Персоналът на Lufthansa стачкува в сряда, компанията обяви това за ''неразбираемо''

От авиокомпанията Ryanаir пък са уверени в "пълното възстановяване" на рентабилността си преди пандемията от COVID-19

OFFNews 25 юли 2022 в 14:55 2346 0

Самолет на Луфтханза

Снимка Архив

Самолет на Луфтханза

Наземният персонал на Deutsche Lufthansa ще проведат еднодневна стачка в сряда, за да получат 9,5% от заплатата си. Това ще доведе до допълнителни смущения в пътуванията по време на натоварения летен сезон, съобщи Ройтерс.

От Lufthansa определиха протеста като "неразбираем" и заявиха, че ще бъде в тежест както на пътниците, така и на персонала. Стачката ще засегне германските летища, включително централните за Европа летища Франкфурт, Дюселдорф и Берлин, и ще продължи от 3,45 ч. в сряда до 6 ч. в четвъртък.

Стачките и недостигът на персонал вече принудиха авиокомпаниите, сред които и Lufthansa, да отменят хиляди полети и предизвикаха часове наред опашки на големите летища, което изнерви туристите, желаещи да пътуват след блокирането на полетите, свързано с COVID-19.

Според профсъюза Verdi излизането от работа на служителите в наземните звена на Lufthansa тази сряда ще доведе до допълнителни отмени и закъснения, тъй като включва работници с ключови функции, като поддръжка на самолети и преместване на самолети от изходите за качване, за да могат да се отправят към пистата за излитане.

Миналия месец от Verdi поискаха увеличение на заплатите с 9,5% или поне с 350 евро (368 долара) на месец за 12 месеца за около 20 000 работници, които според нея са притиснати от инфлацията и са претоварени с работа поради недостиг на персонал на летищата.

Lufthansa беше предложила увеличение от 150 евро на месец до края на тази година и още 100 евро повече от началото на 2023 г., плюс увеличение от 2% от средата на 2023 г. в зависимост от финансовите резултати на компанията. Верди отхвърли офертата, като заяви, че тя е недостатъчна, за да компенсира нарастващата инфлация, която през юни достигна 8,2% в Германия.

Работниците "спешно се нуждаят от повече пари и имат нужда от облекчение - за себе си и за пътниците", заяви днес зам.-ръководителят на Verdi Кристин Беле. Досега Verdi и Lufthansa са провели два кръга от преговори за заплатите. Третият е насрочен за 3 и 4 август.

На този фон Ryanair надхвърля прогнозните си печалби за първото тримесечие на 2022 г.

Ирландската авиокомпания за евтини билети Ryanair не е сигурна, че ще се върне към печалба отпреди въвеждането на COVID тази година, но надхвърля прогнозите за първото тримесечие, пише Ройтерс. По думите на главния изпълнителен директор на авиокомпанията Майкъл О'Лиъри се наблюдава "много силно, но все още крехко възстановяване".

Печалбата след данъчно облагане в размер на 170 млн. евро (174 млн. долара) за тримесечието, приключило през юни, надхвърли прогнозите от 157 млн. евро, направени в анкета на компанията сред анализатори, но е доста по-малка от печалбата от 243 млн. евро през същото тримесечие на 2019 г.

Цените на билетите за резервации за тримесечието юли-септември, което обикновено е най-печелившият период на Ryanair през годината, се проследяват по-високо от нивата за 2019 г. с нисък двуцифрен процент, каза О'Лиъри.

Според него непредсказуемостта около цените на горивата, COVID-19 и геополитическите рискове правят невъзможно прогнозирането на печалбата за цялата финансова година.

Ryanair е уверена в "пълното възстановяване" на рентабилността и маржовете, на които се радваше преди COVID, обяви О'Лиъри като посочи, че още не се знае дали това ще стане през следващата или по-следващата финансова година.

"Нашата цел през следващите две години е да управляваме пиковите си капиталови разходи и да изплащаме облигации. Това е основното направление, върху което ще се съсредоточим", заяви Майкъл О'Лиъри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови