Десетки ЕГН-та пуснати в интернет. Сред тях са на омбудсмана и Каролев

Александра Маркарян Последна промяна на 16 април 2014 в 08:19 7651 8

Омбудсманът Константин Пенчев

Снимка БГНЕС

Омбудсманът Константин Пенчев

ЕГН-то на националния омбудсман Константин Пенчев, на икономиста Владимир Каролев, на починалия министър на отбраната Александър Сталийски и на още десетки икономисти и юристи са пуснати свободно в интернет.

Личнита данни на омбудсмана бяха откраднати, за да послужат за партийната подписка за регистрация на партията на Капка Георгиева и сина й Димитър Стоянов "ПП Национал-демократична партия" за изборите за Европейски парламент.

Регистрация й бе отказана от ЦИК именно заради фалшифицирани подписи.

ЕГН-тата са пуснати свободно ТУК, а сигнал за това подаде зрител на сутрешния блок на Нова тв чрез Фейсбук страницата на предаването. Няколко часа по-късно списъкът бе свален от интернет, установи репортер на OFFNews.

В списъка с ЕГН-ата например фигурираше и името на починалия през 2004 г. министър на отбраната през 1992 г. Александър Сталийски, както и на бившия председател на Административния съд в София област Анелия Ананиева-Сръндева.

В списъка със свободно пуснатите ЕГН-та беше и това на бившия кмет на район "Студентски" в София Венцислав Дудоленски, а също и ЕГН-то на икономиста и автор на OFFNews Владимир Каролев.

Пред OFFNews вчера омбудсманът Константин Пенчев каза, че освен неговите, са откраднати и данните на още един служител.

"Трябва да наводним институциите с жалби и оплаквания. Съветвам всички граждани, които като мен са с откраднати от партиите лични данни, да сигнализират ЦИК, Комисията за защита на личните данни и прокуратурата", коментира Пенчев.

"Това е ужасяващо, което се случва. Сигнализирах прокуратурата, КЗЛД и ЦИК. За мен този въпрос се подценява от институциите. В България ставаме свидетели на един пазар на лични данни. Този скандал ще доведе съвсем до обезверяване на хората. До липса на вяра във всякакви институции и, не дай боже, до ниска избирателна активност. Хората в един момент ще се отчаят и ще си кажат, че щом за регистрацията крадат данни, какво остава за изборите. Въпросът е много сериозен и трябва да се направи един обществен дебат на тази тема и да престане веднъж завинаги. Не предполагам откъде могат да са взели моите лични данни. Никога не съм се подписвал в някакви подписки и не съм си давал личните данни. Самият факт, че са посегнали на моите данни, говори, че крадат без да се замислят и без да знаят какво правят", коментира Константин Пенчев.

От Централната избирателна комисия излязоха със светкавично решение, че при нарушение и кражба на лични данни трябва да се подаде сигнал до КЗЛД и прокуратурата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.04 2014 в 22:43

Има обаче нещо друго, на което не чух някой да обърне внимание. Какво ще попречи на един зложелател да се разпише няколко пъти с чужди ЕГН-та, които е заучил, в подписка за дадена партия? Така създава компромат.

16.04 2014 в 12:52

Кой закон е нарушен ? Имало в подписките имена и ЕГН на лица, които не са се подписвали ? Да, така е. Кои са нарушителите тук ? Възможни отговори: 1.Лицата, чиито данни са ползвани ? 2.Лицата, събирали подписите ? 3.Лицата, подписвали се с чужди данни ? 4.Лицата, допуснали подписката като основание за регистрация, без задължителен контрол на самоличността на подписващите се ?

16.04 2014 в 12:36

А, не, БирникЪ, дай да не разследваме!
Щото така е по-лесно. Да теглим едн амайна на всичко и после да се чудим, защо тая държава ли потъва.
За това нещо някой трябва да лежи в затвора.
Хайде да започенм да настояваме и за най-малката издънка всеки да си плаща прескъпо. Е, тогава ти гарантирам, че нещата ще се оправят.
2500 подписа е границата. Такъв ни е закокнът, с това ще се съобразяват.
Това ли искаш от българскиет политици - като имат проблем с някой закон, да се чудят как да го преметнат?
Айде, от БСП-та и ГЕРБ-ве го очкавах. Нали борбата е да ги разкараме. Ама и тия "новите". Мерси от такива политици.
Трагедията е пълна, но за нас, не за тях.

16.04 2014 в 10:59

Много първосигнални реакции от журналисти и форумци. Какво толкова е станало ? При глупаво задание, резултатът не може да е различно от глупост. Като сте измислили подписката, като основание за регистрация, без да се проверява самоличността на подписващия се, така ще бъде. Не знанието на чуждо ЕГН е проблемът, проблемът е в контрола на ползването му. Дори да са публични, никакви проблеми не би имало, ако не се злоупотребява с тях от длъжностни лица. Колкото и та са тайни, винаги ще има проблем, когато длъжностно лице, имащо достъп до тях, реши да злоупотреби. Абсолютна защита няма. Всъщност има, но тогава ще рИвете, че са нарушени правата ви на личен живот.
А вмъкването в подписките на имената и ЕГН-тата на публични личности е проява на чувство за хумор на групичката, която е организирала това. Защото именно това пищене е целяла. Ако някой е узнал ЕГН-тата на Пенчев, Кръстева, Каролев и т.н., той може да узнае това за всеки, жив или починал. Но тогава нямаше да е интересно и журналистите нямаше да пищят като заклани.
Сега, дайте да разследваме ! Кого бе ? Вие луди ли сте ? Помислете първо какви са възможните хипотези и тогава разследвайте. Момчетата и момичетата вписвали в списъците според някои ! Може, но не е сигурно. Ами ако двама-трима души с необходимите данни са обиколили подписките на няколко партии ?

16.04 2014 в 10:13

Не виждам някой нещо да е изнесъл. По-скоро това е пример как се пази личната информация на хората в България.
Тази страница я има отдавна, а който я е правил преди време не е знаел какво прави.
От dir-a я махнаха страницата, но всеки по-запознат с google може да прочете какво е пишело на нея.

16.04 2014 в 09:30

"Защитата на личните данни" е толкова трагично смешно в България, както и всичко останало свързано с т.н. Държава.

16.04 2014 в 09:18

Главният прокурор Цацаров, ако е пич, ще разследва аферата с подписите до дъно. На първо място трябва да разпита момчетата и момичетата, които са били наети от партиите за 20 лева на ден да преписват ЕГН-та и да фалшифицират подписи. Трябва да им обещае, че няма да носят съдебна отговорност, ако разкрият КОЙ (КОЙ по дяволите) ги е накарал да се разписват под чужди имена.

16.04 2014 в 09:16

СПИСЪК НА ЛИЦАТА, КОИТО МОГАТ ДА БЪДАТ НАЗНАЧАВАНИ ЗА СИНДИЦИ В ПРОЗВОДСТВО ПО НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ ПО ТЪРГОВСКИЯ ЗАКОН
(последна актуализация ДВ,бр.1 от 4 януари 2005 г.)

Е това е преписан списък от държавен вестник или ???