Безплатни паркинги в кварталите, зона с ниски емисии в центъра: управленската програма на Терзиев

Детска градина или целодневна грижа за всяко дете и по-бърз градски транспорт са сред приоритетите на кандидат-кмета

Йорданка Веселинова 12 октомври 2023 в 15:42 2201 1

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Васил Терзиев

Васил Терзиев - кандидат за кмет на София на ПП-ДБ и "Спаси София", представи управленската си програма.

Това се случи в Деня на българската община.

"Имаме политическата воля да спрем ремонта на ремонта и облагодетелстването на конкретни хора, за да може всеки един лев на софиянци да отива по предназначение", заяви той.

Водачът на листата за общински съветници Борис Бонев заяви, че неизпълнените обещания от първата управленска програма на Йорданка Фандъкова са част от "брошурката" на Антон Хекимян.

"Нямам съмнения, че от партийната централа на НДК сега гледат и си водят бележки за истинска програма и работещи идеи", добави той.

Бонев даде заявка, че в края на мандата на Терзиев всички споменати предложения ще са изпълнени обещания, а София ще е по-добър град за живеене.

Програмата "Планът на Васил Терзиев" е достъпна и онлайн. Тя е разработена на база на представително проучване, провеждано във всички от софийските райони.

Здраве

Първият приоритет в програмата на Васил Терзиев е здравето. Като основни точки в програмата му е заложено затягане на контрола на нерегламентираното горене, включване на гражданите в енергийни общности, обособяване на нискоемисионна зона в центъра на града. Друг акцент е озеленяването, премахването на калните точки, оптимизиране на междублоковите пространства. Освен това ще се работи за подобряване на градския транспорт и развитие на велолиниите.

В тази глава са залегнали и мерки за спорт и здравеопазване, сред които изграждане на повече площадки за спорт на открито, в това число и в междублоковите пространства, подобряване на управлението на общинските здравни заведения, както и изграждането на центрове за здравни грижи.

В управленската програма е заложено въвеждане на такса "замърсителят плаща" - при което размерът се определя от количеството отпадък. Ще се търси и нова сметосъбираща фирма.

Освен това ще се работи за подобряване на достъпа до Витоша. Васил Терзиев ще работи за реновация на лифтовете, по-добър транспорт от всички квартали до планината, както и възстановяване на обществените минерални бани и превръщането им в термални центрове.

Възможност

В тази насока в плана на Васил Терзиев е заложено подобряването на икономическата среда в София със създаване на индустриални и логистични терени. В северната част на града пък ще се изгради център за тестване на иновативни продукти.

Предлагат се инвестиции за превръщане на София в град за спа и ски туризъм, както и предлагането на туристически продукти, базирани на изживяването. Освен това ще се работи за обособяването на културен квартал в града. Обединението предлага още подобряване на достъпа до култура във всички райони на София и инвестиции в читалища и общинските културни институти.

Градска среда и планиране

От екипа на Терзиев предлагат повече власт в районните администрации, като поне 30% от общинските разходи за благоустройство да се управляват от районните кметове. За оптимизирането на кварталите се предлага подземни и етажни паркинги, с което да се спре паркирането върху кални площи. Предвижда се тези паркинги да са безплатни. Освен това ще се работи за оптимизиране на разписанията на градския транспорт. Очаква се автобуси и тролеи да преминават с предимство на кръстовища. За целта ще се инсталират специални светофари.

Друг основен приоритет е осигуряването на детска градина или целодневна грижа за всяко дете в София.

От обединението настояват спирането на разпродаването на общинските имоти и инвестиране в придобиването на такива. Тук Терзиев поставя акцент върху осигуряването на общински жилища на нуждаещите се.

Ред

От екипа на Терзиев предлагат въвеждането на стандарти за изпълнението на общински проекти, както и ремонтни дейности на база на цялостна стратегия за визията на града.

По отношение на борбата с корупцията се предлага разработването на черен списък за некоректни изпълнители на обществени поръчки, оценка на риска от корупция на всяко административно ниво.

"На 29-и не ходете за гъби. Този сезон не е добър. Гласувайте, от Вас зависи" - с тези думи Васил Терзиев закри представянето на програмата си.

Местни избори 2023

Платена публикация

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

1

Merc

12.10 2023 в 17:46

Чист популизъм от всички кандидати без изключение. Не лоши идеи , но ми е прелюбопитно как ще ги реализират.
Прав е Светльо Витков да пита "Как ще стане ? ".
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика