Съдебен абсурд блокира ключово дружество на Цветан Василев

ОFFNews Последна промяна на 18 юни 2014 в 10:17 11449 28

Съдия Румяна Ченалова

Снимка БГНЕС

Съдия Румяна Ченалова

Съдебен абсурд постави под запор в ключово дружество на Цветан Василев - "Технологичен център - институт по микроелектроника (ТЦ-ИМЕ)" и единия от основните му акционери основните му акционери EFV International Financial Ventures, регистрирана на Британските Вирджински острови фирма.

С определение на Софийския градски съд (съдия Румяна Ченалова) от 17 юни се допуска като предварителна обезпечителна мярка назначаване на временен синдик, съобщава "Капитал". Освен това съдът запорира и сметките на двете дружества в КТБ по искане на "Сиболе сървсис инкорпорейтид България". Последното понастоящем е собственик на "Техноекспортстрой", която беше приватизирана от "АТ инженеринг 2000" с кредит от КТБ през 2012 г. Впоследствие беше прехвърлено на "Сиболе", което е еднолична собственост на едноименна панамска офшорка.

Според индивидуалния отчет на "ТЦ-ИМЕ" към края на първото тримесечие на 2014 г. то има 870 млн. лв. активи, а консолидирано те достигат 1.45 млрд. лв., допълва вестникът. Сред дъщерните дружества на ТЦ-ИМЕ са компании, които са сред големите акционери в стъкларските заводи "Рубин" - Плевен, и "Сръбска фабрика за стъкло" - Парачин, русенската корабостроителница, футболния клуб "Ботев" - Пловдив, и... БТК. EFV пък е мажоритарен акционер в "Хедж инвестмънт България", което има дял в дистрибуторите на Kia и Subaru за България, две лизингови компании, военния завод "Дунарит" - Русе и др. Определението предвижда незабавно изпълнение независимо дали се обжалва.

Запор над офшорка

От текста на съдебното определение става ясно, че "Сиболе" твърди, че EFV му дължи 14.5 млн. евро. Съдът, от своя страна, се позовава на това, че центърът на основните интереси на офшорката е България и затова приема, че е компетентен да разглежда молбата за несъстоятелност и да назначи синдик на дружеството, въпреки че е регистрирано на Британските Вирджински острови. 

Юристи коментират, че определението на съдия Ченалова е правен абсурд. Съдията приема, че e допустимо откриване на производство за несъстоятелност на офшорна компания от Британските Вирджински острови съгласно българския Търговски закон. Юрисдикцията на българския съд е обоснована с правото на Европейския съюз, по-специално на Регламент (ЕО) № 1346/2000 на съвета от 29 май 2000 г. относно производството по несъстоятелност. За целта е прието, че след като Великобритания е пълноправен член на ЕС, то правото на ЕС се прилага и спрямо Британските Вирджински острови, които били част от територията на Великобритания – т.нар. отвъдморска територия. Това е изначално абсурдно, защото територията на Британските Вирджински острови не е част от ЕС и върху нея не е приложимо правото на ЕС. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.06 2014 в 18:57

Да сте живи и здрави и да нямате нищо общо със съдебната ни система. Там така всичко и подредено и нагласено, че няма нужда да си давате тлъстите хонорари на маститите ни адвокати. Така само обеднявате и правите някои магистрати доволно богати. Да сте видели беден магистрат? И заплатите им европейски, и допълнителните доходи /законни и не/ повече от прилични. За това налягайте си парцалите и слушайте началниците ...

18.06 2014 в 16:47

Блазе им на тези юристи, които са разбрали публикацията.
Аз не разбрах нищо.
Дори това, по отношение на кое дружество от посочените е започнало производство по несъстоятелност. Та да видя наистина ли няма българска регистрация.
Иначе, налагането на привременни мерки си е стандартна процедура.

18.06 2014 в 14:14

Общо взето на всички май ни стана ясно, КОй е поръчал Пеевски за ДАНС, КОЙ поръчва прокуратурата и КОЙ диктува правилата на играта в цялата държава. И сега, този същия премахва дори доксорошни партньори по гнусен начин, както винаги е правил, за да продължи пътя си напред и лапането с власт, пари и пак така. Криво-лево ние кретаме през това време.

18.06 2014 в 14:07

я да видим сега кой съдия от апелативния ще забогатее?

18.06 2014 в 13:55

Дебелия ли ще командва всичко и всички?

18.06 2014 в 13:30

Има човек. Нарича се Бойко Борисов, но нещо глуповатият български народ избра циганите и турците да го управляват. Всеки народ си заслужава съдбата. Българите са обречени да реват в интернет, но да не се изправят срещу поробителите си.

Не народ а мърша. Няка оправия. Като прогонвате истинските държавници, ще си търпите мизерията още много поколения напред.

18.06 2014 в 13:24

И какво излиза, след всичката тази помия, която се изсипва навсякъде, че Доган е човекът над България, невероятно. До кога властта ще бъде съсредоточена в ръцете на едни, след като у нас не могат да го бутнат, то от отвън да го направят.

18.06 2014 в 13:21

Хаха какви са тези неща, да оставим, че не е част от ЕС, но до колкото съм запозната не може да се получи това. Примерно да търсите длъжник, които не е у нас, за да му връчите призовка. А вие продължавайте да обслужвате интересите на Пеевски и вас ви чака същото, като всички останали.

18.06 2014 в 13:00

Поредното мешателство на Делян Пеевски в прокуратурата. Този човек си позволява всичко и си мисли, че цялата държава трябва да изпълнява неговите капризи. Определено не е никак добре работата и това се вижда повече от ясно.

18.06 2014 в 12:53

Малко е странно как все в България се стига до разни абсурди били те политически, съдебни, икономически и т.н. В този случай трябва има някакво недоразумение или просто това е част от антикампанията насочена срещу банкера Василев. Искат да го съсипят този човек.