Quantcast

Дончев: Хаосът в „Арена Армеец“ е заради абсурдите в Избирателния кодекс

OFFNews Последна промяна на 26 октомври 2015 в 13:53 3551 9

Снимка БГНЕС

Хаосът в зала „Арена Армеец“ е заради лошото избирателно законодателство. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

В закона е заложено, че членовете на областните избирателни комисии може да са до 19 души, което затруднява работата. Проблем са и част от нововъведенията, свързани с избора на кметове, подчерта Дончев.

По-рано днес призовахме изборните документи да бъдат запечатани и членовете на избирателните комисии да бъдат освободени. Поискахме ЦИК и ОИК да са по-гъвкави. Всичко, което зависи от нас, сме го направили, но те са независими и не можем да влияем на решенията им, подчерта вицепремиерът.

Не отричам и да има организационни пропуски, много сгрешени протоколи, които се връщат. Очевидно е сложно, когато има 5000 души събрани на едно място, които нямат възможност да излизат. Последните няколко часа всеки се оправдава и някой прехвърля работата върху другия, каза Дончев. 

Той настоя още от утре да започнат разговорите за промени в Изборния кодекс, като добави, че законодателството е в ръцете на народните представители и той няма да прави предложения за промени.

В изборното законодателство има големи абсурди, които трябва да се променят, но не следващата година, а сега, докато уроците от изборите са още пресни, коментира Томислав Дончев. 

Според него е необходимо прецизиране на изборите в малките населени места, където по думите му се избира кмет, дори и населеното място да е само с няколко жители. 

Дончев посочи още, че проблеми при настоящите избори е имало и заради дизайна на изборните книжа, което обаче не влиза в изборното законодателство. 

Демокрацията ни е скъпа, но тя не може да става жертва на човешките права, какъвто е случаят в „Арена Армеец", коментира той. 

Вицепремиерът потвърди, че е получил информация от Министерството на здравеопазването за 7 членове на избирателни комисии, приети в болница, сред които и бременна жена, която е направила спонтанен аборт. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.10 2015 в 20:55

Че изборния закон на мая общата е кофти ,да ! Във секционните избирателни комисии обаче се "назначават" бабички и старци на по 75-80 години ,които не само не са в помощ ,а често пречат,особено когато са добре "подковани" от партийните централи ! Много от членовете са с IQ под средното ,за които целия хаос на изборите,броенето на бюлетините и др. тънкости от изборния ден са чужди,което от своя страна води до много грешки в и за протоколите ! Сигурна съм че това е и причината за ада през който минаха тези хора ! Смятам че трябва да се вземе решение хора над 60 години и такива с основно образование да не се допускат в комисиите ! Тогава може би грешките в броенето и в протоколите ще се сведат до минимум !

26.10 2015 в 15:47

В един момент нашите управници станаха много уставни.
Не могат да пипнат хулиган защото закона не позволявал заради имунитет.
Закона не позволявал повече от 19 човека в комисия.
Къде е закона когато Борисов е "поел ангажимент"?
Къде е закона когато милиарди са отмъкнати от банка?
Къде е закона когато магистрали се пускат в употреба без мантинели, маркировка?
И много други, и много други..

26.10 2015 в 15:47

Това, че изборният кодекс не е читав е вярно, но повечето проблеми, които създава са преди и по-време на самото гласуване. След тях проблемът е само големия брой копия, които трябва да се подпишат.
Това което става в момента е вина на ЦИК, МВР, общината и информационно обслужване. И същото се повтаря всеки път. Напримен на изборите за европарламент излязох от зимния дворец в 12 на обяд в понеделник. А след мен имаше доста хора.
Така че ГЕРБ имат огромна вина, също както БСП на предни избори и всички други преди тях. Просто в ЦИК се назначават на квотен принцип некомптентни партийни мекерета без капка здрав разум в главата.

26.10 2015 в 15:29

"Демокрацията ни е скъпа, но тя не може да става жертва на човешките права"

Аз пък си мислех, че човешките права не трябва да бъдат жертва нито на "демокрацията", нито на която и да била друга идеология

26.10 2015 в 15:20

Липсата на всякаква Изборна кампания недвусмислено подсказа, на какви
"манипулирани и предварително купени" избори ще станем свидетели !
Те за пореден път доказаха в каква държава живеем, управлявана от мутренско -
милиционерска мафия, от която на практика отърване . . .НЯМА!!!
Тези хора не биха предали властта си доброволно, без да бъдат принудени да го направят с външен натиск и сила !
Или да се обезлюди страната от трудоспособното и младо поколение за да няма вече кого да експлоатират,
като ги оставим сами с пенсионерите, циганите, проститутките и
наркодилърите /с документите които са им издали за сътрудници на полицията/, многобройната им лична охрана и платените им лакеи в луксозните им палати от алуминий и стъкло обзаведени с просторни плувни басейни!
Тежко и горко на този обречен народ на вечна бедност и човешки
геноцид . . . !


26.10 2015 в 15:14

До Кънчо Путкодеров:
Охлюв, вчера българския народ счупи зъбите на Путьо и българските му подлоги !

Дерзай кучко !

26.10 2015 в 15:05

НамекОт е ясен , виновни са Орешарски и Станишев..... и Мая Манолова. А па тези дето една година режат ленти и друго не правят са невинни. По тази логика ако си бъркат в носа още една година и не променят "кодекса", пак ще са виновни Орешарски и Станишев...

26.10 2015 в 14:49

Де го омбудсмана юрист Мая Манолова създател на изборни кодекси ? А тра-ла-ла троловете вън ;)

26.10 2015 в 14:35

Не, Дончев, хаосът е заради некомпетентното изпълнение. Колкото и да е хаотичен кодексът, каквито и безумия да има в него, работа на тия, дето правят изборите е да се подготвят за тях, а не да чакат проблемите и да реагират.

Евентуално.

Аман от кадри на ВТУ и Свищовската академия на финансовите нАуки.