За първи път у нас: Повдигат обвинение на магистрат

OFFNews 01 октомври 2018 в 15:01 7617 2

С прокуратурата работим заедно по акция срещу магистрат. И може би още през тази седмица - ако прокуратурата прецени, че са събрани достатъчно доказателства, ще бъде повдигнато първото обвинение срещу магистрат, плод на съвместната работа на КПКОНПИ и Прокуратурата. Това заяви председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ Пламен Георгиев в интервю за БТА.

"От гледна точка на нашата комисия няма недосегаеми хора. Ние извършихме проверка и по сигнал за конфликт на интереси срещу премиера. Но сами разбирате, че това, което КПКОНПИ прави, после подлежи на оценка от други органи - ние събираме данни за престъпна дейност, после се произнася прокуратурата; събираме данни за незаконно придобито имущество или за конфликт на интереси, после се произнася съдът", обяснява още той.

Според Георгиев "житейски нещата изглеждат по един начин, а когато се запознаеш с данните, документите и доказателствата - по друг".

"Например, конфликтът на интереси е доста различен от житейското виждане на нещата. Много хора си мислят, че когато роднини работят в една държавна институция - значи има конфликт на интереси. Според закона, роднинската връзка, сама по себе си, не е конфликт на интереси. За да има конфликт на интереси, трябва да има длъжностно лице, което извършва действия по служба и то в частен интерес. След като няма един от тези три елемента, няма и конфликт на интереси. Законът е поставил ясни критерии, той трябва да се спазва за всички. Това че някой е определен по медиите като лице в конфликт на интереси или престъпник, не значи, че непременно е виновен. Ние работим само с доказателства, събрани по реда на закона", обяснява още шефът на КПКОНПИ.

В интервюто той споделя, че много от постъпилите при нас сигнали до комисията са от рода на: "Моят съсед спи до обед, а кара много скъпа кола" и не засягали длъжностни лица.

"По закон КПКОНПИ разследва само длъжностни лица и то по високите етажи на властта - министри, зам.-министри, магистрати. Олигарси разследваме единствено по линия на събиране на информация за отнемане на незаконно придобито имущество и то, когато прокуратурата им повдигне обвинение. Тогава проверяваме за несъответствия в приходите и разходите от над 150 хил. лв. за период от 10 години назад", обяснява Георгиев.

Според него имало неща, които биха могли да помогнат на ведомството му "да не бъдем понякога с вързани ръце". Като пример в тази посока, той се обяви за правото на комисията да задържа лица.

"Това не значи да създаваме оперативна група за задържане, а само да разполагаме с правомощия, които да улесняват работата ни. Защото ето какво става сега. Водим проверка за корупция, за даване на подкуп. Трябва да уведомим органа, който има право да задържа - МВР, те да подсигурят оперативна група и да направим план за съгласувани действия. Правомощие за задържане има дори охраната на съдебната власт, а органът, който разкрива корупционни престъпления трябва да звъни на тел. 112! Ако имахме право да задържаме, много по-бързо щеше да се случва всичко и много по-малко хора щяха да бъдат ангажирани в една акция, което значи и по-малка вероятност за теч на информация. А течът на информация при акциите срещу корупционните престъпления е огромен проблем", заяви още Георгиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови