АБВ - Д 21: Задължително е да бъде премахната несменяемостта на прокуратурата

OFFNews Последна промяна на 21 март 2017 в 17:39 3032 0

Отмяната на фигурата на Великото народно събрание е първата стъпка към стартирането на съдебна реформа. Така събирането му ще спре да бъде извинение за липсата на реформи. Това е работата на следващото Народно събрание.

Това заяви днес Татяна Дончева по време на дискусия на тема „Съдебната реформа – гарант за успешното развитие на България“, организирана от коалиция „АБВ – Движение 21“.

На събитието присъстваха изявени юристи и представители на неправителствени организации, сред които Минчо Спасов, Цвета Маркова, Велислав Величков и др.

„Идеята ни беше да проведем тази дискусия с хора, имащи отношение към съдебната реформа. Затова поканихме на тази среща Христо Иванов, Радан Кънев и Явор Нотев или представители на техните формации – „Да България“, „Нова Република“ и „Обединени патриоти“. Нашата идея е, че събиране на мнозинство за конституционна реформа изисква подкрепа от порядъка на 600 000 – 700 000 души. Това най-лесно и естествено може да стане през политическите партии, на които те симпатизират. Нашата амбиция за съдебната реформа е да центрираме дебата върху реални конституционни и законодателни решения, за да бъде дадена възможност за създаване на текст в рамките на следващите няколко месеца и около този текст да се води дискусия, да се обменят аргументи за и против“, заяви Татяна Дончева.

Сред основните идеи на коалицията е излизането на прокуратурата от съдебната система и избирането на главния прокурор от парламента или президента с мандат от 5 или 7 години.

По думите на Татяна Дончева, задължително е да бъде премахната несменяемостта на прокуратурата.

Според нея към главния прокурор трябва да се създаде съвет, подобен на Висшия съдебен съвет, който да се избира от апелативните прокурори, военната, специализираната и административната прокуратури.

Според Велислав Величков от „Правосъдие за всеки“ държавното обвинение е това, което в най-голяма степен трябва да подлежи на обществен контрол, а то в момента не подлежи на никакъв контрол.

За нас в „Правосъдие за всеки“ най-големият проблем в правосъдната система се казва безконтролно и безотчетно обвинение, коментира Величков.

От коалиция „АБВ – Движение 21“ предлагат още преобразуване на Националната следствена служба в специализирана разследваща структура при главния прокурор, която да разследва корупция, пране на пари, данъчни и банкови престъпления.

„Темата за съдебната реформа е наистина разковничето, от което може да започне разплитането на кълбото от проблеми в нашето общество. И трябва да започнем да разплитаме нишката именно от правораздавателните и правоохранителните органи, чиято работа е да се борят именно с неуредиците“, каза Минчо Спасов.

Адвокат Цвета Маркова пък обърна внимание върху девалвацията на юридическото образование у нас и многото „мъртвородени“ закони в последните години.

Избори 2017

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови