А защо касиерките в магазина не броят касовите бележки след всяка смяна?

Прекалено подозрителни сме към всякакви технологични нововъведения и сме много склонни към конспиративни теории - коментира говорителят на ЦИК Цветозар Томов по повод съмненията с изборни измами чрез машинното гласуване

Александра Маркарян 04 ноември 2021 в 15:18 7352 0

Цветозар Томов

Снимка БТА/Цветомир Петров, архив

Цветозар Томов

"Защо никой не е поставил въпроса касиерките в МЕТРО да броят касовите разписки след приключване на деня? И там има софтуер, за да маркира. И като си вземете 395 грама сирене, да вземете да го сметнете на листче за всеки случай, да не стане грешка!"

Така говорителят на ЦИК Цветозар Томов отговори на подозренията в манипулация на изборния резултат заради машинното гласуване.

„Софтуерът има множество защити, има процедура на удостоверяване на софтуера и извън това комисията винаги е правила извадково броене на разписки, без да засече случай, в който при различия между машинно и човешко броене да може да бъде обвинена машината.

Наистина мисля, че – може би заради общата обстановка в страната – сме прекалено подозрителни към всякакви технологични нововъведения и сме много склонни към конспиративни теории“, отбеляза той.

По повод решението на Върховния административен съд, отменил броенето на всички разписки от машините за гласуване по-рано днес, другият говорител, Росица Матева, каза, че в близките дни ЦИК ще обсъди решението, мотивите и указанията за изпълнението му и ще излезе с решение.

На обвиненията, че решението за броене на всички разписки от Комисията са целели манипулация на вота отговори Томов с думите:

„Сигурен съм, че независимо от различните мнения в ЦИК никой не е искал да има броене на разписки с цел манипулация на изборните резултати.

(...)

Известно е, че говорителите не сме от хората, които подкрепяме това решение. Нашите опасения са, че това ще създаде напрежение в изборния процес, ще се върнем към опашките и проблемите, които възникнаха през 2015 г., спомняте си „Арена Армеец“, поради претоварване на секционните комисии. Вторият аргумент против броенето на разписките е свързан с това, че е съвсем ясно, че машинният резултат следва да бъде отчитан – така е в Кодекса. Третият аргумент е, че при досегашните извадкови контролни преброявания не е засечен нито един случай на машинна грешка. Грешките винаги са били човешки.

Аргументите на колегите, които имат обратното становище, не са свързани с цел манипулация, напротив. Те имат своите опасения, че ако не се направи пълно броене, няма да бъдем напълно уверени в коректността на резултата, отчитан от машините. Надявам се, че в сегашната ситуация, ако вземем ново решение относно броенето на разписките, то ще търси някакъв компромис, някаква средна между тези две мнения, както постъпихме и през юли".

Според него "добре структурирана представителна извадка на секциите би позволила, без да товарим всички избирателни комисии, да имаме достатъчна гаранция в коректността на работата на устройствата за машинно гласуване".

Как гласуват карантинираните

Едно от най-големите предизвикателства пред ЦИК за предстоящите избори на 14 ноември ще е осигуряването на достатъчен брой подвижни избирателни секции, които да позволят на всички карантинирани заради COVID-19 да гласуват. Очаква се броят им да е голям. И в момента карантинираните от 1 ноември надхвърлят 100 хил. души. За всяка секция са необходими трима членове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови