Ексклузивно Министърът коригира заповедта: сертификатите за преболедували - за 1 година, документ ще се издава и след 1-ва доза

ЗИТ изстрелва в космоса от совалки до бизнеси

OFFNews Последна промяна на 14 март 2019 в 18:14 3351 1

Високотехнологичната компания с над 50-годишна история стои зад първите български компютри и най-практичните касови апарати.

Как една българска компания задържа световно ниво и лидерство на пазара над 50 години, устоявайки на смяна на системи, политически, икономически и обществени трусове? Едни от малкото, които знаят верния отговор, са специалистите от фирма ЗИТ.

Историята на родната фирма е достойна за холивудски хит за високите технологии и големите мечти и амбиции, довели до първия произведен в страната ни компютър, изстрелването на космическа совалка и създаването на едни от най-успешните и предпочитани от малкия и средния бизнес касови апарати. Ето няколко „кадъра” от над 50-годишната история на успеха на фирма ЗИТ:

Днешният най-амбициозен играч на пазара на фискални устройства „ЗИТ Интернешънал“ е създадена през 1967 г. като българско-японско съвместно дружество под наименованието „Завод за изчислителна техника“. Компанията бързо се превръща в едно от водещите предприятия за съвременна изчислителна техника и е първият български производител на компютри.

Продукцията на ЗИТ е била позната и предпочитана в много страни по света - Германия, Китай, Либия, Финландия, Индия, Полша, Куба, Чехия, Унгария и др.

Невероятно, но факт – българската фирма има участие дори в изстрелването на руската космическа совалка „Буран”. Тя се управлява от матричния процесор ЕС 1037 - производство на ЗИТ-София.

По-късно от тази технология се заинтересуват и американците – през 1990 г. директорът на ЗИТ отива с матричния процесор във фирма на НАСА – FPS, които били готови да ни дадат пазара си в Европа, но с гаранция от страна на правителството, че машините няма да ходят в СССР. Тогавашните ни управляващи за жалост не се престрашават на този ход, но пък се ражда първото българо-американско дружество „ЗИТ – Пертек“ за лентови устройства.

Първата изчислителна машина също е дело на ЗИТ по официален лиценз на Фуджицу с името ЗИТ 151. Тя е създадена под ръководството на родоначалника на българската ИТ Иван Попов. С инициатива и средства на ЗИТ се „ражда“ и елитния техникум „Джон Атанасов“, който е фабрика за висококвалифицирани кадри за електронната и техническата индустрия и до ден-днешен.

През 1997г. Завода за изчислителна техника се преобразува в Акционерно Дружество, а от 2000г. е 100% частна компания. По това време фирмата разширява бизнеса си, като стартира производството и на фискални касови апарати. Те са с модерен дизайн и електроника, базирана на процесори на Intel и принтери Citizen или Epson.

Комбинацията от високa производителност, издръжливост и малък размер на касовите апарати са запазена марка на ЗИТ и до днес, което ги прави сред най-предпочитаните устройства не само на българския, а и на австрийския, чешкия, румънския, македонския, гръцкия, етиопския, кенийския и др. пазари.

Последното поколение фискални устройства на „ЗИТ Интернешънал“ „изстрелва в космоса” всеки бизнес, категорични са доволните клиенти. Хитовият мобилен касов апарат „ZIT B20“ е сред най-харесваните от малкия и средния бизнес заради компактния си размер, елегантния дизайн, удобните бутони, големите операторски и клиентски дисплеи с подсветка, наличието на Bluetooth интерфейс за връзка с компютър, таблет, смартфон и пр. екстри на отлична цена.

Освен, че е популярен заради изключително лесната си употреба, „ZIT B20“ е сред малкото на пазара, чиито софтуер отговаря напълно на всички промени и поправки на Наредба Н-18, което дава спокойствие и сигурност на ползвателите му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7699

1

Комита

14.03 2019 в 19:16

№1 на етиопския пазар, браво! От космически технологии до касови апарати, сглобявани с части от други производители. Не бива Баневи да са го приватизирали това дружество. Че и са били достатъчно тъпи да го напишат в платена публикация :D