Уволниха шефа на Ел Би Булгарикум един ден след като свали цените на млечните продукти

OFFNews 22 февруари 2023 в 08:52 12783 9

Николай Маринов

Снимка Ел Би Булгарикум

Николай Маринов

Изпълнителният директор на държавната компания "Ел Би Булгарикум" Николай Маринов е освободен от длъжност часове след като обяви сваляне на цените на млечните продукти с до 30% във фирмените си магазини в отговор на държавната кампания срещу "спекулата" с цените на храните. Освободена от Съвета на директорите е и Невена Петрова.

Решението е взето късно снощи на заседание от Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК), съобщава ДКК, цитирана от БТА и БНР. Съвета председателства Иван Зангочев и включва още Венцислав Димитров, Ивайло Лилов, Костадинка Кърджиева, Владимир Димитров, Андрей Лалов, Борислава Пенева.

Именно обявеното намаление на цените е причината за решението - предположи пред БТА Николай Маринов и обяви, че ще съди ДКК.

Бившият шеф на Ел Би: Искаха да назначавам пенсионери с 6000 лева заплата

Официалните мотиви на Съвета на директорите са наличието на "редица сигнали" срещу директора, чието съдържание описват.

В ДКК постъпила информация, че веднага след избирането му на поста Николай Маринов купил моторни превозни средства от фирма, която не била дилър на въпросната марка. В сигнала се твърдяло, че цената е силно завишена.

Пред БТА Маринов заяви, че въпросните превозни средства са одобрени по бизнес програма, която се одобрява от ДКК, и сумата от 850 000 лева, която те са одобрили, е за три превозни средства - млековоз и два камиона. "А ние за сума - по-малка от 850 000 лева, сме купили млековоз, два камиона и два леки автомобила, т.е. и тук сме реализирали икономия от над 160 000 лева, която ни позволява да купим допълнително два автомобила", коментира той.

Според ДКК малко след встъпването на Маринов в длъжност "Ел Би Булгарикум" започва да закупува суровина от новорегистрирана фирма и имало индикации за силно завишена изкупна цена на млякото. Напротив, точно обратното е - цената е с около осем стотинки по-ниска от доставчиците, които са били до момента, каза Маринов.

Войната за Ел Би - рунд пореден: Фирмата внасяла некачествено мляко отвън и плащала авансово, твърди министърът на икономиката

Работници в производствената база във Видин се оплакали в ДКК от качеството на суровината - било лошо, твърдят още от ДКК. Отделно, най-вероятно за да се генерират по-големи доставки от фирмата доставчик, "Ел Би Булгарикум" се презапасявал с готова продукция, която трудно може да бъде пласирана, преди да изтече срокът ѝ на годност, допълват от ДКК. Маринов е категоричен, че няма такова нещо няма. "Работи се по график, производствената база си изготвя график, праща го на доставчиците и те доставят съобразно графика", коментира той.

ДКК назначили проверка, която - твърдят те - е била възпрепятствана с редица молби за отлагане. Не били предадени и изискани документи. Затова Съветът на директорите решил да освободи изпълнителния директор.

Маринов заяви, че всичко, което е било поискано, е било предоставено.

Той напомни, че компанията е самостоятелно търговско дружество и оперативните решения се вземат от ръководството ѝ, затова не трябва да се прави съгласуване на решението за намаление на цените с принципала на компанията - Министерството на икономиката и индустрията.

Новият изпълнителен директор на държавната млекопреработвателна компания "Ел Би Булгарикум" е Владимир Русев. Той е назначен още вчера с решение на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК). Това съобщи в предаването "Тази сутрин" по bTV Венцислав Димитров, директор на ДКК. Той уточни, че вече е започнала процедурата по вписването на новото ръководство в Търговския регистър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

9

Diogen

22.02 2023 в 18:51

ами бойкотирайте тези боклуци от новия борд! не им купувайте продуктите и те ще фалират.

-240

8

редовно четящ

22.02 2023 в 13:38

Преди години едни момчета причакваха производителите, желаещи да продават продукцията по варненските пазари и тържища и им обясняваха, че цените не трябва да падат под определени стойности. Разнасяше се като градска легенда, но имаше очевидци. Явно нещата в мутренската държава вече са централни и бухалкаджиите са излишни.

5827

7

pisnamiotmutri

22.02 2023 в 13:08

Как ще намаляваш цените бе!! Робът воюва с Русия и трябва да плаща на инсталираните от нея господари.

-529

6

6екеr4о

22.02 2023 в 12:49

Излезе решение на Върховния административен съд, с което се потвърди определението на КЗК, с което бе отхвърлена жалбата на некакви боклуци за покупката на медицински хеликоптери, Министерство на здравеопазването вече е с развързани ръце! Бързо и тихо.
Написах горното за да припомня на форумните приятелчета, че не трябва безрезервно да се доверяваме на българското Джурналист, учил-недоучил, разбрал-недоразбрал, но гръмогласен и обвинителен!
Парцаливата статийка, която имам предвид е озаглавена "Руски трактор, американски самолет... Българска работа" и е написана от талантливия Юрий Проданов.

14469

5

случайно прочетох

22.02 2023 в 12:07

Браво на Николай Маринов, а директорчетата на ДКК на борсата или в пенсия!

-529

4

6екеr4о

22.02 2023 в 10:59

Ше го уволнят, я! Ше им разваля картелчето, мамин сладур, па и на сичкото отгоре и по занижени цени ше купува автомобили, не го ли е срам!?
От цялата история единственото хубаво е, че именцата на героите са публични, та да си ги повтаряме поне до следващите избори...

22548

3

dolivo

22.02 2023 в 10:10

аха, да съди и осъди

бръкнал им е в бонусите

8053

2

DARTH VADER

22.02 2023 в 09:43

Всички знаем,че в България пазарна икономика няма

Всеки сектор се управлява от картели,без изключение...

Ако някой мениджър иска да играе несистемно-това му се случва,освобождават го и то в най-добрия случай...

Философията на всичко е-пладнешки грабеж

900

1

нещото

22.02 2023 в 09:02

В този случай протежето на Нинова , адв. Венцислав Димитров
шев на ДКК трябва незабавно да бъде освободен от длъжност!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!