Quantcast

За финансовия министър няма скандал с Фонда на Оман заради КТБ

Александра Маркарян Последна промяна на 18 юли 2014 в 13:06 11496 11

Пресцентърът на Министерството на финансите определи като "спекулативни тези" твърденията, че БНБ е отхвърлила предложението на представители на Държавния фонд на султана на Оман да инвестират в Корпоративна търговска банка, в която Фондът е миноритарен акционер (с 30%), и така да я спасят от фалит.

В прессъобщение на МФ се казва, че министърът на финансите Петър Чобанов е провел телефонен разговор с главния изпълнителен директор на Държавния резервен фонд на Султаната Оман Абдулсалам Ал Муршиди.

"Двете страни изразиха увереност по време на разговора, че както от страна на българската държава, така и от оманска страна се спазват законовите разпоредби при действията в случая с КТБ. В разговора бяха отхвърлени спекулативните тези, наложени в последните дни, че акционерите не са поканени да участват в намиране на работещо решение относно банката. Двете страни преповториха готовността си да положат усилия за намирането на подобно решение.

Министър Чобанов отново потвърди, че се спазва законът и ще се даде възможност на сегашните акционери да осигурят необходимия ресурс (капитал и ликвидност), като държавните институции ще се намесят съобразно правомощията си по закон само ако акционерите не успеят. Това е обвързано и с работата по процедурата на специален надзор, който Българската народна банка наложи за срок от три месеца. Намирането на частно решение на проблема, което не ангажира публичен ресурс, е най-желаният изход от създадената ситуация", се казва в прессъобщението на МФ.

Според непотвърдена информация, разпространявана от финансисти и близки до желаещите преговори представители на Оман, от Фонда са искали три пъти среща с ръководството на БНБ, но такава не се е състояла заради отказ от страна на БНБ.

Отказът от допускането на чуждестранен инвеститор би струвал на държавата милиарди левове от бюджета, които ще отидат за връщане парите на депозиралите средства в банката на Цветан Василев КТБ. Тя бе поставена под специален надзор от БНБ на 20 юни заради риск от неплатежоспособност. Банката, която до този момент бе четвъртата в България и една от най-ликвидните в страната, бе поставена в ситуация, в която да е заплашена от фалит. И до момента никой не дава ясен и конкретен отговор как е станало така, че банката, в която до идването на служебното правителство с премиер Марин Райков беше концентрирана значителна част от парите на държавните предприятия, включително в енергетиката, за дни е изпаднала в риск от неплатежоспособност. Едва ли сривът на една от най-големите и най-ликвидните банки в България би могъл да се обясни с "източването" (както твърдят от БНБ и прокуратурата) на 206 милиона лева. И до днес не е ясно дали преди този срив останалите в КТБ пари на енергетиката, например, не са били прехвърлени в друга банка и дали и това не е довело до негативната развръзка.

OFFNews изпрати още на 23 и 24 юни запитване до министерствата на финансите и на икономиката с въпроси колко пари на държавни предприятие е имало в КТБ преди затварянето, били ли са прехвърляни и ако да, кога и в коя банка са отишли. Отговорът и на двете институции до момента е пълно мълчание.

Преди дни OFFNews изпрати запитване и до БНБ във връзка с твърденията, че е било отхвърлено предложение за инвестиция от Фонда на Оман и че от БНБ дори е била отказана среща на инвеститорите. Ако Чобанов е прав, е странно защо БНБ мълчи, а не опровергае тези твърдения.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.07 2014 в 12:56

Нещо бързо се извъртяха се на 180 градуса.
Може би защото:
1. Нов международен скандал, "Креди Агрикол"- Франция, забрани на българския клон да използва името й /18.07.2014/. Днес в "Креди Агрикол-България" е получено разпореждане повече да не се използва логото и името на френската банка в официални документи.
2. Гигантът KPMG съди БНБ заради изцепки на Искров /17.07.2014/. Управителят на БНБ Иван Искров бил в паника, заради съобщения за нови дела срещу България по повод умишлените атаки срещу Корпоративна търговска банка. Тази сутрин той бил известен, че гигантът KPMG ще съди БНБ и България. Причината е, че известната одиторска фирма бе замесена в твърденията на Искров за "източване" на КТБ и внушения за некоректен одит.
3. Адв. Екимджиев пред Фрог: Страсбург ще ни осъди за милиони за КТБ /16.07.2014/. Ако КТБ осъди държавата, обезщетенията на акционерите й ще са за милиони. Правозащитният проблем се състои в това, че акционерите, които биха искали да обжалват решенията за обявяването й в несъстоятелност, според закона за банките нямат това право.
4. Вече стана известно, че Оманския държавен фонд, който е съсобственик в КТБ също е потърсил справедливост в съда, чрез кантора в Лондон.
5. Цветан Василев: Банката е на печалба, а не е източвана! /14.07.2014/. Доказват го официалните отчети, приети и от БНБ.
Май вече се видя, че са лапнали голям залък.

18.07 2014 в 18:34

За Homo Sapiens, накъде чух следните въпроси: 1) през управление на кого КТБ нарасна 4-5 пъти и колко “държавни пари” бяха пренасочени в тази банка и по чие пряко разпореждане на държавата БГ? 2) Кой слезе от власт сам? 3) След факта на слизането от власт веднага ли започна суматохата за приемане на регламент за изваждане на “държавните пари” от КТБ? Дължал ли е мажоритарния собственик благодарност някому за това, че в период от 4 години е въртял “държавните пари” и с това се е обогатил, или е обогатил КТБ? 5) Поискано ли е от мажоритарния собственик да осребри или възмезди тази благодарност, кой е поискал, и какво е отговорил мажоритарния собственик? 6) По каква причина мажоритарния собственик панически е избягал някъде на Запад?
И последен въпрос, който ми артикулираха – как действат мутрите за “застраховане” на магазинче, собственика на което отказва да се застрахова?!?!?
Подобна поредица от въпроси ми разказаха... но аз не вярвам в никакъв случай, просто ги изслушах. Вероятно и ти не вярваш, нали?

18.07 2014 в 16:43

ДПС,БСП и АТАКА***

18.07 2014 в 16:42

До Мъкаааа, мъка:
Млъкни бе, трол нещастен ! Откакто ДПС,ДПА и АТАКА осраха пейзажа с МВР, Сметна палата и КТБ се появиха такива "експерти" като тебе, да ни обясняват, че ГЕРБ били виновни .Смях !

18.07 2014 в 14:52

при затваряне банка лошите кредити от 2 % веднага стават 92 %, толкоз! Да му мислят БНБ, Искров и т.н., те за това получават над 30 000 лв. всеки месец + добавки-екстри!!
Поредни дрънканици, КЪСНО Е ЛИБЕ ЗА КИТКА, т.е. коментарът е от рода на заключението на Спецкомисията/КонгресаUSA, кризата щяла да се предотврати ако Джордж БУШ не се е крил цяла нощ по стаите в Белия дом за да не свържат с него от ЛемънБра/с, вкл. неговия втори братовчед с цел отпускане на $20 млрд на Лемън/Бс. Загубите от разразилата се финансова криза са за стотици милиарди долари.
АНАЛОГИЯТА Е ПЪЛНА с КТБ – Ако БНБ бе предоставила на КТБ кредит по чл. 33 от Закона/БНБ за ликвиден риск, то КТБ/банковата паника щеше да бъде предотвратена за не повече от 1 мрд лв и дори по-малко. БНБ е дала подкрепа на ПИБ (банка на МВР) 1 млрд лева (данни ББ вчера). А за да извади КТБ от ликвидна криза СЕГА ТРЯБВАТ 3 млрд лв. А БНБ е теглило 57 млн лв от КТБ последния ден на затваряне на КТБ!
Реално няма банкова криза, а е налице банков ЦИРК, да ни набият в тъпите глави, че БГ трябва да се СПАСЯВА, и е време за БГСПАСИТЕЛИТЕ. Главният кандидат за супер БГспасител е Б. Банкянски, чак лигите му текат! Знаем мутренската схема – разбиват магазинчето, и на другия ден идват мутрите да те застраховат, т.е. “спасяват!”
От една година БГпроблемът е кой да e “БГ-СПАСИТЕЛ”, Навалица-мераци – то Боко, рИформатори, Протестърмрежи, то Барек, то ДПС, БСП-2, то АБВ, то тЪпинг пойнт, навалица-мноооого мерак, чак лигите им текат “БГ-СПАСИТЕЛИ” да стават!
Сриването на КТБ чрез банкова паника, изтегляне от 27май до 16-18юни на 860 млн от КТБ и пренасочването им в друга банка, изтегляне от БНБ на 57 млн по нареждане на Искров, БНБ-отказ на законно искане-КТБ за кредит при ЯВЕН ликвиден риск (банкова паника), после нова банкова паника вече към ПИБ, Местан 28май– мерак/избори, 11юни Консултсъвет – срок/избори/блокаж на правителство, ВСИЧКО е част от тЪпингпойнт схема- ЗАГОВОР за сриване на държавата и ОБЯВЯВАНЕ БАНКОВА ВАКАНЦИЯ, т.е. банките затварят, хората истерясват, пълен колапс на държавата, и т.н., и ИДВАТ «СПАСИТЕЛИТЕ»! Дори «викаха истерично» МВФ?!! (кой бе тоз истеричен спасител!??). Кои са СпасителиТЕ е въпрос с неповишена трудност.
ИНАЧЕ КАЗАНО - след като не успяха с тъпани и вувузели, "разходки по жълти павета», окупация Парламент, вериги на Соф.университет, Цона, Иветка и всякаква паплач, НАКРАЯ НАЕХА консултанти - дадоха им «тЪпингПойнт-акъл» в една единствена точка - ФИНАНСОВ СРИВ... къде и как: ... умуваха, пак изчисляваха... и ЕВРИКА! – измислиха: банкова паника, първо КТБ, а после ПИБ.....
И задействаха схемата – , първо: февр14 Протестърмрежа-доносКТБ, следва цепене Главпрокурор от ТV до ТV как лови бандюги в БНБ, повдигане на обвинения към подуправителя и блокаж на Банков надзор-БНБ. Все още НЕ Е ЯСНА РОЛЯТА на ИСКРОВ - дали той не е съдействал срещу подуправителя Банков надзор, много е вероятно..., на кого е слугувал с инфо и схеми на ПОЛИТИЦИ! и на кои политици!?!?.
НАЙ-ВАЖНОТО – защо БНБ отказва кредит по чл 33 от ЗаконаБНБ на КТБ при ЯВЕН ликвиден риск (банкова паника), - няма отговори. НЯМА ОТГОВОР и защо (данни на ББ) са дадени от БНБ 1 мрд подкрепа на «една банка», а на КТБ не са дадени.
Следва МВР Пикчърс - 4 патрулки с 10 полицая с по 2 пищака пред и в сградата на КТБ, и после хитра СТЪКМИСТИКА – «ама ние, МВР, бяхме за друго», ухаа! А Йовчев/ТV: «Няма риск за нацсигурност!», Каква нацсигурност, какви ПЕТ лева!!!
АЙДЕ БЕ - НАРОДЪТ ГЛУПАК
Народът не е ГЛУПАК, но ХИТРЯГИТЕ ГО бяха ИЗЧИСЛИЛИ, как ще ТРЪГНЕ по ОПАШКИ/КТБ, а готвещите се за БГСПАСИТЕЛИ – истерясваха за власт!
И схемата се приложи веднага за ПИБ с 1 млрд от БНБ подкрепа-кредит по чл. 33 от Закона БНБ, а за КТБ нямаше такава подкрепа!
ОСТАВА БЕЗ ОТГОВОР ВЪПРОСА – ЗАЩО ИСКРОВ НА 23 ЮНИ след като КТБ поисква на 20 юни специален надзор от БНБ нарежда да се изтеглят 57 млн лв от КТБ и едновременно въвежда специалния надзор
БНБ-Искров НЕ са ходили на опашки пред КТБ – всичко става по електронен път – имат си подпис, имат си интернет – теглят и това е – 57 млн
СЪЩО ТАКА Е ДАДЕНА КОМАНДА всички държавни дружества и т.н. да изтеглят парите си от КТБ – в размер на 860 млв лв, и тези тегления не са с опашки пред КТБ – пак по електронен път – електронен подпис, интернет, теглят и прехвърлят...
А тези на опашките кучетата ги яли...
ГИГАНТСКА ПРЕСТЪПНА СХЕМА, в която КТБ е само мижав, но точно изчислен елемент - целта е сриване на държавата в битка за власт, лигите им течаха за власт...
А народа – кучетата го яли ...

18.07 2014 в 14:01

Това комунист ако ти каже "добър ден", погледни небето - ще видиш звезди. Аз им се чудя как може да лъжат сутрин, обед и вечер, аз бих се побъркал от толкова лъжи, но те са калени, не човек, а желязо.

18.07 2014 в 13:50

"ще се даде възможност"
Това не трябваше ли да предшества законодателната инициатива на БНБ за обир на бюджета, каквато тя всъщност по закон няма?

18.07 2014 в 13:44

Димитър Великов, що обърна плочата бе, копеле нещастно !
AАйде, марш да правиш свирки на Мишо Шамара и останалите от "контрите" !

Лайняр!!

18.07 2014 в 13:16

Не трябва да се "бъркаме", защото "ей до тук ни е дошло" на ВСИЧКИ българи!

18.07 2014 в 13:12

Сега да видим как КТБ се оказва цветуща и здрава банка... но ние все пак трябва да се бръкнем за обезщетение за загубена репутация. След всичко, на което се нагледах и наслушах, няма да се учудя ни най-малко.