ГЕРБ печели в легендарната Ленкница

Юлиан Христов 06 октомври 2014 в 14:35 4959 3

Ленкница

Снимка Сергей Антонов

Репортаж на OFFNews от юни месец показа, че в града има много функционери на ДПС от години.

ГЕРБ печели изборите в полския град Ленкница – мястото, на което на изборите за Европарламент на 25 май 100% от регистрираните избиратели посочиха за свой фаворит ДПС. На проведените тогава избори от 231 гласували ДПС получи 231 гласа.

Този път нещата стоят по друг начин – избирателите са по-малко и гласовете са разпределени за няколко различни партии. От 79 вписани и гласували избиратели 41 са дали гласа си за ГЕРБ. Втори в Ленкница се нареждат ДПС, които взимат 30 гласа. Трети с три гласа са „Зелените“, а по един глас имат БСП Лява България и "Атака". Четири бюлетини са били недействителни за разлика от последния проведен в Ленкница вот, когато нямаше нито една невалидна бюлетина.

Впечатление прави, че председателят на Секционната избирателна комисия в Ленкница и неговият заместник - Сюлейман Сюлейман (който е член на ДПС) и Сашо Хаджиев, са заемали същите постове и на предходните избори.

В Ленкница живеят между 500 и 700 българи, като за вчерашния вот в СИК са пратени 500 бюлетини.

В протокола № 323900191 е записано, че изборният ден там е преминал спокойно с изключение на един инцидент, при който избирател се отказал да гласува, като демонстративно скъсал бюлетина.

В Ленкница има няколко големи ромски и турски фамилии дошли в Полша преди повече от 20 години. Те идват от Русе, Варна и Добрич. Репортаж на OFFNews от юни месец показа, че в града има много функционери на ДПС от години. Бившият кмет на българското село Баня г-н Мурад е чичо на Сюлейман Сюлейман, председателят на СИК. Баща му също е бил ДПС-ар във високата йерархия на партията.

В останалите две полски секции - Варшава и Краков, избирателите са дали убедителна преднина на Реформаторския блок. Във Варшава от 130 гласували 42 са дали гласа си за Реформаторите. 34 гласа получава ГЕРБ, 12 БСП, "Зелените" - 8, Патриотичният фронт - 7. Четири гласа са дадени за "Движение 21", а по три гласа имат Обединена България, "Атака", АБВ и ДПС. В Краков от гласували 57 души 19 са пуснали бюлетина за Реформаторите, а 17 - за ГЕРБ. От двете секции има регистрирана само една невалидна бюлетина във Варшава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!