Зелената банка на България - БАКБ: 45% инвестиции в бизнеси, подобряващи околната среда

Българо-Американската Кредитна Банка представи първия си доклад за устойчивост за ангажимента си за устойчиво бъдеще

OFFNews 12 декември 2023 в 15:09 12614 0

Илиан Георгиев и Цветелина Бориславова

Снимка Ружа Райчева/OFFNews

Илиан Георгиев и Цветелина Бориславова

Българо-американската кредитна банка представи първия си доклад за устойчивост, подчертавайки ангажимента си да работи за зелено и устойчиво бъдеще (ESG). 

Докладът е публикуван в съответствие със стандартите на Global Reporting Initiative (GRI), предлагащи доброволно и пълно разкриване на цялостната стратегия на банката в областта на ESG, със специален фокус върху въздействието върху околната среда, обществото и управлението.

Той обхваща операциите на банката за периода 2021-2022 г. в различните ѝ дейности, предоставяйки поглед върху нейните усилия за намаляване на неблагоприятното въздействие върху околната среда и прилагане на политики за социална отговорност, финансов ангажимент и дигитално управление. Документът описва подробно рамката на управление, която ръководи стратегията на банката, изградена на принципите на професионализъм, почтеност и прозрачност. 

Председателят на Надзорния съвет на БАКБ Цветелина Бориславова потвърди ангажимента на банката да се фокусира върху устойчивостта и подчерта, че успехът на институцията е свързан с прозрачната и ефективна комуникация с нейните клиенти и заинтересовани страни: 

"Нашата ангажираност към опазването на околната среда, смекчаване измененията на климата, социалната и корпоративната отговорност имат определяща роля при взимането на решения. Нашите цели са свързани с поддържане на високи стандарти за клиентите, навременно предлагане на подходящи и изгодни решения за бизнеса и потребителите, и същевременно осигуряване на ползи и добавена стойност за тях", каза Бориславова. 

Главният изпълнителен директор на БАКБ Илиан Георгиев обобщи постиженията на банката в сферата на зеления преход и устойчивото развитие през последните 12 години. Той припомни, че още през 2011 година, когато Бориславова придоби мажоритарния пакет от акции на БАКБ и представи новия си екип, тя си е поставила за цел да бъде лидер в контекста на устойчивостта и да стане "зелената банка" на България, като се насочи към подпомагане на екологосъобразния бизнес. 

Председателят на звеното в БАКБ, отговорно за европейски проекти и развитие, Емил Величков изтъкна, че идеята за устойчиво развитие е много по-мащабна от медийно разпространената "зелена сделка". По думите му този доклад е нещо ново, с което банката се гордее, защото изпреварва крайния срок за подаването му с 3 години.

Величков допълни, че ролята на банките е съществена при подпомагане на околната среда, защото така се дава насока на икономиката. По думите му това може да се случи чрез насочване на инвестициите към устойчиви бизнеси.

Цветелина Бориславова посочи, че зелената идея отдавна е приоритет за БАКБ и че е била заложена в стратегията на банката през 2011 г.

"Този нов пакет ESG е прилагане на май зелената идея. За нас това не е просто стратегия, а принципна работа и разбиране за обществото ни като цяло. Трябва да се наблегне на обучение на всички обществени групи в тази насока", заяви тя. 

От ръководството на БАКБ подчертаха, че не инвестират в продукция на тежки метали или ТЕЦ-ове. 

"Около 45% от инвестициите били в бизнеси, които подобряват околната среда - зелена енергия, вода, биоземеделие", съобщи Илиан Георгиев.

Мисията на банката е да подпомага развитието на нисковъглеродна и устойчива икономика чрез предоставяне на банкови продукти и услуги за бизнес начинания, свързани с енергийна ефективност, опазване на околната среда, алтернативно земеделие, възобновяеми енергийни източници и устойчива градска среда.

БАКБ цели да следва стратегията да финансира екологични и социално отговорни проекти, както и да създава устойчиви дигитални продукти, като същевремено дават стойност и за акционерите, уточниха от ръководството на банката.

През 2013 г. стартира Виртуална банка. Днес дигиталното портфолио на банката включва всички продукти за граждани - "Онлайн депозит", онлайн кредит "На мига" и "Чиста сметка".

През последните 2 години банката успешно реализира много проекти в сферата на устойчивото развитие, сред които и на Столична община за екологично устойчива транспортна система в София и подобряване на условията за пътуване. В резултат на този проект са закупени 60 нискоемисионни автобуси, което съставлява 10% от автобусния парк на Столична община.

БАКБ подкрепи и изграждането на модерна система за електронни билети и самотаксуване на пътниците на столичния градски транспорт, което улеснява пътниците при закупуването на билети, подобрява качеството и ефективността на услугата и ограничава използването на хартия.

Банката осигури и финансиране за "зелени" таксита в Пловдив, електрически автомоболи за споделено пътуване, множество фотоволтаични проекти, както и проекти, свързани с енергийната ефективност. БАКБ също така подпомага строителството на множество пречиствателни станции, съоръжения за третиране на отпадъци, фирми в сферата на рециклирането, както и производството на био продукти.

От БАКБ обясниха, че развитието на устойчиви общества изисква мащабно увеличаване на капиталовите инвестиции в секторите и индустриите с възможности за положително въздействие върху околната и социалната среда през следващите десетилетия.

Сега предстои нов период с амбициозни цели за БАКБ и основната цел, която тя се поставя е да увеличи финансирането на проекти, които се борят с измененията в климата, защитават околната среда и подкрепят социалната устойчивост. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!