Бареков: Плевнелиев и Манолова да пратят в КС "Не подкрепям никого"

OFFNews 13 октомври 2016 в 10:49 2824 1

Президентът Росен Плевнелиев и омбудсманът Мая Манолова да поискат от Конституционният съд да обяви §138 от Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс за противоконституционен. 

За това призоваха Николай Бареков, европейски депутат и лидер на ПП „България без цензура, Весела Драганова, председател на „Партия на българските жени“ и Димитър Стоянов, лидер на ПП „Национал-демократична партия“.

В писмо, адресирано до ръководителите на тези институции, съпредседателите на КП „Български консерватори и реформисти“ подчертават, че изборът "Не подкрепям никого" в бюлетината за президентските избори е действителен глас и се брои при определянето на избирателната активност, но се изключва при отчитането на резултата от вота, което на практика го превръща в недействителен. Противоречието е записано в обнародваните на 26 май т.г. промени в Изборния кодекс, с които у нас се въведе задължителното гласуване, припомнят инициаторите.

„Познавайки престъпното мислене на част от върхушката на управляващата партия, която се занимава с организацията на изборите, съм убеден че тези хора търсят нова вратичка за фалшификация на бюлетините и резултатите тип „Костинброд“. Нищо чудно този път да го направят по-елегантно, през тази незаконна промяна на конституционните правила“, коментира Бареков. В личен разговор тази сутрин от Брюксел евродепутатът е уведомил лично Мая Манолова за мотивите в сигнала и е получил уверение, че омбудсманът ще добави тази аргументи към консултациите за сезирането на КС, които администрацията й подготвя.

Като основни мотиви „Българските консерватори и реформисти“ посочват изкуственото изключване на част от народа при упражняването на държавната власт (народния суверенитет) и нарушаване на равенството на избирателното право и на неговата всеобщност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews