Планът за спасяването на туризма: запазване на работните места и ваучери за почивки - дори и за късното лято

OFFNews 21 април 2020 в 19:14 3016 1

Две основни групи са мерките, насочени в подкрепа на туристическия бизнес в България: в пандемията - да се съхранят работни места и потенциала на компаниите, а веднага след нея - да се интервенира за привличане на туристи. Това се посочва в позиция на министерството на туризма, оповестена днес.

Министерството е предложило в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение да се предвиди краткосрочна форма за подкрепа на предприемачите в туризма. Според промяната туроператор, който трябва да възстанови на туриста платена вече сума за отменено заради извънредното положение пътуване, следва да му предложи ваучер на същата стойност. Ако туристът не е съгласен с този вариант, може да му се предложи споразумение за туристически пакет заместител. Ако и този вариант не е подходящ за потребителя, туроператорът трябва да възстанови сумата до месец след отмяната на извънредното положение.

Отсрочка за плащане към клиентите

Министерството на туризма внесе предложение и Народното събрание прие да се даде отсрочка за плащане към клиентите на туристически услуги. Тя е вече до 13 юни 2020 г. (ако извънредното положение бъде прекратено на 13 май).

Така туроператорите могат да преговарят с клиентите си по вариантите за ваучер, отлагане на същото пътуване за нова дата или кои от тях държат да получат обратно вече инвестираните в почивката средства.

"Настояването на някои туроператорски организации обаче веднага държавата да регламентира 12 или 18-месечен мораториум върху плащанията на средства към потребителите за неосъществени почивки ще освободи от финансовото бреме фирмите, но би поставило в неизгодна позиция една част от потребителите - и то точно тези, които в пандемията, заради съкращения или болест, нямат шанс да ползват почивката си в близката година, а средствата, платени за нея, са им спешно необходими, за да покрият ежедневните разходи за семействата си. При всяко решение се търси необходим баланс и как то би се отразило на бъдещото развитие на отрасъла. Не бива да се пренебрегва и рискът, че оставени да поемат цялата щета в пандемията, потребителите може трайно да откажат услугите на туроператорските фирми за дълъг период, след като кризата приключи. В указанията си Европейската комисия недвусмислено заявява, че вариантът за плащане на отложена почивка трябва да остане като една от опциите за туристите" - обясниха от пресцентъра на министерството на туризма.

През периода на извънредното положение са преустановени проверките за категория и сертификация на обектите. При положение че крайният срок на съответните удостоверения и на временните удостоверения за дейностите изтича, той се удължава също с един месец, отчитан след отмяна на извънредното положение.

Късен летен сезон

Ведомството разработва механизъм за отпускане на ваучери за късен летен сезон, чиято цел е да насърчи вътрешния туризъм. Обмислят се и ваучери за най-рисковите лица – хората от първа линия в борбата срещу пандемията, които ще могат да почиват в обекти, вписани в Националния туристически регистър.

Министерството на туризма е готово с проект на Стратегическа кризисна програма за реклама, която трябва да стимулира възстановяването на позициите на туризма след кризата. Този документ се фокусира отново върху вътрешния туризъм, българските туристи и туристите от съседните страни, които обичайно не ползват авиоуслуги. Целта е късното лято поне частично да покрие огромните щети, предизвикани от пандемията. 

Гаранционен фонд

Като дългосрочна мярка министерството се връща и към идеята за създаване на Гаранционен фонд, която преди няколко години беше отхвърлена от бизнеса:

"Тя не е нова, но за да се реализира този път, е нужно бизнесът консенсусно да я подкрепи и да бъде подложена на широко публично обсъждане. Наша цел безспорно са и дългосрочните мерки в подкрепа на сектора през следващия програмен период по оперативни и други програми на ЕС до 2027 г. Разчитаме, че в близко време ще стартира също насочването на около 20 млн. лв. безвъзмездни финансови средства по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 за микро- и малки предприятия в туризма." - обясняват от ведомството.

"Законът за мерките и действията по време на извънредното положение въведе облекчението да не се начисляват наказателни лихви и неустойки и от него могат да се възползват фирмите в туризма. Факт е финансовото подпомагане под формата на потребителски безлихвени кредити до 4 500 лв. или 3 транша по 1 500 лв. със срок на връщане 5 години и с 6-24 месеца гратисен период. Мярката важи и за самоосигуряващите се, сред които са екскурзоводи, ски учители, планински водачи. В подкрепа на бранша се включва, разбира се, и мярката, известна като 60:40. Гъвкави финансови инструменти за бизнеса, включително за туризма, предлага и Фондът на фондовете чрез три финансови инструмента. Друг вид бърза помощ са бизнес кредитите за малки и средни предприятия. Българската банка за развитие вече дава по-високи портфейлни гаранции към търговските банки и пуска в ход своя програма за насърчаване на микропредприятията" - заявиха още от пресцентъра на министерството на туризма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови