Бивш министър на МВР и областен в завера за внос на 15 000 гласа от македонци

МВР работи по над 100 сигнала за купуване на гласове

OFFNews 01 юли 2021 в 11:28 8477 2

Снимка GIS

Бойко Рашков

Бивш вътрешен министър и бивш областен управител са се срещнали в Кюстендил за да обсъждат как как да привлекат 15 000 македонци с българско гражданство, които да гласуват в България. Това е един от случаите за купуване на гласове, по които работи МВР, съобщи служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков на пресконференция. Сред другите са за “изборен туризъм” в Благоевградско, контрол от лихвари в Карнобатско и дори фалшиви заявления за гласуване в Германия.

“В Кюстендил има интересен случай, където един бивш министър на вътрешните работи е правил тези дни събиране с един бивш областен управител и излязъл в болнични. Болен е за работа, но не е болен за такава сбирка, където са обсъждали въпроса как да привлекат 15 000 македонци с българско гражданство, които да гласуват в нашата страна. Повтарям - бивш министър на вътрешните работи”, каза Бойко Рашков.

В полицията имат данни, че в доста населени места се планира в дните преди избори да се концентрират голям брой български граждани на един и същи адрес.

“Ние направихме среща и разговаряхме с областния управител на Благоевград, където в едно село в областта изведнъж се появяват на един и същи адрес хиляди граждани, които се регистрират там”, разказа Рашков. Очаква се тази техника да се мултиплицира и в други райони.

„Ние трябва по-активно и явно да предприеме ответни действия. Многократно съм казвал, че ние няма да се примирим с тази уродлива политическа практика у нас да се купуват и продават гласове. Ще противодействаме с всички законни средства”, декларира Рашков.

Вече е започната специализирана полицейска операция в цялата страна, която няма да спре до изборния ден.

Рашков разказа за няколко вече разкрити досъдебни производства. Един от тези случаи е “от известно село в Плевенско”. “Там, ако са се обявили, че ще гласуват 300 избиратели, накрая се оказа, че са 1000. Процентът на гласувалите отива към социалистическия от преди години. Познайте от първия път за коя партия е”, каза Рашков.

Главният секретар на МВР Стоян Темелакиев разказа за случая от Германия. Български гражданин, който работи там, но “не е прекъснал контактите си с оперативно интересни лица” е подал фиктивни заявления за откриване на секция. По-голяма част от тези български граждани не знаят, че ще упражняват правото си на глас в Германия, каза Темелакиев. По случая помага и германската полиция.

Сигналите за купуване на гласове към тази сутрин са около 100. 

Христо Терзийски отговори във фейсбук:

Разбирам, че служебният министър на вътрешните работи продължава да се старае да влияе на предизборната кампания - от днес и с клеветнически намеци, които, макар и недоизказани, лесно могат да бъдат асоциирани с мен. 

Няма да казвам, че с това се опитва да замаже тоталния хаос, който създаде в МВР. Вероятно има и някаква лична неприязън към мен, което си е негов проблем. Знаем и че наши симпатизанти са привиквани и респектирани в полицейските управления през последните седмици. Само че няма да допуснем изборите да се спечелят "служебно" - чрез служебното правителство.
Ако има данни за престъпление - да действа с цялата строгост на Закона. В противен случай трябва да понесе отговорност за думите и действията си - нищо, че никой не е гласувал за него - постът изисква министърът да притежава някакво достойнство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Предизборно със Светльо Витков