Първанов: Всички разбраха, че ни трябва Голям шлем

OFFNews 15 юли 2018 в 14:41 2333 0

Председателството ни на Съвета на Европа започна малко по-трудно, по-мудно и аз дори очаквах да има накрая просто някакви стандартни, шаблонни документи. Слава богу обаче, видяхме европейска перспектива за някои от нашите западни съседки и това само може да ни радва. Това заяви в ефира на БНТ основателят на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов.

Попитан за коментар по отношение на перспективите, конкретно на съседна Македония и дали нашата западна съседка гледа по-смело към присъединяването си към НАТО и ЕС, той посочи:

„Можем да кажем, че това е така заради компромисите на София, защото най-голямата сметка за евентуалното членство на Македония в НАТО и ЕС я плати София. Приемането на тази формула „Северна Македония“ изцяло устройва Гърция, защото снема македонските претенции към античната история, но не снема претенциите към съвременната история. Ще изчакаме все пак датата втори август, но уви, очаквам пак да има претенции към българската история. Т.е. нашият проблем не е решен“.

Според Първанов в Европа има радикализиране и то е резултат от слабостта на европейските лидери.

"Аз, например, помня един Юнкер, който беше образец на европейския лидер. Сега го виждам в една съвсем различна светлина, която даже не искам да коментирам. Сега той не е просто друг човек, той е израз на слабостта на Европа. Нали го видяхме във Варна, когато беше срещата с Турция, още тогава подхвърлих, макар предпазливо, подобна оценка. Сега го видяхме и на един друг форум. Но не е нужно да персонифицираме. Затова обаче виждаме един Тръмп, който идва и раздава задачи, удря по масата. От другата страна виждаме Китай, който идва с лидерска претенция на Балканите, но подплатена с конкретни инвестиционни намерения. Ето това е голямата разлика между Европа и САЩ от едната страна и от другата - Китай. На този фон президентът Тръмп каза нещо още по-крайно, че иска да се спре „Северен поток“, защото бил вреден. Аз питам, а какво предлага американската страна? Ако предлага нещо по-добро от Северен или Южен поток добре, тогава можем да разсъждаваме. Но ако няма заместител икономически, стратегически, то тогава такива реплики звучат нелепо“, категоричен е бившият президент. 

По отношение на политическата обстановка в България Георги Първанов посочи, че тя също е белязана от липсата на качествено лидерство и непрестанни конфронтации, които не водят до положителни резултати за страната ни.

„Това не е конструктивна обстановка. Вътре, в самите управляващи, например виждам толкова много различия, че не ми е ясно какво ги обединява, освен интереса. Не знам до кога това може да продължава. Виждам и едни отношения между управляващи и опозиция, в които не се ражда нищо национално значимо. Те се карат абсолютно за всичко“, каза експрезидентът. 

Естествено Първанов не пропусна шанса да защити големите руски енергийни проекти у нас.

„Последните събития по-скоро потвърдиха правилността на стратегията за необходимостта от големите енергийни проекти и факта, че така наречения „Голям шлем“ е най-доброто инвестиционно решение, което сме имали за всички години на прехода, с тези над 20 милиарда, които можехме да инвестираме в икономиката ни. Фактът, че нашите първи държавници бяха в Москва е позитивен. Не бих правил спекулации на темата кой е бил по-добре приет. Важното е, че това е шанс тези проекти да се деблокират. И понеже в медиите прочетох много гръмки заглавия, ще кажа, че по-скоро нещо скромно може да се случи. От газопровода „Южен поток“ остана може би една тръба и то при добро желание не само от страна на Русия, но и от Турция. Що се отнася до АЕЦ „Белене“ там ситуацията е доста по-сложна, защото освен китайците, които най-често се спрягат като потенциален инвеститор, вече става дума и за французите, а сигурно трудно ще минем и без руснаците. Но това е вече работа на компетентните експертни звена. Най-важното всъщност е, че в България, всички онези, които отричаха тотално, остро така наречения „Голям шлем“, вече узряха до мисълта, че на нас нещо такова ни трябва, защото българската икономика трябва да се развива в ново качество и защото това наистина е шанс да развиваме високотехнологична икономика. А не да сме обслужващия персонал на Европа“, каза още основателят на малката извънпарламентарна лява партия АБВ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови