Заради огромните дългове: Държавата става собственик на Топлофикация-София

Светослав Метанов Последна промяна на 25 октомври 2021 в 17:45 6188 0

Държавата може да поеме управлението и собствеността на "Топлофикация София" заради некомпетентното й управление от страна на Столичната община, липсата на инвестиции и натрупаните дългове за стотици милиони левове.

Това стана ясно на брифинг в Министерството на енергетиката.

"Искам да изкажа възмущение от грубия език на представителите на "Топлофикация София". Отправените обвинения са несправедливи и обидни. Не е истина, че „Булгаргаз“ предоставя на "Топлофикация София" феодален договор" . Това каза на брифинг изпълнителният директор на "Булгаргаз" ЕАД Николай Павлов.

По думите му не е истина и че "Булгаргаз" е лихварска компания, каквито обвинения се чуха по-рано днес от Столичната община.

"С представители на "Топлофикация София" се виждахме преди седмица или малко повече, но не повече от 10 дни. Това, което мога да кажа, е, че смесването на газ и електроенергия към момента е абсолютно безсмислено", поясни заместник-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов.

Според него София няма да остане на студено.

"Достатъчно отговорни сме и няма да допуснем това да се случи. За пореден път нещо ни изненадва – не само за България важи това. Това не означава, че трябва да продължава този проблем да се влачи с години", допълни Дамянов.

Той уточни, че ще бъде създадена работна група, която ще извърши оценка на възможните варианти.

"Това ще стане съвсем скоро. Пак казвам, че не може да си позволим 2-милионен град да остане без отопление", посочи още Дамянов.

На въпрос дали "Топлофикация" би могла да стане държавно дружество, Дамянов отговори положително. 

За такъв вариант спомена и шефът на БЕХ Валентин Николов.

Според него "Топлофикация София" е натрупала дългове към енергийния холдинг на стойност близо 720 млн. лева.

"От 2009 година насам холдингът е въвлечен в тази драма, когато започва да цедира стотици милиони към дружеството. Нефинансираме ли нашето дъщерно дружество "Булгаргаз", то не може да си изпълни ангажиментите по дългосрочните договори и тогава няма да питаме дали софиянци ще останат без отопление, а ще бъдат засегнати всички клиенти на "Булгаргаз", каза Николов.

Той обясни, че БЕХ не може да си позволи подобно нещо, затова вероятно ще се тръгне към "поредното цедиране на пари".

"Това показва, че "Топлофикация" е изправна пред хронично заболяване, което не може да се реши за 4-5 дена. Търсим решение какво да се случи. Знаете, че до края на годината КЕВР не може коригира цената на парното, затова ще чакаме 1 януари да видим дали мениджмънтът на "Топлофикация" ще може да започне да обслужва тези дългове, за които говорим", подчерта Николов.

Според него предложението ще е да се създаде работна група между БЕХ, Министерството на енергетиката, Топлофикация, общината и всички останали засегнати страни "за евентуалното придобиване на собственост в топлофикационното дружество".

По-рано през деня председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев поиска държавата да компенсира дружеството така, както се компенсира частният сектор. Днес изтича срокът, даден от "Булгаргаз" на "Топлофикация София", да изплати задълженията си към държавното дружество, които възлизат на 131 млн. лв.

„Булгаргаз“ е най-големият лихвар на „Топлофикация“, категоричен беше Георгиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови