Съдебен абсурд блокира ключово дружество на Цветан Василев

ОFFNews 18 юни 2014 в 10:17 12373 28

Съдия Румяна Ченалова

Снимка БГНЕС

Съдия Румяна Ченалова

Съдебен абсурд постави под запор в ключово дружество на Цветан Василев - "Технологичен център - институт по микроелектроника (ТЦ-ИМЕ)" и единия от основните му акционери основните му акционери EFV International Financial Ventures, регистрирана на Британските Вирджински острови фирма.

С определение на Софийския градски съд (съдия Румяна Ченалова) от 17 юни се допуска като предварителна обезпечителна мярка назначаване на временен синдик, съобщава "Капитал". Освен това съдът запорира и сметките на двете дружества в КТБ по искане на "Сиболе сървсис инкорпорейтид България". Последното понастоящем е собственик на "Техноекспортстрой", която беше приватизирана от "АТ инженеринг 2000" с кредит от КТБ през 2012 г. Впоследствие беше прехвърлено на "Сиболе", което е еднолична собственост на едноименна панамска офшорка.

Според индивидуалния отчет на "ТЦ-ИМЕ" към края на първото тримесечие на 2014 г. то има 870 млн. лв. активи, а консолидирано те достигат 1.45 млрд. лв., допълва вестникът. Сред дъщерните дружества на ТЦ-ИМЕ са компании, които са сред големите акционери в стъкларските заводи "Рубин" - Плевен, и "Сръбска фабрика за стъкло" - Парачин, русенската корабостроителница, футболния клуб "Ботев" - Пловдив, и... БТК. EFV пък е мажоритарен акционер в "Хедж инвестмънт България", което има дял в дистрибуторите на Kia и Subaru за България, две лизингови компании, военния завод "Дунарит" - Русе и др. Определението предвижда незабавно изпълнение независимо дали се обжалва.

Запор над офшорка

От текста на съдебното определение става ясно, че "Сиболе" твърди, че EFV му дължи 14.5 млн. евро. Съдът, от своя страна, се позовава на това, че центърът на основните интереси на офшорката е България и затова приема, че е компетентен да разглежда молбата за несъстоятелност и да назначи синдик на дружеството, въпреки че е регистрирано на Британските Вирджински острови. 

Юристи коментират, че определението на съдия Ченалова е правен абсурд. Съдията приема, че e допустимо откриване на производство за несъстоятелност на офшорна компания от Британските Вирджински острови съгласно българския Търговски закон. Юрисдикцията на българския съд е обоснована с правото на Европейския съюз, по-специално на Регламент (ЕО) № 1346/2000 на съвета от 29 май 2000 г. относно производството по несъстоятелност. За целта е прието, че след като Великобритания е пълноправен член на ЕС, то правото на ЕС се прилага и спрямо Британските Вирджински острови, които били част от територията на Великобритания – т.нар. отвъдморска територия. Това е изначално абсурдно, защото територията на Британските Вирджински острови не е част от ЕС и върху нея не е приложимо правото на ЕС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!