически лица. Те са на обща стойност 2 052 398 лв. От тях паричните са 2 010 620 лв., а непаричните – 41 778 лв.

Финансиранията със средства от кандидати/членове на инициативни комитети, постъпили като информация в ЕРИК, са 1 648, на обща стойност 2 285 590 лв. От тях, паричните финансирания са 1 848 704 лв., а непаричните – 436 886 лв.

В ЕРИК продължава да постъпва информация от участниците в изборите при балотажи и да се визуализира информация след прилагане на процедурите за спазване на изискванията на Закона за защита на личните данни.

В срок от 30 работни дни след изборния ден доставчиците на медийни услуги, социологическите и рекламните агенции, както и агенциите за осъществяване на връзки с обществеността трябва да представят в Сметната палата на хартиен и електронен носител информация за предоставените услуги на партиите, коалициите и инициативните комитети, съгласно чл. 172, ал.2 от Изборния кодекс. Информацията се предоставя по образец, който е публикуван в сайта на Сметната палата в раздел „Контрол - избори“ - „Отчитане на предизборната кампания“ - „За доставчици на услуги“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки