Легия Антимафия: На среща в Чили българин е гарантирал пътя на кокаина

Владимир Йончев 10 март 2014 в 10:37 11766 9

Петър Якимов
Петър Якимов

Петър Якимов – говорител на Българска легия Антимафия

Г-н Якимов, излезе поредният доклад на държавния департамент за борбата с контрабандата и наркотиците. Какви са изводите от него? Има ли подобрения в сравнение с предишните доклади?

Последните 4 години в тези доклади има абсолютно еднакви констатации. За пореден път се заявява, че България е основната точка за международен трафик на кокаин и хероин към Западна Европа. Тъй като нашите успехи са повече от плачевни, в докладите вече показват примери как турците залавят хероин на нашата граница, а не ние. Това е единственото ново и то определено не говори добре за страната ни и капацитета на управляващите.

Отбелязана е поредната констатация, че Агенция „Митници“ тотално е загърбила борбата с наркотиците, тъй като всичките усилия са прехвърлени в борбата с акцизната контрабанда - като цигари и затова за една година геройски митниците успяха да заловят 4 камиона и 179 кг хероин. Като се има предвид, че данните от международните институции, занимаващи се с борба с наркотрафика – над 50 % от целия международен трафик на хероин минава през България. Годишното производство на хероин в Афганистан е около 500 тона. При над 250 т чист хероин, преминаващ по т. нар.Балкански път, да хванем 179 кг за една година означава, че сме хванали 0.

Друг интересен факт, който се констатира от международни експерти, е, че част от пътя на хероина вече минава през Северна Африка, но естествено логистиката пак е поверена на българи, защото ние сме проверени хора. Конкретен пример за това един случай на 20 или 21 януари тази година, когато през България минаха безпрепятствено 2 камиона с хероин по едно и също време. Холандците съвсем „случайно” може би успяха да ги хванат и резултата е тон и двеста хероин. Такива пратки обикновено минават, когато са предварително платени, но за разлика от другия случай с голямата пратка кокаин, която всички така шумно рекламираха в България – за този хероин писа само в. „168 часа“. Никой от държавните органи не коментира заловения хероин. Единствено, може би, това е причината, за да бъде отстранен този голям професионалист Румен Данев и странно защо г-н Кадиев, който е безспорен експерт в областта на финансите, го защитава. Какъв професионалист трябва да си при такъв провал в митниците - може би тон и двеста са малко?

А това може ли да стане така с политически чадър да минават такива огромни количества?

Това се случва, когато системите на Агенция Митници и гранична полиция са тотално разграден двор. Трябва да е ясно, че хероинът е бил вътре в консервите с доматено пюре – ако бяха минали на скенер, веднага щяха да бъдат хванати, дори и без куче. Тоест, големи пратки наведнъж се пускат само, ако са допълнително договорени – иначе риска е прекалено голям.

А цялата тая борба с трафика с наркотици, очевидно не е успешна, след като са хванати 40 кг от евентуални 500 тона?

Не може да е успешна като във всяко интервю казваме, че благодарение на Ваньо Танов и със знанието на г-н Борисов, умишлено бяха разбити отделите за борба с наркотрафика на Агенция "Митници" като им беше отнета самостоятелността. Това се случи през 2011 г. и от тогава не са възстановени. Не е ясно по каква причина, а след това питаме защо не сме в Шенген. Ето още един коз за холандците, които ще ни напомнят случая с хероина още поне 10 години напред. И това не е първия случай. През 2011 г. пак беше преминал като на парад един камион, само че със замразени малини и хероин – количеството беше около 600-700 кг и едно куче го беше хванало на австрийската граница. Г-н Цветанов отиде на среща с австрийския вътрешен министър и след това се върна с фанфари и обяви: „ето утре идваме и залавяме организатора на този канал на хероин“. Ами то утре стана 2014 г. Той, организаторът си е жив и здрав още и си е в България.

А защо не се получава? Защото митниците за нищо не стават или защото някой не им позволява да си свършат работата?

Защото тука говорим за много пари. Пак ще повторя, че над половината от хероина минава през България, друга ¼ минава през Северна Африка, но пак ние логистираме.
Отделно на всеки килограм хероин, минимум печалбата е 3000-5000 долара.

За колко пари е този бизнес, приблизително?

По официални данни на ООН, на техния отдел за борба с наркотиците, на Балканите остават приблизително между 2 - 2,5 млрд долара от трафик на хероин на година.

А от тези пари какъв процент остава горе-долу при мафията и хора, които са ангажирани със трафика? И какъв процент остава у политиците? Или двете са едно и също?

При управлението на ГЕРБ няма никаква разлика – дали ще говорим за Ц. Цветанов или Б. Борисов, или Митко Каратиста и Пашата - е едно и също. Чистата печалба е около 30 % от голямата сума, която казахме, за ръководството на така наречената организирана престъпна група.

А сега при новото управление, има ли политически контрол на тия канали?

Аз пак да повторя, че пуснахме тон и двеста хероин през януари 2014 г. Не знам кой какво точно контролира, но това е достатъчно голямо количество и е достатъчно ясна емблема за новото управление. Имам чувството, че и тези, като предишните, си мислят, че хората са достатъчно глупави и няма да различат истината от пропагандата.

В последния доклад се казва, че в последните години Агенция „Митници“ е използвала ресурс повече за борба с контрабандната на стоки, отколкото за наркотици.

Вероятно е така, но както казах в началото на интервюто – нашите презокеански партньори ни го казват всяка година. Голяма борба се е вихрила с контрабандата през цялата 2013 година и хванахме 4 камиона с цигари и 2 цистерни с горива, при положение, че количеството на контрабандните цигарите е между 800-1000 камиона годишно и това е без транзита към Европа. Невероятни успехи – спор няма.

А казахте за хероина – какво е положението с кокаина? Съвсем на скоро гръмна кокаинов скандал, във който се споменава името на общински съветник от ГЕРБ.

Така ли? Ами този господин Орлин Алексиев тотално отрича да има нещо общо с това. Ще преразкажа една случка, която г-н Здравков изнесе в публичното пространство – действително тази пратка е заловена, поради невъзможността и незнанието за добра комуникация. Действително е имало в Чили среща на българин, който е отишъл да гарантира от името на голям наркобос и един голям политик, че зад тази поредна пратка стоят тези двамата и техните финасови ресурси.

Този български политик известен ли е?

Сега ще ме питате и дали е министър-председател.... дали е бил министър-председател или бивш кмет, но аз няма да ви кажа.... Това, което ще споделя е, че най-близките му хора го наричат нежно „Бате”. Бандитът ще си го намерите. Изберете си - Дубай или ЮАР в зависимост от сезона. А този, който се е срещал се изживява като меценат на специфичен спор.

Човекът, който е отишъл на срещата с наркобоса?

Да. И се занимава с луксозни автомобили, строително предприемачество в Студентски град и политическа дейност. Това, което казвам не тайна. И френските служби, и българските служби го знаят. Проблемът е дали ще успеят да докажат транзита на големите финансови потоци от ОАЕ към Аруба и оттам към Южна Африка с документи. Иначе това е пътят, по който е била платена и втората пратка кокаин, която хванаха. Първата е била, мисля, че пак около 1,5-2 тона. Да ви кажа, как са разпределени парите – 30% за Бате, а Бате е един от Банкя и другото отива при Котараците и братовчеда на Бате. Така се разпределят парите от първата пратка, която е минала преди шест месеца.

От думите Ви оставам с впечатление, че става въпрос за хора, които са свързани с бившето правителство. Новото правителство прави ли опит да спре пътя на кокаина, или прави опит да...

То не може да спре световния път на кокаина, но явно няма желание да ограничи поне българската му следа или са просто некомпетентни – все едно, резултата е един и същ. Просто Митко Каратиста вече не го контролира от Бояна и Драгалевци, защото тя къщата на Каратиста е на около 500 м до къщата, стопанисвана от ГЕРБ, която я показахте. Просто той е в Лихтенщайн, или Люксембург или Швейцария – и той в зависимост от сезона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!