Дончева: От 2009 г. парламентът работи като машина за гласуване

ОFFNews 08 март 2017 в 18:38 2965 1

Снимка бТВ

"От 2009 г. Насам парламентът не работи като парламент, а като машина за гласуване. Имат проблеми със законодателната дейност, с обсъждането на това, което правят, с неговото публично огласяване". Това заяви Татяна Дончева, председател на „Движение 21” в студиото на „Лице в лице” по бТВ.

Тя посочи, че "АБВ-Движение 21" няма да подкрепи коалиция между ГЕРБ и БСП. "Ако това стане, то ние ще бъдем сериозна опозиция на комбинацията на олигарсите", коментира тя. 

Дончева беше категорична, че подобна коалиция не е лесна, защото няма да може да се "подели плячката". 

Тя коментира, че част от социолозите, които в момента публикуват изследванията си, целят да станат политически брокери и изпълняват поръчки за формиране на парламентарни конфигурации.

"Галъп" са едни от тях и опитват да отклонят определени формации от парламента, включително и нашата", посочи тя.

Тя определи мисията на коалицията на „Движение 21” и АБВ като лявоцентристка алтернатива и "мантинела на разума между две политически сили, които не смятат, че е трибуна за взаимни обвинения."

Дончева заяви, че обединението ще се включи без непременно да се влиза в кабинета и ще попречи на „кадрови мераци на хора без качества да попаднат на постове”.

По думите й те ще подкрепят и управление на малцинството, стига то да отговаря на заложените в платформата на коалицията принципи. 

Според нея създаването на специализиран орган за борба с корупцията у нас не е нужен, нужно е само органите, които имаме в момента да си свършат работата съобразено със закона. „Без реформиране на съдебната система и изваждане на прокуратурата от съдебната система и прокурорите от статута им на несменяемост не може да се реши проблема.

"Хората искат да чуят какво предлагаме, искат да им вдигнем вярата, че има изход от ситуацията", продължава тя.

Според нея е наложително да има радикална съдебна реформа, която да помогне за създаването на справедлива бизнес атмосфера в България. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови