Хирургът Баташки: 80% от студентите ми заминават в чужбина

OFFnews 05 март 2017 в 11:48 2250 1

„Силно бях подразнен от образователната министърка на Бойко Борисов. Тя обяви, че медицината не е приоритетна специалност. Така всички мои студенти останаха без стипендии”.

С тези думи кандидатът за народен представител от „БСП за България” в Пловдив д-р Атанас Баташки оповести мотивите за влизането си в политиката пред избиратели в кв. Прослав. „80% от младите хора, които обучавам, заминават в чужбина”, сподели кандидатът за народен представител и се зарече като бъдещ депутат да работи за това – младите лекари да остават в родината си. По думите му българското обучение по нищо не отстъпва на медицинското образование в чужбина. Според него, дори има предимства, тъй като осигурява живия контакт с пациента. Баташки смята, че българските специалисти по детски болести заслужават подкрепа, за да могат да лекуват малките пациенти у нас. Тогава и разходите на Фонда за лечение на деца в чужбина няма да са такива, стана ясно от думите му. Хирургът се обяви за запазване на болниците в труднодостъпни населени места като Мадан, Девин, Златоград. „Недопустимо е да се закриват. Това, което направиха ГЕРБ по отношениe на такива лечебни заведение е национално предателство”, подчерта д-р Атанас Баташки.

25-годишната Теодора Халачева ще отстоява младежката политика в 44-то НС

„Програмата на БСП е реална и предлага мерки за разрешаване на натрупаните сериозни проблеми”, каза на среща с избиратели в кв. Прослав кандидат-депутатът от листата на БСП в Пловдив Теодора Халачева. Тя подчерта, че целта на „БСП за България” е спечелването на изборите, за да спре евакуацията на младите към другите страни. Работа в полза на най-ценния ресурс във всяко общество – младите хора, е приоритетът на 25 – годишната кандидатка за народен представител. Тя е и най-младият общински съветник в местния парламент. Втори мандат е начело на Младежкото обединение в БСП – Пловдив и познава проблемите на младите пловдивчани. "Убедена съм, че качеството образование, съчетано с възможност за професионална реализация при нормални условия, ще остави връстниците ни в родината. Ние ще държим на връзката между бизнеса и висшето образование. Да се стимулира по този начин развитието на кадрите и техните работни места. Връзка, която да осигурява стажантски програми в реална среда. Ще държим на това, ако в един випуск има 20 човека, най-малко 18 да бъдат реализирани”, каза Теодора Халачева.
Като депутат от Пловдив тя ще отстоява инициативата за Пловдив – културна столица на Европа 2019 да получи достойното внимание и подпомагане.

Проф. Донка Александрова дфн: Сега е времето да направим нещо и да бъдем промяната, да станем промяната”

„Всички, които изчисляват бъдещето на България, казват, че след 2-3 десетилетия ще бъдем историческо-географско понятие, няма да я има България. Трябва ли да се примирим? Не! Не трябва! Точно затова сега трябва да последваме формулата – Поискай промяната! Както е казал Махатма Ганди „Бъди промяната, която искаш да видиш в света”. С тези думи проф. д-р Донка Александрова, кандидат за народен представител от гражданската квота в пловдивската листа с номер 10, се обърна към жители на кв. Прослав, които препълниха местното читалище на предизборна среща. По думите й 27 години си ближем лютите рани, не виждаме път, по който да вървим. Тя подкрепи тезата си с цитати от книгата на колегата си и водач на пловдивската листа проф. Иво Христов. „Ние наистина сме нестанали. Сега е времето да направим нещо и да бъдем промяната, да станем промяната”, каза преподавтелката по реторика. „Младостта иска активно да участва в управлението, да покаже своите сили, възможност, знания, умения и фантазия. Когато не успее – бяга на Терминал 2” – анализира проф. Александрова. Тя смята, че политиците не умеят да говорят откровено по политически теми с хората. Затова се наблюдава апатия, незаинтересованост сред българите. Според специалистката по ораторско майсторство Корнелия Нинова е изключение в политическата действителност. "Огън момиче” – такава е лидерът на социалистите през погледа на проф. Александрова. Тя е влюбена в Пловдив, цени гостоприемството на пловдивчани и заявява, че Пловдив винаги е бил и ще бъде културната столица. 

ИЗБОРИ 2017

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови