Войната за Ел Би - рунд пореден: Фирмата внасяла некачествено мляко отвън и плащала авансово, твърди министърът на икономиката

Според Никола Стоянов бившият директор на дружеството тръгнал да се спасява, като станал медиен герой

OFFNews 22 февруари 2023 в 18:53 4989 2

Стоянов

Снимка БГНЕС

Никола Стоянов

Войната за цените на млечните продукти навлезе в поредна фаза на обяснения и обвинения. След влизането на новия борд на директорите на "Ел Би Булгарикум" започва да се внася мляко от унгарска фирма, регистрирана само няколко дни по-рано, а парите са плащани авансово. Появили са се и сигнали за качеството на доставяното от чужбина мляко.

Това обяснение даде служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов пред бТВ по повод разразилия се скандал с уволнението на изпълнителния директор на фирмата Николай Маринов.  

"Получих сигнали от служители в "Ел Би", които от 40-50 години са в производствената база във Видин, че млякото е със
занижено качество", каза министърът.

По-рано днес обаче изгоненият Маринов съобщи, че всички продукти на дружеството са с високо качество и в базата във Видин няма некачествен кашкавал, каквито бяха медийни твърдения на изпълнителния директор на ДКК Венцислав Димитров. По думите му министър Стоянов го е извикал в кабинета си и му е казал, че ще му изпратят оферта. Веднага след разговора намерил офертата в своя кабинет. В нея вносното мляко било с масленост 3,5% при положение, че българската норма е 3,6%. Маринов твърди още, че посочената цена била 1,45 лв., а те купували от Видин за 1,15 и за 1,30 лв. Освен това имало натиск да прекрати договори с български фирми.

Никола Стоянов категорично отрече и обясни, че единственият път, когато е виждал Николай Маринов, било по негова инициатива. Министърът го попитал за сигналите, които вече имал, а бившият изпълнителен директор на дружеството не ги отхвърлил, но се оправдал с решения на борда на директорите.

По думите на министъра Николай Маринов го помолил да спре проверка на Държавната консолидационна компания.

"Той тогава реши, че по друг начин ще се спасява и ще става медиен герой. Търсеше начин как да се измъкне. Вчера ми се обади, за да ми каже, че е уволнен и да ме попита дали трябва да напусне кабинета. Аз нямам съмнения за качеството на млякото, знам, че е било лошо, на 5-6 дни, вече загубило свойствата си", изтъкна Никола Стоянов.

На обвиненията за скъпите коли министърът отговори, че, да, купувани са автомобили на завишени цени, но решенията за тях са били взети от първия съвет на директорите. 

"Имам доклад, че цените са били завишени с 20%, не е имало официален вносител или дилър. За тях са дадени над 800 000 лв. от фирма с минимален оборот през годината", посочи служебният министър.

От думите му се разбра, че въвеждането на таван на цените е неработещ вариант, защото ще доведе до липса на продукти, последвана от нов скок на цените.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

2

редовно четящ

22.02 2023 в 20:07

А компанията на пеевски лакрима от какво си прави млечните продукти? А останалите фирми от дългия списък с производители на фалшиви млечни храни? Ама държат цени като за европейско качество!
 
X

Подкастът на OFFNews