Шеф Виктор Ангелов: Направеното с любов ястие е скъпоценност

Победителят в Hell’s Kitchen трябва да e много сърцат готвач, визионер и отличен лидер

ОFFNews 29 март 2019 в 10:00 5605 3

Педантичността и прецизността ли са факторите за безапелационен успех?
Да, вярвам в това, че хората трябва да сме взискателни. Смятам, че успехът и не само той, а и качеството ни на живот, зависи от изискванията на човека.

Всяко готвене ли трябва да бъде изкуство?
Изкуство за мен е, когато образно казано откриваш „топлата вода“. Изкуство е новаторството. Ежедневното готвене не е изкуство. Ежедневното готвене по вече утвърдени рецепти е професионализъм и перфекционизъм. Изкуство е когато измислиш нова рецепта, а това не се случва всеки ден.

Кой е най-ценният шедьовър в кухнята Ви?
Всяко ястие, което излиза от кухнята е приготвено с изключително старание. Трептим над всяка чиния, която излиза на паса, но разбира се по-специално внимание има към детайла когато работим със скъпи продукти като хайвер, гъши дроб, омари. Тогава вниманието е изострено и човек е с ясното съзнание, че няма право на грешка, защото суровината е много ценна. Разбира се ще добавя, че ястието, което излиза от ръцете ни приготвено с любов и желание, винаги е скъпоценно. Както за човека, който го твори, така и за хората, които ще му се насладят. Така че това е ястието, което е истинска скъпоценност за мен – онова направено с любов, т.е всяко.

Каква е цената на съвършенството? 
Все още се стремя към него, но знам че цената е висока.

Ценим ли достатъчно храната? Умеем ли да я подбираме и да ѝ се наслаждаваме?
Аз все повече искам да изместя фокуса към суровините – за това какъв е произхода и съдържанието им. Това е по-важният разговор. Вкусът е въпрос на сол и захар. Знам, че това мое изказване ще се посрещне критично от гилдията. Ще започнат да ми говорят за подправки и за любов, и за чувства… Вкусът е сол и захар!!! В някой случаи люто и кисело. Други ще кажат, че горчивото е новия вкус и новия тренд. Но не е така, това което усещаме като вкус е основно сол и захар. Ако се опитате да хапнете любимото си ястие без грам сол и без грам захар, никога повече няма да е любимото Ви ястие… Затова е по-важно да сме отговорни към себе си и да се научим да не правим компромиси със съставките в храната. Тогава ще можем да й се наслаждаваме истински.

Какво се надявате да отнесат със себе си участниците в Hell’s Kitchen?
Вече от опит знам, че участниците си тръгват изключително добре организирани, с много добра самопреценка – както за себе си, така и за заобикалящата ги среда. С изграден отборен дух, ясна визия за това как ще променят живота си от тук нататък.

Три качества, които трябва да притежава победителят?
Победителят в Hell’s Kitchen трябва да е много сърцат готвач, визионер и отличен лидер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6005

3

bushe

07.04 2019 в 16:56

Една мода тръгна сред народа - шеф.... от кога едни обикновени хорица, обикновенно с неособено голям умствен багаж , демек готвачи станаха шефове