Скандално назначение в ИАРА извежда отново рибарите на протести

Александра Маркарян Последна промяна на 12 юли 2017 в 15:08 26192 0

Николай Иванов

Снимка e-burgas.com

Уволненият през март тази година директор на отдел "Рибарство и контрол" в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Николай Иванов е бил назначен вчера на по-високата длъжност зам.-директор на ИАРА със стария си ресор. Това съобщиха пред OFFNews от сдружение "Черноморски изгрев". Рибарите протестираха в продължение на месеци миналата година и в началото на тази именно заради работата на Иванов, обвиниха го дори в репресии, а сега са категорични - протестите продължават.

Общинският съветник в Бургас Николай Иванов беше отстранен с официален мотив, че не отговаря на критериите за заемането на длъжността. Беше уволнен от същия директор, който го назначава сега на по-висок пост - Галин Николов. Официална информация за назначението няма - такава не е публикувана нито на сайта на ИАРА, нито медиите бяха известени за решението от агенцията или Министерството на земеделието и храните.

OFFNews потърси г-н Николов, но на телефона му отговори жена, която обясни, че той не е в сградата и обеща директорът или служител от пресцентъра да ни потърси. Това до момента не се е случило, но ако получим позицията на Галин Николов, ще я публикуваме. Редакцията е готова да даде думата и на г-н Николай Иванов.

Във връзка с назначението днес имаше среща между ръководството на "Черноморски изгрев" и зам.-министъра на земеделието Атанас Добрев, на която е присъствал и Николай Иванов, разказа председателят на Управителния съвет на сдружението Емил Милев.

На нея рибарите са връчили писмо на зам.-министъра до министър Румен Порожанов, директора на ИАРА, бургаския кмет Димитър Николов с копие до премиера Бойко Борисов, което бе изпратено и до OFFNews. Адресирали го до всички отговорни за сектора, защото "за нас е напълно необяснимо кой и с какви аргументи реши да „повиши“ наскоро уволнения от ИАРА общински съветник".

В писмото се казва още:

"Уважаеми господин министър,

Въпросното назначение в ИАРА е изключително лош сигнал към целия риболовен бранш. Ако никой от подчинените ви не е събрал смелост да ви уведоми, трябва да знаете, че именно заради дейността на въпросното лице при предишния му престой в ИАРА се стигна до безпрецедентни двумесечни протести на рибари, при които бяха блокирани пътни артерии и пристанища. Само преди няколко месеца подробно аргументирахме действията си против предишното ръководство на ИАРА, като представихме безспорни доказателства за абсурдите, до които достигна ръководеното от Иванов звено в ИАРА – Бургас. В крайна сметка, дори екипът на министър Десислава Танева призна като недопустими значителна част от действията на тогавашното ръководство на ИАРА, които на практика водеха морския ни риболов към закриване.

Повишаването на Николай Иванов в Агенцията се разбира от нас като арогантен акт от позицията на силата, с който се показва, че не секторът, а политическите назначения са от първостепенно значение за ръководството на МЗХГ".

Авторите му са категорични, че "повече от притеснително е, че първите ви действия в сектора са скандални кадрови назначения на лица, които нямат нужния опит и квалификация, доказали с дейността си единствено способност за репресии и незачитане разпоредбите на закона и актовете на министъра на земеделието и храните".

Рибарите искат среща с Порожанов, която да се състои в рамките на една седмица.

"Молбата ни идва на фона на скандалните назначения в ИАРА и сигналите от МЗХ за предстоящи ограничителни мерки в Черно море, които се съобщават на бранша между другото, без да е ясно кой ги предлага, поради какви причини и с какви аргументи. Уверяваме ви, че всякакви стъпки от страна на МЗХГ за ограничаване на нашата дейност, без да е отчетена позицията ни, ще доведе до нежелани и за двете страни резултати", пишат те.

Те се обръщат и към изпълнителния директор на ИАРА с думите:

"Преди седмица ви попитахме дали Николай Иванов е назначен отново в ИАРА. Вие не отговорихте на запитването ни. Днес разбираме, че сте назначили Иванов за свой заместник. Вие сте част от ИАРА и нейното ръководство от няколко години. Напълно запознат сте с причините, довели до протестите в края на 2016 г. и началото на 2017 г. По време на протестите лично чухте от първа ръка потресаващи данни за репресии и превишаване на права при контролните дейности под ръководството на Николай Иванов. Впоследствие сам предприехте коригиращи стъпки, в т.ч. промени в актове на министъра на земеделието и храните, с цел предотвратяване на порочните практики. Именно вие уволнихте Николай Иванов като служител на ИАРА след като действията на същия доведоха до най-големите протести в риболовния бранш. Ето защо за нас е от изключително значение да знаем поради какви причини за три месеца променихте мнението си за въпросния служител, какво се случи за това време и с кои свои качества, образование или квалификация въпросното лице заслужи вашето доверие да го назначите за зам.-директор на ИАРА. Моля също така да бъдем уведомени дали ще назначите други уволнени от вас служители и предстои ли поредната чистка в ИАРА, която трябва да направите от чуждо име, с цел саморазправа и реваншизъм, и в полза на интереси, далечни на риболовния сектор".

Чрез писмото си те пишат и до бургаския кмет следното:

"Това е второто ни обръщение към вас в рамките на половин година. Причината е същата – основателните ни съмнения, че важните въпроси в сектор "Рибарство" са от компетенциите на община Бургас и кмета на града във ваше лице. Последните кадрови решения в сектора предизвикват основателни съмнения, че същите не зависят от ръководство на МЗХГ и ИАРА, а от вас. Убедени сме, че сте запознати с причините за протестите на риболовни бранш от миналата година, който обедини рибари от Ахтопол, Царево, Приморско, Черноморец, Поморие, Несебър, Бяла, Варна, Балчик, Каварна и Шабла. Няма да ги изреждаме отново, но трябва знаете, че голяма част от тях са поради дейността на общинския съветник Николай Иванов, за чието назначение в ИАРА се твърди, че сте настоявали. Не искаме да отправяме персонални квалификации към когото и да било, които да засегнат честта и достойнството му, но за нас е абсолютно неясно какви са вашите аргументи за подобно назначение в агенцията. Като кмет на града трябва да знаете също, че след преместването на Агенцията в гр. Бургас управлението на сектора падна на изключително ниско ниво. Очаквахме, че близостта на администрацията до реалния сектор ще помогне на нашата работа и ще подобри и модернизира администрирането на различните процеси. Нищо подобно не се случи. Процеси, които бяха нормативно уредени и работещи бяха преустановени поради неясни причини. ИАРА се превърна в администрация, която служи на различни местни интереси, чиято основна роля е да осигури работно място за политически фигури без нужната квалификация. Тъй като ви приемаме като отговорен човек, чиято работа за града е показателна със своите резултати, очакваме вашата позиция, с която да разсеете съмненията, че ИАРА е подчинена освен на министъра на земеделието, храните и горите, но и на кмета на община Бургас".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови