Борисов подаде оставка (обновена)

OFFNews 13 ноември 2016 в 21:20 54943 31

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че подава оставка. Тя ще стане факт в първия работен ден на Народното събрание, заяви той преди минути, след като данните от екзит половете показаха разгром за кандидатите на ГЕРБ за президент и вицепрезидент Цецка Цачева и вицеадмирал Пламен Манушев.

Борисов беше категоричен, че ГЕРБ са си виновни за изборната загуба, но заяви, че са направили много и оставят една подредена държава на наследниците си. Ние сме опозиция по волята на народа, допълни той.

„От резултатите от изборите става ясно, че управляващата коалиция няма мнозинство. Не само, че не могат да се направят реформи, дори бюджетът не може да се приеме.... Така че ние в първия работен ден на парламента ще депозираме оставката на този кабинет“, заяви Борисов. „Има твърдо заявено ново мнозинство – БСП, ДПС, ДСБ и други“, каза Борисов, като подчерта, че приоритети на ГЕРБ за бюджета се различават от тези на Каракачанов. 

Той бе категоричен, че резултатът от президентските избори сочи категорична подкрепа за Радев с категоричното участие на ДПС. „Тези, които са ме упреквали в коалиция с ДПС, да ми се извинят, защото на тези избори знаех каква подкрепа ще получат. Радев може да не е ходил партийни централи, но много хора има, които са ходили“, каза министър-председателят. 

"Оттук нататък ще подкрепяме политиките, които считаме за правилни. Ще направим добър анализ на партията, ще направим добри анализи на кметовете по страната и ще потърсим много сериозна отговорност", заяви Борисов.

За коалиционните си партньори той заяви: „Ние не можем да направим компромис – нито се харесвахме с Реформаторите, нито с Патриотичния фронт, нито с АБВ, но тогава знаете каква беше ситуацията с Орешарски. Поехме и изкарахме две години. Сега другите да поемат двугите две години – ясна коалиция са си очертали, ние ще подкрепяме което смятаме за правилно".

Борисов поздрави избраните за президент и вицепрезидент ген. Румен Радев и Илияна Йотова и не пропусна да поздрави Радан Кънев с думите, че той „направи всичко възможно център-дясно да се разбие“. „Да благодаря на всички, които ни подкрепиха и колегите от ДПС, които положиха огромни усилия да спечели БСП – 98% подкрепа“, каза Борисов. „Благодаря и на тези, които направиха така, сега да има такава политическа ситуация в страната“, каза иронично премиерът.

Борисов се обяви и за свикването на Велико Народно събрание и за обличането в закон на резултатите от референдума.

„Референдумът показа, че над 3.5 милиона желаят промяна. Свикването на Велико Народно събрание е задължително. Явно е, че хората чувстват неудовлетворение.

Ако има и други желаещи, ще участваме активно, ще гласуваме и трите въпроса на референдума да влязат в сила и да станат закон.“

Той се обяви за премахване на субсидиите за партиите, за намаляване на броя на депутатите в Народното събрание и за въвеждане на мажоритарен елемент при избирането на народните представители.

Изгубилият изборите кандидат-президент Цецка Цачева поздрави ген. Радев и заяви, че нейната оставка зависи от волята на парламентарната й група.

Борисов беше категоричен, че не е сгрешил, като е обвързал оставането си във властта с резултатите от президентските избори.

"Мислихме, че правим добри неща - метрото, ремонтите. Наказаха ни заради нещата, които не сме направили. Анализът ще покаже кои са те", каза Борисов. Той отрече правосъдието да е станало препъни-камък на кабинета. Направихме всичко, което беше възможно, заяви Борисов в отговор на журналистически въпрос.

"За нищо не съжалявам. Трябва да се оцени грешката или поредицата от грешки. Дай Боже да е по-добре при другите." Това бяха заключителните думи на министър-председателя.

Какво следва оттук-нататък според Борисов: "Призовавам президента Росен Плевнелиев - той ще даде мандата на нас, после на БСП, като го дава на тях, да им поиска списък с имена за служебно правителство на БСП и да им даде да управляват. Те могат да направят правителство с ДПС, патриотите, ДСБ. Даваме възможност на новото мнозинство в парламента да управлява без избори – те имат мнозинство".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14355

32

neverland

14.11 2016 в 13:44

Чакайте малко, само затрайте 2-3 месеца и ще видите...по силни от всякога като се върнем :) Като се съобразим с "волята на суверена" и въведем мажоритарни избори....БАААМ! 150 депутата и пълно мнозинство. Пей сърце ;)

20699

31

Новак

14.11 2016 в 11:10

Професоре, след оставката в началото на 2013, след глупостите на Станишев/Доган/Местан след това и след провала на Европейските избори на БСП пак имаше очаквания за връщане на бял кон на Тиквун. Всичко тогава работеше в негова полза - протестите за тока не бяха толкова силни за разлика от другите по-късно, БСП/ДПС правеха глупост след глупост (Пеевски шеф на ДАНС). Той наистина се върна (на кон ли на магаре ли), но не в по-силна позиция. Най-малкото имаше по-малко депутати отпреди. Сега има и други индикации - май загуби Младост, а това беше лайт-мотива на първи тур - "Губим малко за президент, но в Младост хората ни подкрепят - значи ще обърнем вота". Е, не само, че не обърнаха вота, но загубиха и Младост. Сега ще трябва да мине време да се забравят глупостите направени от Боковците между двата тура.

29585

28

Izalina

14.11 2016 в 10:10

..., а и ще реве за мъст, неблагодарници такива.
Точно от това ме е страх.

77927

26

El Commandante

14.11 2016 в 08:47

Бащата на нацията си замина.
Майката си замина.

Пичое, никога не съм мислел че е е толкова хубаво да си кръгъл сирак.
Чувството е страхотно!

20699

24

Новак

14.11 2016 в 07:00

Тиквун или още не сгрява какво се случи или нарочно го предизвика, за да повтори номера от 2012. Може да му се получи само ако се реализира хипотезата където печели много от мажоритарна система според референдума. Иначе на всеки следващ избор той печели все по-малко гласове.
В тази кампания, особено последната седмица, герберастията сякаш разкри пълната картина на тъпотията си. Плюенето по Радев, театралния плач на ЦеЦа , заплахите през цялото време, че ще се срине държавата ако ЦеЦа загуби - много се надявам, че най-сетне този народ разбра, че е просто една мутра-тарикат. Той се е хванал за една опорна точка - след мен идват БСП и ДПС. Естествено не забелязва (или не иска или не може), че гласовете от ГЕРБ за Радев са повече от тези на ДПС.
Времето ще покаже дали ни е изиграл, но ако разчита на повторение би трябвало да знае, че сторията се повтаря като фарс.
 
X

Да помогнем на украинските деца!