Сензори предупреждават за течове на вода, Нинджи обхождат канализацията

Имам 4 деца и всички пием вода от чешмата, заяви шефът на Софийска вода Арно Валто

OFFNews 11 май 2018 в 14:55 5749 0

Имам четири деца между 3 и 10 години, всички пием вода от чешмата. Това заяви изпълнителният директор на "Софийска вода" , част от международната Група Веолия, Арно Валто. 

Ръководството на дружеството представи инвестиционната си програма за 2018 г. в размер на 51,7 млн. лв. Тази година компанията ще се фокусира върху канализационната мрежа и пречистването на отпадъчни води, инвестирайки 6.5 млн.лв. повече, отколкото през 2017 г.

Валто очерта основната посока на компанията в новата инвестиционна година, споделяйки че „продължаваме да планираме инвестиции във всички ключови елементи, свързани с нашия ангажимент за предоставяне на качествени ВиК услуги към жителите на Столична община – от съоръжения за водовземане и пречистване на води, по пътя на пречистените води, през резервоари и хлораторни станции към каналзиационната мрежа и пречиствателните станции за отпадъчни води. Подобряваме системите за мониторинг и контрол, включително осигуряваме най-новото и модерно лабораторно оборудване за изследване на питейните и отпадъчни води. Тези инвестиции остават невидими за обществото, тъй като се случват в обектите, в които оперираме, но са от ключово и съществено значение за високото качество на предоставяните от нас услуги. За клиентите ни най-видими са така наречените линейни обекти – реконструкции на канали и водопроводи, но това е само малката и видима част от това, което правим“. 

Експерти на компанията участват и в създаването на новия проектозакон за ВиК сектора, който обединява препоръките на всички компании, опериращи в сферата на водата. Васил Тренев – зам. изпълнителен директор, обясни че, „по този начин показваме желанието си за подобряване на взаимоотношенията с нашите клиентите. Предложенията ни предполагат, че за крайния клиент ще има по-справедливи решения, включително тези за по-равностойно разпределение на общите нужди. Така коректните платци ще бъдат спокойни, а останалите - мотивирани да пристъпят към двустранен диалог с нас“.

Друга важна линия, както за Групата Веолия, така и за софийския ВиК оператор, е опазването на околната среда, но най-вече прилагането на принципите за кръгова икономика в ежедневната дейност на компанията. Един от най-ярките примери за това е СПСОВ Кубратово, която пречиства софийската отпадъчна вода, за да я върне в р. Искър, а от утайките станцията създава енергия, която я прави енергийно независима. През текущата година ще бъдат извършени подобрения в метан-танковете, както и в ко-генераторите на станцията.

Станислав Станев - Директор „Експлоатация и поддръжка“, обясни: „Превърнахме Кубратово в отражение на дългогодишния ни ангажимент за иновации, за да бъдем естествена част от кръговрата в природата. Инвестициите в енергийната ефективност на станцията, както и тези в станцията ни за питейни води в Бистрица, ще продължат да бъдат основен приоритет за нас“.

Петьо Велев - Директор "Инженерни и строителни дейности“, от своя страна, даде обстойна информация за инвестиционни проекти, които ще се осъществят тази година в столичните квартали и улици. Специален акцент бе поставен на реконструкцията на водопровода в кв. „Симеоново“, в кв. „Орландовци“ и започналата реконструкция на канал по ул. "Граф Игнатиев“ и на пл. "П. Славейков“.

Ключови инвестиционни проекти за водопроводи и канали за 2018 г. на „Софийска вода“: 

Симеоново - Изграждане на Главен канализационен клон II по ул. Извор и ул. Шумако и реконструкция на водопроводи в обхвата на Главен канализационен клон II, кв Симеоново 1 450 000 лева.

Модерно предградие - Изграждане на нова канализация и реконструкция на улични водопроводи по ул. Стефан Дуньов, 580 000 лв. 

Модерно предградие - Изграждане на канализационна мрежа и реконструкция на водопровод по ул. "Справедливост", 626 560 лв. 

Красно село - Реконструкция на канализация и водопровод ул." Георги Софийски", ул. "Яков Крайков", локал на бул."Ген. Е. Тотлебен", 1 270 000 лв. 

Лозенец - Реконструкция на канал по бул. "Арсеналски" - безизкопна рехабилитация, 270 000 лева. 
Орландовци - Реконструкция на водопровод по ул. "Грънчарска" и ул. "Заводска", 270 000 лева. 

Орландовци - Реконструкция на водопровод ф800стом. /II-ри ринг/ по ул. „Първа българска армия” от ул. „Гено Киров” до ул. „Нешо Бончев”; ф700стом. /II-ри ринг/ по ул. „Първа българска армия” от ул. „Нешо Бончев” до ул. „Гарова”, и реконструкция на съществуващи и изграждане на нови консумативни водопроводи в трасето на ринга - 2 455 000 лева

Бенковски, ул. "Долна махала" - нова разделна канализация и реконструкция на водопровод 1 423 059 в процес

Реконструкция на канал по бул "П.Ю.Тодоров" от бл. 2 до ул. "Нишава"- безизкопна рехабилитация, 270 000 лева. 

Реконструкция на канал по ул. "Граф Игнатиев" от ул. "Алабин" до ул. "Солунска" 260 000 лева

Реконструкция на канал по пл. "Славейков" от ул. "Г.С. Раковски" до ул. "Солунска" 180 000 лева

Панчарево - Проект за водоснабдяване на Бистрица и Кокаляне, 120 000 лева

Хладилника - Изграждане на отливен канал по ул. "Филип Кутев" в у-ка от бул. "Черни Връх" до ул. "Атанас Дуков", 2 000 000 лева

Център - Реконструкция на канализационен колектор по ул. "Иван Вазов" от ул. "Г.С. Раковски" до бул. "Васил Левски", 1 500 000 лева. 

Констенурки Нинджа проверяват канализацията под земята

От няколко години в канализацията на София слизат екипи, които минават проходимата част и оглеждат състоянието шахти и канали. Тези костенурки Нинджа вече са обходили 60 км под земята, за да търсят запушвания и да извършват ремонти на място. Те работят в много опасна среда, защото долу има отровни газове и риск от експлозии. Специалистите предотвратяват аварии на повърхността, обясни Станев. 

Компанията вече е закупила 20 сензора, които ще бъдат поставени във водопроводната система в различни квартали и на различни тръби, като целта е датчиците да предупреждават за течове и така да се намали загубата на питейна вода по мрежата. След този пилотен проект предстоят анализи за ползата от тях и ще се реши дали да бъде разширен обхватът им, ако са подходящи за нашата водопроводна система. 

Наесен "Софийска вода" планира да подмени 10-20 хиляди приходни (общи) водомери, чрез които ще
може онлайн да се следи потреблението на вода от клиентите. Това е от огромно значение за клиентите, тъй като модерните устройства ще улавят течове в реално време и ще предотвратят загуби на вода и съответно - по-високи сметки. 

Компанията ще инициира и вариант за по-справедливо разпределение на т. нар. общи количества вода в един вход, които се получават при разлика в отчетените кубици от общия водомер и от сбора на обемите от индивидуалните уреди. В момента на клиенти без инсталиран водомер, които плащат на база, се начисляват 5 кубика на човек. Идеята на "Софийска вода" е да се завишава с по 1 кубик на месец сумата за потребителите без водомер като наказателна мярка, стимул да се снабдят с индивидуален и жест към лоялните платци. За това обаче са необходими законодателни промени. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!