500 секции с машини за гласуване - как ще става то (галерия)

Николаос Цитиридис 03 ноември 2016 в 15:56 8958 0

Снимка Сергей Антонов/OFFNews

Машинно гласуване

За пръв път броят на секциите с машини за гласуване е силно разгърнат и тази неделя в 500 секции българските гласоподаватели ще имат възможността да дадат своя глас по този начин. 

На брифинг в Централната избирателна комисия днес председателят ѝ Ивилина Алексиева демонстрира пред журналисти как ще става машинното гласуване. 

Ако вашата секция е една от избраните, то вие може да поискате да гласувате с машината, но само за президентския вот. Глас за референдума и местните избори ще се пуска на хартиен носител. 

Гласуването с машина отнема няколко секунди. Първо избирате желания от вас кандидат или опцията "Не подкрепям никого" и след това натискате бутона за гласуване. Устройството издава бележка, която е добре да погледнете, за да видите дали вашият глас е отразен коректно. Сгъвате бележката и я пускате в специална кутия. Машината разполага с опция за промяна на вота преди натискането на бутона, ако случайно сте объркали името на желания от вас кандидат. 

Също така чрез машинно гласуване е възможно да пуснете и невалидна (бяла) бюлетина, ако това е вашето желание. Преброяването на гласовете от този вид гласуване става след края на изборния ден, когато машината издава протокол с броя на гласовете и резултатите, след което те отиват в "Информационно облусжване". 

Фирмата, която е осигурила машините за гласуване, е подготвила и близо 70 броя в резерв при случай на проблем с гласуването. Технически лица ще има и във всяка сграда, където има скеция с машинно гласуване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!