Защо се бави вече година класирането на проектите за финансиране от Националния иновационен фонд?

Осма сесия на Фонда – всички страни са недоволни, а решение все още няма

OFFNews Последна промяна на 20 септември 2017 в 15:56 3578 0

След като във вторник вечерта изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Мариета Захариева обяви, че процедурата за одобрение на проекти по осма сесия на Националния иновационен фонд (НИФ) е опорочена и трябва да бъде прекратена, и след като бе освободен заместникът ѝ Никола Стоянов заедно с други служители на държавното ведомство, на редакционната поща на OFFNews получихме отворено писмо от вече бившия зам.-шеф на агенцията. То е адресирано до премиера Бойко Борисов, министъра на икономиката Емил Караниколов и омбудсмана Мая Манолова. Приложена е и хронология на събитията, съставена от научните работници, участвали в оценяването на проектите към Фонда.

Предлагаме ви ги в пълен текст:

Когато става дума за иновации, един от основните фактори е времето. Иновацията е успешна, когато се случи възможно най-бързо, защото темповете, с които се развиват технологиите в съвременния свят, не търпят забавяне за реализирането на добрите идеи.

В нашата страна през 2004 г. е създаден Националният иновационен фонд, чиято цел е да се подкрепят иновационни проекти с държавно финансиране. През годините са проведени 7 сесии, през които са финансирани над 450 проекта. Според направените анализи, резултатът е повече от приличен за фонд, управляван от държавата.

Другият позитивен аспект от работата на фонда е, че въпреки честите смени на ръководствата в агенцията, която администрира фонда (Изпълнителна Агенция за Насърчаване на малките и средни Предприятия – ИАНМСП, част от Министерство на икономиката), НИФ успява да се опази от скандали и през годините често е даван за пример (за разлика от подобния на него Научен фонд в МОН).

Освен добрата работа на НИФ до този момент, преди старта на 8-мата сесия на фонда се случи още нещо позитивно. Беше направена промяна, която бизнесът прие много добре, а именно - продължителността на изпълнението на проектите да стане от 36 на 18 месеца. За съжаление, съкращаването на сроковете за изпълнение загуби своя смисъл, заради дългото време, в което се проточи процесът. Страните, ангажирани с оценяването са си свършили работата, но вече 5 месеца няма класиране и решение.

А ето и хронологията и фактите:

През есента на 2016г. стартира осмата поред сесия на фонда. Въпреки забавянето на сесията с една година, с цел актуализиране и модернизиране на правилата, сериозната информационна кампания (довела до рекорден брой от 192 кандидати) и като цяло добрата подготовка за сесията, събитията се развиваха в неочаквана посока.

Най-общо, в целия процес има 3 страни: администрацията, в лицето на ИАНМСП (тук от една страна е екипът от експерти, които участват в проверките, а от друга - изпълнителният директор, с чийто административни актове процедурата се придвижва напред), независимите експерти ( повече от 60 водещи в своята област учени от различни катедри на БАН, с високи научни титли и постижения), които оценяват проектите и кандидатите (фирмите подали проектни предложения).
И тук не става въпрос за ситуация, в която след излизане на резултатите от класирането, фирмите, които не са класирани, са недоволни. Това е ежедневие във всички програми и процедури за финансиране, но в НИФ проблемите са от съвсем друго естество. Подобно на Европейските програми и тук, след подаване на документите в края на 2016г., се извършва административна проверка на проектите от експерти на Агенцията. Преминалите проекти се дават на подбрани предварително външни независими експерти, специалисти в различни области (учени, предимно от БАН, професори, доценти и др.), които да направят т. нар. техническа проверка на проектите и в крайна сметка да ги оценят. Работа, която научните работници успяват да финализират към края на април 2017 г. Дотук всичко върви според правилата, но до този момент, 5 месеца по-късно, класиране и решение все още няма.

Забавяне на класирането от повече от година би притеснило всеки кандидат, но тук положението е още по-лошо, защото става дума за иновации. Докато в другите държави се подкрепят иновации, които са разковничето на прогреса в икономиката в наши дни, в България, фирмите, които не могат да си позволят сами да финансират идеите си, вече една година чакат ИАНМСП най-накрая да си свърши работата.

Недоволни от тази ситуация са всички фирми, тъй като класиране няма и до ден днешен. Недоволни и излъгани са и външните експерти - учените, които оценяват проектите. Когато през есента на 2016г. Агенцията обявява подбор на учени от различни области, около 60 от кандидатите покриват критериите и влизат в списък с независими експерти, утвърден от Министъра на икономиката. Това са предимно водещи в своята област учени от различни катедри на БАН, с високи научни титли и постижения.

Проверките започват в началото на 2017г. и въпреки студената зима и грипните епидемии, вървят в отлично темпо, като се работи и в събота, поради големия брой кандидати и важността на бързото реализиране при иновационните проекти. Междувременно, експерти на Агенцията подготвят гражданските договори с независимите експерти, съгласуват всички необходими документи и цялата преписка стига до изпълнителния директор на Агенцията, който трябва да разпише договора на всеки от учените, за да може трудът му по проверката да бъде заплатен, според тарифи, утвърдени в правилата за управление на фонда. Тези договори обаче, остават неподписани и до днес, съответно никой от независимите експерти не получава дължимото му заплащане близо 6 месеца, след като си е свършил работата.

Имайки предвид, че парите са на разположение, документацията е разработена по правилата и съгласувана на всички нива в Агенцията, според учените няма никаква причина договорите да не бъдат разписани. Всички са си свършили работата, фирмите са подали проекти, експертите от Агенцията са ги проверили и разпределили на независимите оценители, последните са проверили и оценили отделните проектни предложения.

Фирмите започват да губят търпение, виждайки че оплакванията им не дават резултат и търсят други възможности за финансиране, разбрали, че за пореден път не могат да разчитат на държавата. Научните работници продължават да се надяват най-накрая да си получат парите и се заричат никога повече да не работят за Иновационния фонд (нещо, което поставя под сериозен въпрос евентуални бъдещи сесии на фонда, които са предвидени в Държавния бюджет).

В тази ситуация, и учените, и собствениците на фирмите-кандидати апелират за отговорно отношение на държавата към иновационните идеи на българските фирми и се надяват процедурата да бъде финализирана, участниците - класирани, а външните оценители ще получат своето възнаграждение.

Ето и пълният текст на отвореното писмо на Никола Стоянов:

Уважаеми дами и господа,

Обръщам се към Вас с открито писмо, тъй като името ми беше замесено в редица медийни публикации, свързани с проблемите в Националния иновационен фонд (НИФ). Официалното прессъобщение на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия ‎‎(ИАНМСП), което е източник на информация за тези публикации, съдържа редица неистини и като бивш заместник изпълнителен директор до 24 август 2017 г. смятам за мой дълг да изясня фактите, каквито са, за да не се спекулира повече с името ми и с интересите на участниците в проектите, финансирани от Фонда.

В същото време искам да изразя безпокойство от случващото се в ‎ ИАНМСП и да заявя, че разбирам напълно проблемите, с които се сблъскват фирмите, кандидатствали със свои иновационни проекти за държавно финансиране през осмата сесия на Националния иновационен фонд, както и независимите експерти, ангажирани с оценката им.

На първо място, държа да изясня, че твърденията, че съм освободен поради сигнали за нередности в НИФ са абсолютна лъжа. До датата на освобождаването ми със заповед на министъра на икономиката няма нито един официално постъпил сигнал за нередности – не само срещу мен, а и срещу когото и да било от екипа на Агенцията.

Същевременно, искам да подчертая, че изпълнителният директор на ИАНМСП оттегли всички възложени ми пълномощия още през февруари, когато техническата проверка на проектите тепърва стартира. Фактически, тъй като не съм имал каквито и да е права, няма как да нося отговорност за действията или бездействията на изпълнителния директор.

Доказателство за липсата на сигнали за нередности е официалният протокол от последното заседание на Управителния съвет на НИФ от края на април, под председателството на зам. министър Любомир Ганчев, където изпълнителният директор на Фонда г-жа Мариета Захариева твърди, че е получила сигнали, но след като председателят и останалите членове на УС я подканиха да ги покаже, стана ясно, че такива няма.

Този протокол е официален документ и се пази в деловодството на Министерството на икономиката и ИАНМСП.

Самото твърдение за сигнали за нередности противоречи на логиката, тъй като и до сега няма класиране на фирмите, не са обявявани никакви оценки на проектите и съответно няма как някой да се оплаква от несъществуващи резултати.

Припомням, че 8-мата сесия на НИФ стартира през есента на 2016 г. и доведе до рекорден брой кандидати – 192.

След края на срока за подаване на проектни предложения (31 октомври 2016 г.), стартира административната проверка на проектите за тяхната допустимост. Междувременно, чрез конкурс бяха избрани около 60 външни независими оценители и техният списък беше утвърден от министъра на икономиката. В края на 2016 г. те започнаха техническата оценка на проектните предложения и в края на април 2017г. си свършиха работата - напълно в съответствие с всички нормативни актове и изисквания. Въпреки че гражданските договори на външните оценители са оформени и съгласувани на всички нива в агенцията и подписани от самите тях още в началото на февруари, те не бяха подписани от изпълнителния директор и до ден днешен не са. Съответно, не са разплатени и одобрените им по правилата на процедурата хонорари за вече извършената до края на април работа.

Научните работници все още се надяват да си получат парите, но това може да доведе освен до съдебни искове срещу агенцията, до отказ на експертите да участват в оценяването на следващите сесии на НИФ. Това ще постави под въпрос бъдещето на Иновационния фонд като цяло.

Още по-притеснително е недоволството на формите-кандидати, но не от нередности в проверките, а от огромното забавяне на класирането на проектните предложения. До напускането ми в края на август писмата и обажданията от недоволни кандидати до Агенцията бяха ежедневие. Постъпиха и официални сигнали, входирани през приемната на Министерски съвет и екипът на Агенция положи всички усилия да успокои недоволните и да ги убеди, че 8-ма сесия ще бъде в най-скоро време приключена.

Това трябваше да бъде и сигнал, че скоро ще бъде стартирана следващата, 9-та сесия, за която е предвиден финансов ресурс от още 5 милиона лева в бюджета за 2017 г. При сегашното забавяне, рискът от загуба на тези средства е огромен, което значи, че иновативни български фирми няма да развият идеите си, а бизнеса ще загуби тези средства.

Уважаеми дами и господа,

Независимо от клеветите по мой адрес, за които ще потърся отговорност от виновните по съдебен ред, не бих се обърнал към Вас, ако не бях искрено притеснен от блокирането на процедурата по оценка на иновативните проекти.

Вие сте хората, които носите високата отговорност България да се развива като модерна и достойна европейска държава.
Бизнесът и научните работници по никакъв начин не са виновни за неуредиците в Агенцията. Опитите вината за блокираната процедура да бъде прехвърлена върху учените и напусналите Агенцията служители са несъстоятелни, което може да бъде доказано с наличните официални документи.

Надявам се на бързата Ви реакция.

С уважение:

Никола Стоянов

Зам. изп. директор на ИАНМСП

от август 2015 г. до август 2017 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови