Записите от камерите няма да могат да се използват за касиране на изборите

OFFNews 08 март 2023 в 12:53 4918 5

Архив

Снимка Pixabay

Мобилните устройства ще бъдат предадени на СИК един ден преди вота

Записите от камерите, които ще снимат преброяването на бюлетините и попълването на протоколите, няма да могат да се използват за касиране на изборите. 

Това заяви Ангел Петров, главен секретар на Министерство на електронното управление по време на заседание на постоянната комисия по административно обслужване и общинска администрация към Националното сдружение на общините в България, съобщиха от пресцентъра на МЕУ.

"Видеонаблюдението и видеозаснемането не трябва да се абсолютизира и не може да се използва за касиране на изборните резултати. Това е една допълнителна защита и още един инструмент за гарантиране на прозрачността на изборния процес", каза Петров.

Той съобщи още, че камерите ще бъдат част от изборните книжа и ще се предават на СИК ден преди вота на 2 април.

По думите му единственото изпълнимо в кратък срок решение за видеонаблюдението са мобилните устройства. Причината - камерите в училищата не могат да се използват, тъй като от 12 хил. секции в страната само 45% се намират в училища.

15% от секциите остават без видеонаблюдение в реално време

Във всяка секция следва да има по едно устройство. Те трябва да бъдат снабдени с дейта карта за мобилен интернет към съответния оператор. Възможно в някои от секциите да няма такава дейта карта - в такъв случай видеонаблюдение в реално време изобщо няма да има, като от тези секции ще има само запис. От мобилните оператори са прогнозирали, че това ще се случи в 15% от секциите в страната. Записите от тези секции ще се публикуват с приоритет.

На мобилните устройства ще бъде инсталирано приложение, което ще осигурява видеоизлъчването и видеозаснемането след края на изборния ден. Устройствата ще имат само тази функция, като след приключване на изборния ден и преди началото на преброяването, председателят на СИК включва мобилното устройство и сканира предварително подготвен QR код, който съдържа персонализирана информация за конкретната секция и активира приложението за видеоизлъчване и видеозаснемане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

5

нещото

08.03 2023 в 17:39

Като стана въпрос за изборите чужбина! Нека МвР да изпраща
като членове на избирателните комисии не само подбрани държавни служители, а и независими служители от други браншове защото иначе мирише на манипулация !!!!

2099

4

Mateevk

08.03 2023 в 15:24

Тия съвсем го удариха вече през просото! За какво е тогава това видеонаблюдение, което даже в чужбина въобще няма да го има? А знаем там какви рекорди се чупят с тарикатлъци. Всичко изпразниха от съдържание, лишиха от смисъл. И сега се готвят да управляват!

4738

3

Того

08.03 2023 в 15:00

Защо се харчат пари за видео наблюдение тогава? Ама, че измамници.

934

2

демократ2022

08.03 2023 в 14:42

Бе направо го забранете това наблюдение, както се опитахте да забраните броенето и вписването отделно на машинните бюлетини. То е ясно, че нищо не трябва да пречи на изборните манипулации!

865

1

Constanza

08.03 2023 в 14:06

"Дейта карта" ...