Поредица от уволнения в държавна агенция заради опорочен конкурс за 5 милиона

OFFNews 19 септември 2017 в 20:51 9105 2

Снимка sme.government.bg

Изпълнителният директор на агенцията Мариета Захариева

Зам.-изпълнителният директор и служители на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия са уволнени заради опорочена процедура по Националния иновационен фонд.

Във вторник вечерта изпълнителният директор на агенцията Мариета Захариева обяви, че процедурата за одобрение на проекти по осма сесия на Националния иновационен фонд (НИФ) е опорочена и трябва да бъде прекратена. 

Фондът подпомага проекти за научно-развойната и иновационната дейност. Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ е до 500 000 лв. на бенефициент. Средствата, които фондът предоставя, са изцяло национални и се отпускат като държавна помощ. Общият размер на бюджета по осма сесия е 5 млн. лв.

Сигналите за нарушения са постъпили "от страна на бизнеса и за целта е освободен зам.-изпълнителният директор на агенцията и служители, които са работили по процедурата. Не са спазени вътрешните изисквания и правила за класиране на кандидатите. Нарушенията са извършени по време на смяната на трите правителства. Освен това забавянето в класирането на проектите се дължи и заради липсата на легитимен управителен съвет на НИФ от февруари тази година, както и на невъзможността за провеждане на заседания и вземане на решения", съобщават от пресцентъра на ИАНМСП.

"Усвояването само на едни средства по проекти ще доведе до съмнения за корупционни практики, които ръководството на агенцията не толерира" - пише още в прессъобщението.

В момента се обсъжда преминаването на НИФ от агенцията към Министерство на икономиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

2

Новак

20.09 2017 в 07:06

#1 , значи Боко е като Барон Мюнхаузен - както Баронът се изтегля сам хеащайки се за косата си така и Боко бори сам себе си.
 
X

Да помогнем на украинските деца!