Последният оцелял: Мистерията около най-самотния човек на света

OFFNews 02 август 2018 в 14:34 5628 0

През годините се изписаха редица статии за "най-самотния човек на света" - туземецът, който обитава джунглите на Амазония и за когото изследователите твърдят, че е лишен от контакт с хора повече от 20 години. 

Въпреки че е обект на множество научни доклади и статии в пресата, за него се знае твърде малко, а животът му е обвит в мистерия.

Смята се, че той е единственият оцелял от своето племе, което обитавало земи в щата Родония, Бразилия. Не е известно нито името на неговото племе, нито езикът, който са използвали членовете му. Знае се само, че едни от последните му членове са били избити през 1995 г.

Местните го наричат "Индианската дупка", защото оставя след себе си дълбоки дупки, които използва за улавяне на животни и за укриване. В миналото са били забелязвани и други следи от него - сламени и ръчно изработени инструменти, както и стрели.

Досега е заснета само една негова снимка - от ФУНАИ - бразилската агенция за контакт с племенните народи и индианците. Тя бива заснета от режисьор, който придружава служители на агенцията, и е показана за кратко в бразилския документален филм "Corumbiara" от 1998 г.

Домът на туземеца

Наскоро мъжът бе уловен във видеозапис, на който се вижда как сече дърво. От агенцията твърдят, че "са доволни и изненадани да открият, че човекът е в добро здраве".

"Той е много добре, ловува, поддържа някои насаждения от папая и царевица", твърди регионалният директор на ФУНАИ Алтайър Алгайър.

Агенцията обаче трудно би получила повече данни за него - в миналото той е стрелял по хора, поискали да се свържат с него. 

Мнозинството от племето му се смята за избито през 70-те и 80-те години, след като близо до територията им е построен път, който увеличава търсенето на земя за бизнес в района.

В момента мъжът е в опасност, смятат от ФУНАИ, защото в териториите, които обитава, патрулират т. нар. "пистолери" - наемници, които обикалят в района за фермерите и собствениците на животни. През 2009 г. временен лагер, издигнат от наблюдателите на ФУНАИ, бе претърсен от въоръжената група, а в знак на заплаха те оставиха два пистолета. 

В Бразилия живеят десетки откъснати от цивилизацията племена, които обаче са в опасност именно заради нея и заради болести като грип, морбили или други често срещани заболявания, но имунитетът на хората от племената срещу тях е много нисък.

"Той е символ на това, което губим - огромното човешко разнообразие", констатира със съжаление Алгайър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови