Екзакта рисърч: 6-партийно НС; ПФ, ББЦ и РБ влизат

ОFFNews 02 октомври 2014 в 20:14 5975 6

Снимка "Екзакта рисърч".

6, при определени условия 7 партии ще влязат в следващото народно събрание, показва анализът на Екзакта рисърч на динамиката на електоралното поведение, цитиран от "Фокус".

Според социологическата агенция ГЕРБ вземат между 36.5% и 37.5%; БСП между 19% и 20%; ДПС ще са с 14.5% – 15.5%; РБ - 6.5% – 7.5%; ББ - 6.5% – 7.5%; ПФ - 4% – 5%; АБВ има възможност да влезе с 3.5% – 4.5%; и "Атака" не влиза в парламента с 2.8% – 3.8%.

В края на кампанията леко нараства готовността да се гласува на предстоящите парламентарни избори, изтъкват от агенцията. Декларираните категорични нагласи за упражняване на вот сочат активност близка до тази на парламентарните избори през май 2013 г. Събитията от последните няколко дни на кампанията могат да повлияят на активността. Засега се очаква да гласуват между 3 300 000 и 3 500 000 избиратели.

На тази кампания голям интерес будят не толкова големите партии, ами малките, защото много българи са склонни да гледат на малките партии с надеждата, че именно те ще бъдат коректив и балансьор в бъдещи управленски конфигурации.

Политическите сили, които повишават резултатите си във финалната фаза на кампанията, са ДПС, ББЦ, ПФ, АБВ и "Атака". ДПС е формацията, която успява да мобилизира в най-голяма степен избирателите си.

Партиите, които се движат около 1%, са „Глас Народен” и „Движение 21”.

Електоратът на по-малките партии, от една страна, нараства, но, от друга, не е достатъчно мобилизиран. Това затруднява прогнозите за резултата, който те биха получили в деня на вота, заради което не се знае дали в следващия парламент ще влязат 6 или 7 формации, обясняват от Екзакта.

За настоящото изследване е използвана методиката полустандартизирано „face to face” интервю.

Изследването е реализирано със собствени средства на Екзакта Рисърч Груп.

Съгласно чл. 205 (ал. 1 - 4) от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщи информацията от това каре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!