'Информационно обслужване' избра смартфон за видеозаснемането на вота

Йорданка Веселинова 13 март 2023 в 18:43 4586 2

Снимка Pixabay

На предсрочните парламентарни избори на 2 април видеозаснемането в секциите ще се извършва с Моторола Е13.

Ще бъдат закупени 12 130 устройства на обща стойност близо 2 млн. лв. (1 999 024.5 лeва - б.а.)

Видеонаблюдение по нашенски: На изборите ще се снима с мобилни устройства за 2 млн. лева

Това става ясно от прессъобщение на „Информационно обслужване“ АД за приключилите преговори с трите телекома. Предстои договорите да бъдат подписани. 

Смартфоните, стативите и SIM картите трябва да бъдат доставени на „Информационна обслужване“ до 21.03.2023 г. Заради това общата сума ще е по-висока - към нея ще бъдат прибавени средствата за стативи, както и за SIM карти с план за мобилен интернет от телекомите.

След това устройствата трябва да бъдат добавени към изборните книжа и да пристигнат в секциите в страната ден преди вота.

На изборите ще има видеозаснемане. Без камери остават секциите в чужбина и подвижните урни

В началото на месеца ЦИК остави без камери секциите в чужбина, подвижните урни, както и в секциите в болници, домове за стари хора, в затворите и арестите, както и в други специализирани институции за предоставяне на социални услуги.

Видеонаблюдение на вота ще има за първи път на вота на 2 април, тъй като промените влязоха в сила с новия Изборен кодекс. Тогава депутатите символично въведоха видеонаблюдение и видеозаснемане при броенето, но оставиха ЦИК и Министерския съвет (МС) да решат как точно ще се случи то.

Миналата седмица главният секретар на Министерството на електронното управление Ангел Петров заяви, че записите от камерите, които ще снимат преброяването на бюлетините и попълването на протоколите, няма да могат да се използват за касиране на изборите

Очаква се обаче 15% от секциите да останат без видеонаблюдение в реално време. От тях обаче все пак ще има записи, които ще се качват на специална платформа в интернет с приоритет.

На мобилните устройства ще бъде инсталирано приложение, което ще осигурява видеоизлъчването и видеозаснемането след края на изборния ден. Устройствата ще имат само тази функция, като след приключване на изборния ден и преди началото на преброяването председателят на СИК включва мобилното устройство и сканира предварително подготвен QR код, който съдържа персонализирана информация за конкретната секция и активира приложението за видеоизлъчване и видеозаснемане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

муъ

13.03 2023 в 20:50

Четейки тази статия,изпитвам чувство на огромна гордост,че съм част от тази свръхинтектуална и техническа нация.

1700

1

johnkill34

13.03 2023 в 19:30

Винаги като прочета "Информационно обслужване" и се чудя оново тяхно шефче защо не е в затвора за изтеклите данни на цяла България.