Благомир Коцев: В дворовете на Военна болница и Техническия университет във Варна могат да се направят обществени паркове

Споделеното ползване на зелените площи не противоречи на предмета на дейност на болницата и университета и вече е правено успешно, казва Коцев, който в момента е кандидат за кмет на Варна от ПП-ДБ

OFFNews 19 октомври 2023 в 11:02 1166 1

Снимка

Военна болница - Варна

В дворовете на Военна болница и Техническия университет във Варна да се направят обществени паркове за споделено ползване между съответната институция – болницата и университета – и гражданите. Това предвижда програмата на Благомир Коцев, кандидат за кмет на Варна от ПП-ДБ, която бе публикувана още през август тази година.

Разгръщането на парковата инфраструктура във Варна той е обособил в програмата си „Парк във всеки квартал“, която идентифицира липсата на зелени площи и нехайството на местната власт към тях като чувствителна за варненци тема. При мащабите на презастрояване и недобрата градска среда идеята с обособяването на зелен ринг от 10 нови парка, обхващащ всички райони на Варна, е акцент в програмата на Коцев.

Тя предвижда и изграждането на паркове със споделен обществен достъп на територията на Военна болница и Техническия университет. При положение, че в районите на Варна просто не са останали налични общински терени за нови паркове, защото всичко вече е продадено, идеята се приема добре от варненци. Като областен управител на Варна именно Благомир Коцев спря продажбата на повече от 140 декара зелени терени, отредени за продажба, с аргумента, че те трябва да се ползват за нови паркове, зелени и спортни площи.

В продължение на тази политика преди броени дни Коцев изпрати формални предложения до администрациите и принципалите на болницата и университета в лицето на двете министерства техните зелени площи да се стопанисват съвместно с общината.

Като аргумент в подкрепа на идеята се изтъква, че вече има подобни примери, при които държавни територии се поверяват за управление на общината като Морската градина и Аспаруховия парк. Реализацията на тази идея на Коцев със сигурност ще зарадва жителите на кварталите Левски и Изгрев, където паркове и градинки просто няма. Втори аргумент е, че поддръжката на зелените пространства не е по силите на университета и болницата в мащаба, в който общината може да се заеме. А като трети аргумент се изтъква, че данъкоплатците издържат и болницата, и университета чрез държавните субсиди и следва да имат достъп до парковете, каквато е тенденцията навсякъде в Европа.

Благомир Коцев, кандидат за кмет на Варна

Университетът и болницата са държавни институции, но сякаш приликите свършват дотук. Във Военна болница достъпът не е свободен и никога не е имало паркова инфраструктура. Алеите на Техническия университет пък, с мълчаливото съгласие на академичните ръководства, повече от 10 години се ползват като алтернативна паркова среда от жителите на района. И в двата случая освен съгласието на академичните ръководства, ще трябва да се получи одобрение и на ресорните министерства – Министерство на отбраната и Министерство на образованието и науките.

Според програмата на Коцев „Промени Варна“ седем от десетте нови парка в програмата трябва да бъдат изградени върху общински терени. Съгласно бюджетите, които се отделят за инфраструктура, това е напълно постижимо.

Защо не са проектирани за 10 години, няма да коментирам – всеки варненец се досеща, казва Коцев и уточнява, че относно дворовете на Техническия университет и Военна болница общината може да договори съвместно управление по аналогия на Морската градина и Аспарухов парк.

Парковете не противоречат на предмета на дейност на двете държавни структури, категоричен е той, като подчертава, че общината трябва да е водеща в изграждането и поддръжката на тези паркове за споделено ползване, както и в осигуряването на безопасни и несмущаващи условия.

Смятам за устойчива политика подобен бизнес модел на общината, още повече че така той би подкрепил и първия ни приоритет – хората на Варна да живеят в здравословна среда.

Технически университет - Варна

Засега идеята на Коцев печели одобрението на местната общност, с която кандидатът за кмет направи серия от срещи, в това число и провокира гражданската енергия в посока застъпничество за по-добра среда на живот.

Заявката е много силна и се очаква да получи „зелена светлина“ от министрите от кабинета, в който ПП-ДБ има превес.

Местни избори 2023 

Платена публикация

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3700

1

опетков

19.10 2023 в 11:38

Поредната безумна глупост на кандидата. "Паркът" на Техническия унивеерситет се състои от няколко полянки и 2-3 алеи. И досега е с отворен вход, но за 25г., когато съм работил там, освен за разходка на кучета, за друго не е ползван от "гражданите". Смешно е да се говори, че това е парк. А за парк на болница за общо ползване, дори не ми се коментира. Аз бих предложил заведението Хоризонт да се превърне в общинска кухня за бездомни. Това е първата стъпка, която този "милеещ" за Варна бизнесмен би трябвало да направи за града ни. И най-вече да върне заграбения терен около заведението си и да събори незаконните "преместваеми" обекти.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки