Дончев: Хаосът в „Арена Армеец“ е заради абсурдите в Избирателния кодекс

OFFNews 26 октомври 2015 в 13:53 4314 9

Снимка БГНЕС

Хаосът в зала „Арена Армеец“ е заради лошото избирателно законодателство. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

В закона е заложено, че членовете на областните избирателни комисии може да са до 19 души, което затруднява работата. Проблем са и част от нововъведенията, свързани с избора на кметове, подчерта Дончев.

По-рано днес призовахме изборните документи да бъдат запечатани и членовете на избирателните комисии да бъдат освободени. Поискахме ЦИК и ОИК да са по-гъвкави. Всичко, което зависи от нас, сме го направили, но те са независими и не можем да влияем на решенията им, подчерта вицепремиерът.

Не отричам и да има организационни пропуски, много сгрешени протоколи, които се връщат. Очевидно е сложно, когато има 5000 души събрани на едно място, които нямат възможност да излизат. Последните няколко часа всеки се оправдава и някой прехвърля работата върху другия, каза Дончев. 

Той настоя още от утре да започнат разговорите за промени в Изборния кодекс, като добави, че законодателството е в ръцете на народните представители и той няма да прави предложения за промени.

В изборното законодателство има големи абсурди, които трябва да се променят, но не следващата година, а сега, докато уроците от изборите са още пресни, коментира Томислав Дончев. 

Според него е необходимо прецизиране на изборите в малките населени места, където по думите му се избира кмет, дори и населеното място да е само с няколко жители. 

Дончев посочи още, че проблеми при настоящите избори е имало и заради дизайна на изборните книжа, което обаче не влиза в изборното законодателство. 

Демокрацията ни е скъпа, но тя не може да става жертва на човешките права, какъвто е случаят в „Арена Армеец", коментира той. 

Вицепремиерът потвърди, че е получил информация от Министерството на здравеопазването за 7 членове на избирателни комисии, приети в болница, сред които и бременна жена, която е направила спонтанен аборт. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!