Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

За финансовия министър няма скандал с Фонда на Оман заради КТБ

Александра Маркарян 18 юли 2014 в 13:06 12370 11

Пресцентърът на Министерството на финансите определи като "спекулативни тези" твърденията, че БНБ е отхвърлила предложението на представители на Държавния фонд на султана на Оман да инвестират в Корпоративна търговска банка, в която Фондът е миноритарен акционер (с 30%), и така да я спасят от фалит.

В прессъобщение на МФ се казва, че министърът на финансите Петър Чобанов е провел телефонен разговор с главния изпълнителен директор на Държавния резервен фонд на Султаната Оман Абдулсалам Ал Муршиди.

"Двете страни изразиха увереност по време на разговора, че както от страна на българската държава, така и от оманска страна се спазват законовите разпоредби при действията в случая с КТБ. В разговора бяха отхвърлени спекулативните тези, наложени в последните дни, че акционерите не са поканени да участват в намиране на работещо решение относно банката. Двете страни преповториха готовността си да положат усилия за намирането на подобно решение.

Министър Чобанов отново потвърди, че се спазва законът и ще се даде възможност на сегашните акционери да осигурят необходимия ресурс (капитал и ликвидност), като държавните институции ще се намесят съобразно правомощията си по закон само ако акционерите не успеят. Това е обвързано и с работата по процедурата на специален надзор, който Българската народна банка наложи за срок от три месеца. Намирането на частно решение на проблема, което не ангажира публичен ресурс, е най-желаният изход от създадената ситуация", се казва в прессъобщението на МФ.

Според непотвърдена информация, разпространявана от финансисти и близки до желаещите преговори представители на Оман, от Фонда са искали три пъти среща с ръководството на БНБ, но такава не се е състояла заради отказ от страна на БНБ.

Отказът от допускането на чуждестранен инвеститор би струвал на държавата милиарди левове от бюджета, които ще отидат за връщане парите на депозиралите средства в банката на Цветан Василев КТБ. Тя бе поставена под специален надзор от БНБ на 20 юни заради риск от неплатежоспособност. Банката, която до този момент бе четвъртата в България и една от най-ликвидните в страната, бе поставена в ситуация, в която да е заплашена от фалит. И до момента никой не дава ясен и конкретен отговор как е станало така, че банката, в която до идването на служебното правителство с премиер Марин Райков беше концентрирана значителна част от парите на държавните предприятия, включително в енергетиката, за дни е изпаднала в риск от неплатежоспособност. Едва ли сривът на една от най-големите и най-ликвидните банки в България би могъл да се обясни с "източването" (както твърдят от БНБ и прокуратурата) на 206 милиона лева. И до днес не е ясно дали преди този срив останалите в КТБ пари на енергетиката, например, не са били прехвърлени в друга банка и дали и това не е довело до негативната развръзка.

OFFNews изпрати още на 23 и 24 юни запитване до министерствата на финансите и на икономиката с въпроси колко пари на държавни предприятие е имало в КТБ преди затварянето, били ли са прехвърляни и ако да, кога и в коя банка са отишли. Отговорът и на двете институции до момента е пълно мълчание.

Преди дни OFFNews изпрати запитване и до БНБ във връзка с твърденията, че е било отхвърлено предложение за инвестиция от Фонда на Оман и че от БНБ дори е била отказана среща на инвеститорите. Ако Чобанов е прав, е странно защо БНБ мълчи, а не опровергае тези твърдения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews