Спецов: С всички, които ме нарекоха мошеник, ще се видим в съда

Не съм ощетил бюджета, всички данъци на “Гранекс трейдър” са платени, казва шефът на НАП

OFFNews 01 октомври 2021 в 15:57 4844 0

Ще си потърся правата по съдебен ред срещу хората, които си позволиха да ме нарекат мошеник и измамник и изрекоха куп обидни квалификации. Това заяви в интервю за в. 24 часа шефът на НАП Румен Спецов. 

Преди ден стана ясно, че в междинен доклад на националното следствие не са установени данъчни задължения на директора на приходната агенция. 

"За периода, в който е направена проверката на НАП, не съм бил нито управител, нито съдружник в “Гранекс трейдър”. Но благодаря за възможността да изясним ключови моменти относно тази проверка. Компанията е търгувала със зърно, което означава, че по действащото законодателство при такива сделки се прилага режим за обратно начисляване на ДДС. Това означава, че при тях има, условно казано, нулева ставка на ДДС, с което се елиминира рискът от данъчни измами. При цялата дейност на “Гранекс трейдър”, включително и по времето, когато аз съм бил управител, са извършвани отговарящи на закона дейности в съответствие с данъчните режими. Що се отнася до ревизионния акт на НАП, държа да подчертая, че в него няма установени фиктивни сделки или документи с невярно съдържание. Данъчните органи към онзи момент не са признали разходи за закупено зърно, но признават продажбата на същото това зърно", обяснява Спецов пред 24 часа.

Той посочва, че е установено по безспорен начин, че зърното съществува и че са редставени фактури за закупуването му, като всички плащания са извършени по банков път и има приемно-предавателни протоколи за стоката.

"Става въпрос за покупката на зърно от лицензирани складове, където има пълна документация. Защо и как ревизионният екип по време на проверката не се е сдобил с тези документи, не мога да кажа. Но в ревизионния акт никъде няма установени фиктивни сделки или опити за избягване на плащането на данъци", посочва Спецов.

Той уточнява, че е купил фирмата основно заради лиценза й за търговия със зърно.

 “Гранекс трейдър” имаше големи обороти, но нямаше достатъчно печалба. Сделките ставаха с малък марж, на труден и регламентиран пазар. Трудно е нов търговец да пробие там. Поради това реших да мина към производство на фуражи. За съжаление, не успях да намеря финансиране, а то бе в рамките на няколко милиона лева. Това доведе до мое лично разочарование и тогава реших, че е по-добре да продам компанията и да се насоча към друг бизнес", обяснява шефът на НАП.

Той е категоричен, че не е имало опит за измама с ДДС.

"Аз знам какво съм правил, няма опит за измама с ДДС, всички документи са изрядни, всички сделки са законосъобразни, данъците са платени. И не съм имал никакво притеснение за прехвърляне на фирмата. А за да се осъществи това прехвърляне, няма изискване купувачът да предостави удостоверение за съдимост и няма как да съм запознат със съдебното му минало", подчертава Спецов.

Той обяснява, че досега е мълчал, защото смятал, че "не е работа на изпълнителния директор на НАП, натоварен със специфични задачи в нелеко време, да ходи по медии и да дава обяснения за нещо, което не е извършил".

Пак потвърждавам, че нямам никакви притеснения относно моите действия и за дейността на фирмата. Аз не съм ощетил бюджета, всички данъци са платени. От първия ден като изпълнителен директор на НАП съм следвал поставените от правителството цели и резултатите показват, че приходната агенция се справя добре. Усилията ми са фокусирани върху тези цели и не съм смятал, че трябва да давам обяснения за нещо, което не съм извършил, казва Спецов.

Той посочва и че ще си потърси правата по съдебен ред срещу хората, които са си позволили да го нарекат мошеник и измамник и са изрекли куп други обидни квалификации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!