Плевнелиев към министър Кирил Петков: Много съм горд с Вас (обновена)

OFFNews 10 юли 2021 в 13:07 91825 0

Председателят на автомобилния клъстер в България и бивш президент Росен Плевнелиев изказа огромна благодарност на министъра на икономиката Кирил Петков за работата му по привличането на германския производител на електроавтомобили e.GO в България.

Днес бе подписан меморандумът за изграждането на завод за производство на е-коли в Ловеч. В него ще бъдат наети през първия етап на инвестицията 1000 работници. Около фабриката ще бъде създадена индустриална зона за доставчици, където работните места се очаква да достигнат 4000-5000.

"Никога не съм си представял, че само за пет седмици един министър, при това от служебно правителство, може да свърши толкова много работа за реализацията на една такава инвестиция. Много съм горд с Вас", каза Плевнелиев.

Цялото слово на бившият президент бе много емоционално. Той изказа и благодарност на ръководството на автомобилния клъстер и на бизнесмена Георги Домусчиев, чийто е теренът, на който ще бъде изграден германският завод.

Преди него емоционален бе и германският посланик Кристоф Айхорн. Той определи инвестицията в Ловеч като "супер яка".

Икономическият министър Кирил Петков пък бе категоричен, че ще продължи да работи за това германският инвеститор да не се сблъсква с никаква корупция както на общинско, така и на държавно ниво. 

"Ще работя за нулева корупция, независимо в каква роля. Дори и като обикновен гражданин мога да го правя", каза той.

Петков посочи и че всички бонуси от страна на държавата към инвеститора са структурирани така, че те да бъдат ползвани едва след като стартира производството.

Министърът съобщи, че страната ни е предпочетена в конкуренцията на други европейски държави. „Реално те избраха България, защото голяма част от добавената стойност и доставчиците са от тук. Затова клъстерните стратегии работят, когато имате доставчици, локирани на няколко километра от вас, шансът да направите завода е много по-голям", коментира икономическият министър.

По думите му цялата алуминиева конструкция, кабелите и софтуерът ще бъдат произведени у нас. „В България има нужда от такива инвестиции с висока добавена стойност, експортно ориентирани компании, с идеята да растат и да превърнат страната в хъб за електрически автомобили“, допълни той.

Германската компания ще направи инвестиция и ще изгради в Ловеч първия по рода си завод за електрически автомобили в страната. Инвестицията е резултат от успешното сътрудничество и работа на Министерството на икономиката, Аутомотив Клъстер България, частни инвеститори и институции в България и Германия. Министърът на икономиката Кирил Петков и представители на фирмата показаха и тестваха колите пред медии.

Очакваната инвестиция на компанията, която ще оперира в България Некст.е.ГО България АД, ще е в размер на над 280 милиона лева и капацитет за производство над 30 000 електро автомобила годишно. Проектът ще се реализира на част от площадката на завод Балкан АД в Ловеч, където в миналото са произвеждани едни от първите автомобили, велосипеди, мотоциклети и самолети в България.

Компанията Next.e.GO Mobile SE, базирана в Аахен, Германия, е производител на електрически превозни средства и системи за устойчива мобилност. Предвижда се в България да бъдат произвеждани моделите: e.GO Life 70, e.GO Life Sport , e.GO Life Cross.

Сред доставчиците на компоненти за първоначално вграждане на Next.e.GO са най-престижните германски Tier 1 производители като Bosch, Continental, ZF, Hella и много други. Системата на задвижване е специално разработена от Bosch за e.GO Life като се очаква нейният живот да надхвърли 20 години без необходимост от поддръжка. В допълнение, поддръжката на автомобилите e.GO ще се извършва от стотиците Bosch Car Service, разположени във всеки по-голям град в страната.

Планира се изграждане на последно поколение автомобилен завод, създаден с помощта на технологиите на Next.e.GO Mobile SE и Рейнско-Вестфалски технически университет Аахен, като проектирането на практика вече е започнало, а самото строителство ще бъде осъществено за рекордно кратки срокове, още до края на следващата година.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх