1 % от ДДС да остава в София, предлага Любка Качакова

OFFNews 22 октомври 2015 в 16:51 1880 1

1% от ДДС да остава в София, предложи водачът на листата за общински съветници в София на НДСВ Любка Качакова на среща с представители на Софийска търговско-промишлена камара.

Това е необходимо, защото в София работят много хора, които не живеят в града, поясни Качакова.

"Всеки ден от Перник прииждат за работа около 23 000 души, идват от Ихтиман, от Кюстендил, от Самоков, защото тук има работа и по-добро заплащане. Но те използват инфраструктурата на града, която изисква средства за поддръжка и подобряване. Смятам, че е справедливо една малка част от ДДС да остава в общините. Всички сме съгласни, че има нужда от по-добра поддръжката и възстановяване на инфраструктурата на София", каза още тя.

Председателят на камарата Георги Чернев обясни, че предложението е справедливо за всички общини, и може да се въведе като пилотен проект в София.

"Държавната хазна няма да е ощетена, защото специално за събираемостта на ДДС има много резерви. Предлагам също пилотно в София да се въведе криптиране на касовите апарати, защото е публична тайна, че са чести случаите, когато се изтрива информация от касовите апарати и хазната губи", добави Качакова.

Според нея ако се криптират касовите апарати, събираемостта ще вдигне в национален мащаб поне с няколко процента и „отбиването“ на само 1 процент за общините няма да ощети никого. Тя даде пример с Канада, която е въвела криптирането на касовите апарати само за туризма и приходите от ДДС в туризма са скочили с 40%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!