Афис прогнозира 8 партии в парламента

OFFNews 02 октомври 2014 в 13:22 3810 8

Графика: Афис

Абсолютно сигурни участници в следващия парламент са ГЕРБ, БСП и ДПС, а почти сигурни – Реформаторският блок и България без цензура. Останалите три формации – Патриотичният фронт, АБВ и Атака са под риск, макар и в не висока степен, да изпаднат от разпределението на мандатите. Това е прогнозата на агенция АФИС за резултата от парламентарните избори.

Последният сондаж на социологическата агенция е реализиран между 27-30 септември сред 1200 респонденти. Проучването е извършено със собствени средства на агенция АФИС.

Очертаващата се избирателна активност се движи в стойности, приблизително близки до активността на парламентарните избори  през май миналата година. В началото на кампанията регистрирахме спад в интереса към предстоящите избори, но към края на кампанията се наблюдава връщане към изходните нива от 50-55 на сто или 3,4-3,.7 млн. души, коментират от агенцията.

Според Афис "възходящото развитие на Реформаторския блок е прекратило нарастването на ГЕРБ. Независимо, че партията на Бойко Борисов запазва предимството си на първа политическа сила в електоралната група на ГЕРБ се наблюдава увеличен дял на колебаещи се избиратели, които не е сигурно, че ще потвърдят декларирания си вот на 5 октомври, но и че ще гласуват изобщо. БСП със сигурност ще удържи позицията си на втора политическа сила въпреки привидно късата дистанция между нея и ДПС. Голямата загадка си остава резултатът на следващите пет партии, чиято подкрепа по време на кампанията често варираше на приливи и отливи. Партиите от тази група може да поднесат изненада в изборния ден."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews