САЩ може да инвестират в инсталацията за съхранение на ток в България

Георги А. Ангелов 28 май 2022 в 06:48 5957 3

Снимка Посолство на САЩ

Джейк Левин е Главен директор по въпросите на климата в държавната Американска корпорация за финансиране на международното развитие.

Джейк Левин е главен директор по въпросите на климата в държавната Американска корпорация за финансиране на международното развитие (U.S. International Development Finance Corporation - DFC). Той беше в София, където се срещна с представители на държавата и частния бизнес в енергийния сектор, като целта на посещението му е да бъдат намерени енергийни проекти за засилване на българската енергийна независимост, в които САЩ да инвестират. Вижте какво каза той в ексклузивно интервю за OFFNews: 

- Г-н Левин, вие се първият Главен директор по въпросите на климата в Американска корпорация за финансиране на международното развитие (U.S. International Development Finance Corporation - DFC). Изглежда, че има значителна промяна в политиката на САЩ за климата. Така ли е и каква е промяна?

- Да. Наистина има промяна. Но преди всичко искам да подчертая, че основната политическа цел на това посещение и пътуване е свързана със силната връзка, която САЩ поддържат с България като надежден съюзник, приятел, партньор, и с която имаме голямо желание да работим по проекти в областта на енергийната сигурност, по въпросите на климата, икономиката, мобилността и развитието. Проблемът с климата е основна част от програмата на президента Байдън. Той припозна кризата с изменението на климата, и спешната необходимост от справяне с кризата във всички области, но най-вече чрез използването на финансови механизми. А агенцията, в която работя - Корпорацията за финансиране на развитието, разполага с няколко важни финансови инструмента, които могат да допринесат за смекчаване на тази криза с осигуряването на финансиране за проекти за чиста енергия, за развитието на нисковъглеродни индустрии и технологии и за намаляване на въглеродните емисии. А също така сме фокусирани върху адаптирането към климата, защото знаем, че много от тези въздействия вече са налице, не само в България, но и навсякъде по света, където се наблюдават екстремни явления - суша, наводнения, горещини, които застрашават инвестициите, направени от всички нас през последните години и десетилетия, в инфраструктурата и в икономиките ни.

Така че моята роля е да се съсредоточа върху това как да позиционираме нашето финансиране, за да подпомогнем този вид смекчаване на последиците от изменението на климата, така че да можем да бъдем икономически успешни в ерата на изменението на климата. Работим по няколко различни вида финансови линии в DFC. Предоставяме заеми и застраховки срещу политически риск. Предоставяме гаранции по заеми, инвестираме в дялов капитал директно в компании и във фондови структури, предоставяме техническа помощ и сега сме фокусирани върху климата. И мога да ви кажа, че след като бях тук само няколко дни, има няколко обещаващи възможности за такъв вид инвестиране в България, а също и в регионален план в Източна Европа. И ние сме наистина развълнувани да научим повече за тези възможности.

- Можете ли да ни разкажете повече за тези възможности за инвестиция в България?

- Да, разбира се. Както знаете, сегашната администрация в България е фокусирана върху енергийния преход и смята да направи големи инвестици, включително и инсталация за съхранение на 6000 гигаватчаса електроенергия в батерии. Това е една от областите, в които виждаме огромни възможности за частния сектор да се разработят тези проекти. Това ще изисква десетки и десетки индивидуални проекти в цялата страна и има потенциала да създаде не само нисковъглеродни доставки на електроенергия, но и по-сигурни доставки на електроенергия, която можете да произвеждате от слънчева и вятърна енергия, а не да разчитате на външни ресурси като руския газ, който сега предизвиква хаос на пазара и в регионален план. Така че това е една от областите, които според нас са много обещаващи. Това е на ранен етап от гледна точка на начина по който мислим за конкретни възможности, но ние виждаме това като възможна траектория на растеж. Срещнахме се и с компании, които разработват технологии за производство на електроенергия и ресурси за производство на електроенергия, като слънчева, вятърна и геотермална енергия. И това е друга област, в която виждаме много обещаващи възможности.

- Можете ли да кажете, по какъв начин ще бъде направена тази инвестиция? Под формата на заем или на собственост?

- Това зависи от всеки проект. Ние, DFC, имаме много различни инструменти за финансиране. В много от тези видове проекти, начинът, по който те обикновено се структурират, е чрез дълг чрез използване на проектно финансиране, така че ние обикновено работим с банка или други кредитори, други инвеститори в акции и определяме подходящата структура за конкретния проект. При други видове проекти можем да използваме капиталово финансиране, при което ще имаме собственост в дадена компания. Или, както споменах, използваме собствения си капитал, за да идентифицираме фондове, които можем да подкрепим

- Какво мислите за тази “голяма батерия”, какъв вид финансиране ще бъде подходящо за този проект?

- Ами, това все още е проект на много ранен етап, така че все още не съм сигурен как трябва да изглежда структурата му.

- Очевидно е, че това ваше посещение в България по някакъв начин е свързано с войната в Украйна, как?

- Да, абсолютно. Както споменах, партньорството между САЩ и България е изключително близко. България е изключително важен съюзник за Съединените щати в този регион. Както знаете вицепрезидентът Камала Харис и държавният секретар Блинкен посрещнаха българския министър-председател Петков в Съединените щати преди две седмици, където обсъдиха възможността САЩ да окажат подкрепа на България в този критичен момент. А президентът Байдън формулира по отношение на стратегията за осигуряване на енергийна сигурност в региона, че ще се стремим да помогнем на България и съседните държави да разнообразят източниците си на енергия, а също така да работим за намаляване на зависимостта в дългосрочен план от изкопаемите горива. Защото, както каза министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм, никога никой например не е бил заложник заради достъпа си до слънцето и вятъра.

Виждаме начина, по който Русия затръшна вратата на България по отношение на договорите между България и "Газпром", а Съединените щати са тук, за да помогнат на България да реши проблемите и да определи алтернативни енергийни източници.

- Преди няколко години бях в централата на НАТО в Брюксел и в Пентагона във Вашингтон и там казваха, че Русия използва енергийната зависимост на България, като оръжие. Възможно ли е малка страна, като България без залежи от петрол, газ и т.н. да бъде независима?

Мисля, че е възможно.

- Какъв е начинът?

- Мисля, че точно натам е насочено вниманието на това българското правителство, както на американската, така и на българската администрация. Както споменахте, начинът, по който Русия използва енергията като оръжие в рамките на непровокираната и неоправдана атака срещу Украйна и региона, е пример защо трябва да се откажем в дългосрочен план от тези видове ресурси - въглища, нефт, газ, и да се насочим към по-чисти източници на енергия, като слънчева, вятърна, батерии, геотермална, а България всъщност има огромен потенциал в тази област, за да осигурява електроенергия не само за България, но и да изнася за региона. Знам, че правителството сега е в процес на проучване на възможностите в областта на геотермалната и слънчевата енергия, научих за няколко соларни проекта, които сега се разработват. И както говорихме по-рано, когато може да се съчетае със съхранението, това помага да се създаде надежден ресурс, който наистина може да замени тези ресурси от изкопаеми горива. Знаете ли, може би фактът, че България не разполага с изкопаеми ресурси, може да е скрита благословия, защото ще се движите към чисти енергийни ресурси, които наистина осигуряват енергийна сигурност.

- Много български енергийни експерти твърдят, че тези технологии не са готови, специално за съхранение на енергията…

- Да. Да, но те чукат на вратата, те са все по-готови. Затова и правителството на САЩ твърдо подкрепя, а и частният сектор подкрепя неотложните нужди на България, сега. Премиерът на България обяви заедно с вицепрезидента във Вашингтон, че са успели да осигурят доставки на втечнен природен газ, за да заместят спреният от Русия и да запазят цените по-ниски от тези на Газпром. Това е от непосредствена необходимост, а след това в дългосрочен план, когато цените на слънчевата и вятърната енергия и батериите могат да се понижат, това ще се отрази дългосрочно.

- Има ли инвестиционен интерес от САЩ за съществуващите у нас ядрени мощности?

- Да, има американски интерес. И за реактор и за доставка на гориво. И ние, правителството на САЩ, бихме искали да помогнем за идентифицирането на възможности за подкрепа на тези проекти?

-На какво ниво са те?

- На ранно ниво. И също така другата част от дискусията за ядрената енергетика, която е регионален план е, че има много американски технологични компании, които разработват ядрени технологии от следващото поколение, като “малки модулни реактори”. И има някои много обещаващи ранни дискусии за разработване на тези проекти в Източна Европа, където пазарните условия са узрели за тази технология. Но това също е на много ранно ниво. Мисля, че най-ранните планове в момента предвиждат тези проекти да бъдат пуснати в експлоатация през 2029 или 2030 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5531

2

Ран Босилек

28.05 2022 в 08:51

Нима ще затворим амрриканските ТЕЦ - ове?

10298

1

AntiZ

28.05 2022 в 08:22

Да инвестират! Тези да инвестират, че от руски инвестиции, ми се драйфа!И от подлогите им рубладжийски!