Орешарски говори 4 ч. с Милер, договори 4.25% лихва по заема за "Южен поток"

Нели Чолашка 31 октомври 2013 в 15:23 6861 55

Алексей Милер. Снимка: БГНЕС
Алексей Милер. Снимка: БГНЕС

4.25% ще е лихвата по заема от 1.2 млрд. лв., който България ще вземе от "Газпром" за изпълнението на проекта "Южен поток", съобщи министърът на икономиката Драгомир Стойнев след продължила над 4 часа среща между шефа на руската компания Алексей Милер и премиерът Пламен Орешарски.

Предвидено беше срещата да продължи един час, но тя се проточи много по-дълго.

Първоначално информацията беше за двойно по-висока годишна лихва по заема за "Южен поток" - 8%.

България ще погасява дълга 22 години от транзитната такса и от страната не се изисква никаква гаранция по този кредит, обяви още Стойнев.

На брифинга след срещата беше даден официален старт на изграждането на тръбата чрез жива връзка от село Расово, Монтанско, където беше направена първата заварка на компресорната станция "Расово".

Очаква се проектът да осигури работни места в известните с високата безработица Северозападни райони.

"Южен поток" ще пренася газ от Русия през Черно море за страните от Централна и Южна Европа. Трасето преминава през единайсет наши области - Варна, Шумен, Търговище, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Враца, Монтана и Видин.

То ще е с дължина 541 км и диаметър 1,4 метра. Ще има приемен терминал и три компресорни станции - "Варна", "Лозен" и "Расово". 

По изчисления на Драгомир Стойнев приходите за България от 2014 до 2043 г. ще са 2.8 млрд. евро. Приблизително от 2018 г. държавата ни ще получава 715 млн. евро транзитна такса.

С Милер е договорено днес страната ни да получава такса за транзит от първия ден, в който се запълни капацитета на тръбата, обяви икономическият министър.

"Днес започваме строителството в България, до края на годината ще започне в Сърбия, след това в Унгария. Консуматорите в България ще получат първия газ по „Южен поток” през декември 2015 г.”, обяви Милер след срещата с Орешарски.

"Рисковете от транзита с влизането в действие на „Южен поток” изчезват завинаги. Южен поток е катализатор на икономическия ръст в региона.

За България това са 3,5 милиарда евро като преки инвестиции, повече от 2 000 нови работни места за висококвалифицирани специалисти. Новата газопреносна инфраструктура ще повишава инвестиционната привлекателност на страната”, обяви още шефът на "Газпром".

България няма да инвестира в този проект нито лев от бюджета, похвали се след срещата премиерът Орешарски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!