Напоителни системи е с нов шеф и борд на директорите

OFFNews 10 февруари 2022 в 10:43 2510 0

"Напоителни системи" вече има нов борд на директорите, който е от четирима души, а за изпълнителен директор на дружеството е назначен Николай Чалъков, съобщи министърът на земеделието Иван Иванов пред БНТ.

Старият борд бе освободен от министъра на 13 януари. Преди това служебният агроминистър Христо Бозуков подаде сигнал в прокуратурата. Наследникът му Иван Иванов пък се закани да подаде сигнал до ДАНС и МВР и изрази учудване как изобщо съществува това дружество. Според него има опит за злоупотреба с европейски средства и предупреди, че могат да ни бъдат наложени финансови корекции.

Днес Иванов съобщи, че одитният доклад е установил нарушения във финансовата дисциплина и има вероятност дружеството да бъде декапитализирано. Одитът е установил и нарушения в обществените поръчки, които са извършвани в полза на определени фирми, като други са дисквалифицирани. По думите му има индикации за измама, поставили под риск използването на европейски средства за ремонт на напоителните съоръжения по Програмата за развитие на селските райони. Всички тези заключения са изпратени за проверка към МВР и ДАНС.

Министърът обясни, че извършваната в момента смяна на ръководството на "Напоителни системи" се налага, тъй като старото ръководство отказва да подпише писмата до фирмите за прекратяване на договорите и започване на нови процедури с отстранените нередности, посочени в одитния доклад.

На въпрос за медийни публикации, според които назначеният Николай Чалъков е уволнен от дружеството по времето на управлението на ГЕРБ за предполагаеми злоупотреби, министър Иванов коментира:

"Предполагаеми злоупотреби по времето на ГЕРБ може да му бъде само атестат, че е бил уволнен. Очевидно е пречел на тези управляващи. Преди назначаването на Чалъков е извършена обстойна проверка и не са установени никакви наказателни производства, така че това са спекулации. Аз вярвам на документите".

Едно от основните изисквания към новия борд на директорите ще бъде да редуцира състава на администрацията със 70 души.

"Тези хора са със средни заплати от 2500 лв. при положение, че инженерите в клоновете получават между 800 и 900 лв. максимум. В същото време ефективността на работата на това ръководство доказано не е била на ниво", коментира Иван Иванов.

Доказателство за това са 40-те милиона текущи задължения към момента и почти всички запорирани активи към банките. На практика дружеството е в изключително тежко финансово състояние и новото ръководство трябва да предприеме спешни мерки за оздравяването му, обобщи земеделският министър.

Язовирите, които се поддържат от "Напоителни системи", са в добро състояние. Част от тях обаче бяха прехвърлени от 1 юли към Държавната консолидационна компания, припомни Иванов. Компанията към момента отговаря за ремонта и реконструкцията на общо 267 язовира, а собствеността им е на Министерството на земеделието.

"Аз очаквам най-скоро да се намери изход от тази ситуация, защото стигнахме до ситуация областната управа на яз. "Огоста" да извади Министерството на земеделието от разрешително за строеж, тъй като съгласно това споразумение на Министерския съвет ние не можем да се разпореждаме с него. Кабинетът на ГЕРБ наистина създаде опасни прецеденти", посочи още Иванов.

Той информира, че Министерството на икономиката вече е предложило план за действие в посока неутрализиране на тези опасности.

Спрените засега обществени поръчки за около 100 млн. лв. в "Напоителни системи" няма да бъдат загубени, защото крайният срок за изпълнението им е 2025 г., обясни земеделският министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews