Министър Петкова: България ще строи отклонение от 'Турски поток'

OFFNews Последна промяна на 03 февруари 2019 в 15:00 2491 2

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви пред БНР, че България ще строи отклонение от газопровода "Турски поток", което да доведе руски газ до хъб Балкан. Процедурата е в съответствие с европейските правила и че стремежът е да се запази ключовото място на България на газовата карта в Европа. Пазарният тест е проведен и е ангажиран на 100 процента както входния, така и изходния капацитет на тръбата, уточни министърът.


"Стартът на строителството е пряко ангажиран с успеха на третата фаза на пазарния тест. Вчера, в рамките на срока на провеждане на процедурата, към 31 януари 2019 г. стана ясно, че пазарният тест е успешен. В резултат на успеха на пазарния тест, "Булгартрансгаз" взе окончателно инвестиционно решение за реализацията на този проект и пристъпи към сключване на договори с участниците, които подадоха ангажиращи оферти в рамките на третата фаза на пазарния тест. Обществената поръчка е в ход и ние очакваме подаването на заявление за участие до 15 февруари. В началото на 2020 година проектът трябва да бъде въведен в експлоатация".

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" също е в ход, работи се върху поканата, която да бъде разпратена до заявилите интерес компании от Китай, Франция включително и до конструктора на проекта Росатом, интерес има и от Дженеръл електрик:

"Това, върху което в момента работят експертите на Министерството на енергериката, НЕК и БЕХ е да разработим поканата, свързана с първия етап от процедурата за избор на стратегически инвеститор. Тази покана ще бъде публикувана в официален вестник на ЕС и още в два местни ежедневника. До края на февруари се надявам да бъде даден старт на процедурата. След това следват останалите етапи, през които тя трябва да премине. Тя ще бъде публична, прозрачна процедура. Тя ще даде възможност за участие на всички заинтересовани страни. Ако процедурата приключи успешно, това означава, че този проект е икономически жизнеспособен, че е налице необходимост от гарантиране на енергийната сигурност не само за България, но и за целия регион в резултат на неговото изграждане", обясни министър Петкова и добави, че за да мине през всички етапи, ще е необходима около една година.

"Всичко това, което предстои да се случи в рамките на процедурата, ще покаже доколко този интерес е реален и доколко проектът ще има своята икономическа реализация и жизнеспособност. Нашата амбиция и желание е българската държава, чрез Националната електрическа компания да притежава блокираща квота в този проект, тъй като не бива да забравяме, че проектът се развива на територията на България и ядреният риск остава за държавата", увери още Теменужка Петкова.

Енергийният министър посочи, че към настоящия момент разполагаме с два пазара - регулиран, на който са битовите потребители и малкия бизнес, и свободен пазар, на който е голямата индустрия. По думите й Българската независима електроенергийна борса работи и се развива много добре. Тя предоставя широка палитра от възможности за търговия, добави тя.

"Дружествата от държавната енергетика изпълняват поетите ангажименти. Ангажиментът и на ТЕЦ "Марица изток 2", и АЕЦ "Козлодуй" се изпълнява. ТЕЦ "Марица изток 2" предоставя допълнително по 100 мегавата на всеки час, а АЕЦ "Козлодуй" предоставя 20 мегавата ежедневно. Всички тези допълнителни количества се предоставят и се търгуват. Надявам се и със следващите стъпки, които предстоят - те са свързани с обединение на пазарите в целия регион, и тези флуктуации в цената всъщност ще бъдат преодолени".

Петкова бе категорична, че в нашия енергиен микс трябва да се запази производството на електрическа енергия от въглища.

"Няма как с лека ръка да се откажем от такъв тип мощности, защото това е пряко свързано с нашата енергийна сигурност и ние не можем да я подлагаме на риск", категорична е тя.

Теменужка Петкова увери, че язоврите, стопанисвани от НЕК, са в много добро техническо състояние:

"Непрекъснато се държи връзка с МОСВ по отношение на нивото на водите и когато е необходимо, се задействат механизми за това язовирите да се управляват по възможно най-добрия начин, така че да няма рискове".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1910

2

Georgi Gracata

03.02 2019 в 18:19

След одит Петкова бе наградена с министерски пост,а Борисов спирайки шлема печели 3-ри пъти избори,сега доколкото разбирам ще строим Белене,ще помагаме на Турция да стабилизира икономиката като строим някакво отклонение за да оправдаем вложените народни пари за газовия хъб.На това народа му вика ,,С чужди пари сватба прави"не че парите не са от избирателите.Ей това Белене соца свали,демокрация построи,че и един куп партии изхрани.

10218

1

Чичо ви

03.02 2019 в 15:37

Хо-хо-хо, остава сега да отпушат Бургас-Александрополис и тогава БайХуй, дето се хвалеше как спрял трите големи руски проекта от големия шлем, ще може да се изпъчи и да обяви, че ги е пуснал...
Деееби тъпаците, това, което щяхме да получим като инфраструктура без пари, сега ще трябва сами да си го строим, а газа, който щяхме да получаваме на преференциялни цени и да го продаваме на другите - сега ще го купуваме от БайСултан на неговите цени! А честито.

Е нЕма такива идиоти, честно.